четвер, 20 січня 2022 р.

День Соборності в бібліотеках Кам'янського

Бібліотекарі намагалися уникати зайвого пафосу, який часто відштовхує дітей та підлітків та не дає усвідомити справжню мету такого заходу – відчути важливість події для держави та кожного громадянина. Разом з тим бібліотекарі змогли ознайомити школярів з подіями 1917-1919 років як із важливим етапом державотворення та виховання патріотичних почуттів.


Для досягнення поставленої мети бібліотекарі використали різноманітні форми проведення бібліотечних активностей:книжкові виставки, інтелектуальні ігри, віртуальне спілкування з однолітками інших міст України тощо.



Так здобувачі освіти 10 класу КЗ "Ліцей №31" взяли участь в інтелектуальній грі "Україна:питання та відповіді", що запропонували їм бібліотекарі юнацького відділу бібліотеки на Шевченка.


Ця гра для тих, хто любить Україну та вважає, що знає про неї все! Гра „Україна: питання та відповіді” це 6 категорій, 400 карток і 2400 питань, які відкривають нові факти з історії України, проведуть екскурс у нашу культурну спадщину, підкажуть наукові та географічні дані, розкриють спортивні досягнення.


У рамках заходів, присвячених Дню Соборності, 20 січня відбувся віртуальний ланцюг єднання студентів Івано-Франківського медичного фахового коледжу та медичного фахового коледжу м. Кам'янське  за допомогою онлайн-зв'язку.

Телеміст — шостий для студентів з Дніпропетровщини та перший для прикарпатців — проходив на платформі Zoom.

Учасники телемосту обмінялися візитівками міст, познайомились із життям навчальних закладів, переглянули документальний фільм "Злука", жваво обговорили питання "Що для них означає Соборність", ділилися думками "Якою бачать вони Україну через 10 років, своє життя та життя своїх міст."
Студентка Івано-Франківського медичного коледжу презентувала власний проєкт "Івано-Франківськ через 10 років".





До нашого Віртуального спілкування долучилися бібліотекарі Івано-Франківської наукової обласної бібліотеки на чолі з директоркою Людмилою Бабій  давнього партнера бібліотеки на Шевченка у спільних проєктах "Бібліоміст", "Міняю бібліотекаря" тощо.

Як експерти виступили Володимир Криворотенко м.Кам'янське, активний учасник Майдану, громадський діяч та викладач суспільних наук Кіндрат Григорович Лаврук м.Івано-Франківськ. Вони погодились з думкою студентів, що Єдність потребує щоденної роботи всіх і кожного. 

Підсумком телемосту студентів медичних фахових коледжів  став заклик, єднаймося, українці, Схід і Захід разом!




В дитячій бібліотеці-філії № 8 здобувачам освіти 3-А класу ліцею №37 презентували виставку книг «Україна – соборна країна». 

Учні познайомились з історичними фактами про Україну, пригадали видатних українців, дізналися про всеукраїнську акцію «живий ланцюг» Івано-Франківськ Львів  Київ, що відбувся 20 січня 1990 року.



#Святковий_спалах у центральній бібліотеці для дітей

"Як воно не складеться в ближчим часі, а сьогоднішнє з'єднання України в одну державу після 700-літньої розлуки єсть величезної ваги річ", - так написав у своєму щоденнику про день 22 січня 1919 року Євген Чикаленко, один з тих, чий підпис стоїть під текстом Універсалу Директорії УНР. Цим Універсалом утверджувалося створення єдиної, незалежної, соборної Української держави. І хоча ця держава проіснувала недовго, значення цієї події важко переоцінити.

Через 103 роки ми святкуємо День Соборності і згадуємо тих, завдяки кому ми маємо цю можливість. Саме про події нашої історії ми говорили з учнями 8 - 10 класів гімназії 11 під час історичного уроку єднання.



Немає коментарів:

Дописати коментар