середу, 14 липня 2021 р.

Бібліотечна педагогіка

Бібліотека на Шевченка м.Кам'янське разом з БФ "Карітас Кам'янське" продовжили  роботу за програмою "Бібліотечна педагогіка".


Бібліотечна педагогіка - це співтворчість бібліотекаря та читача, побудова діалогу та виховання особистості за допомогою книги.

Бібліотекар виступає як педагог, оскільки організовує систему цілеспрямованого поширення книги, читання, є порадником і співрозмовником читача, помічником у виборі інформаційних матеріалів.

Педагогічна діяльність бібліотеки проявляється в чотирьох аспектах:

Сприяння загальній і професійній освіті, організація дозвілля як основної умови духовного розвитку та продуктивної праці;

Допомога навчальному процесу, перш за все, самостійної роботи;

Допомога в самоосвіті, головним засобом якого є читання, особливий підбір книг та інших документів для вивчення їх в певній послідовності;

Організація різних курсів, семінарів, тренінгів, а також різних клубів, гуртків, тобто перетворення бібліотеки у своєрідний навчальний заклад.

Але бібліотека не навчальний заклад, а інформаційна установа, її педагогіка будується не на обов'язковості, а на добровільності та взаємодії.

Таким чином, головна мета бібліотекаря - розвиток активності самого читача, що є основою виховання у нього якостей самостійності, впевненості, надійності інформаційного пошуку та розширення його кругозору.

Сьогодні було цікаво всім: і дітям, і бібліотекарям, і вихователям.


Обговорювали болючі питання:для чого потрібна література, музика, живопис, кіно? Чи можна прожити без цього?

Відповіді порадували нас: "Без мистецтва можна прожити, але не цікаво, - говорили наші маленькі співрозмовники". Знайомились з творчістю художниці Алли Михальчук, фотографині Олени Синицької,  самі складали вірші методом сенкану.

Що ж це за звір такий - «сенкан»? Коли вперше чуєш це слово, воно здається незрозумілим і екзотичним. Насправді в ньому немає нічого складного. У перекладі з французької слово «сенкан» означає «п'ять», або - у вільному перекладі - «п'ять натхнень», «п'ять успіхів».

Сенкан — це вірш, що складається з 5 рядків. 

Перший рядок має містити слово, яке позначає тему (звичайно, це іменник).
Другий рядок – це опис теми, який складається з двох слів (два прикметники)
Третій рядок називає дію, пов’язану з темою, і складається з трьох слів (звичайно, це дієслова).
Четвертий рядок є фразою, яка складається з чотирьох слів і висловлює ставлення до теми, почуття з приводу обговорюваного.
Останній рядок складається з одного слова — синоніма до першого слова, в ньому висловлюється сутність теми, ніби робиться підсумок.

 Або ж так (формула):

1. Тема (іменник).
2. Опис (два прикметники).
3. Дія (три слова).
4. Ставлення (фраза – чотири слова).
5. Перефразування сутності ( одне слово).

Всього 11 слів. Слова не мають повторюватися, і не мають бути спільнокореневими.

Теми були дуже різні. Ось погляньте, що у нас вийшло.

Книга
Красива, цікава
дарує,веселить, вчить
подобається коли читає мама
подарунок

Літо
веселе, яскраве
звеселяє, надихає, заряджає
робить мене дуже щасливою
Відпочинок

Козак
Сильний, мужній
Захищає, боронить, оберігає
Неспинний лицар захищає вітчизну
Воїн

Щастя
Постійне, приємне
Надихає, мотивує, лікує
Є важливим для кожного
Емоція

Мультики(а вони у нас особливі) викликали шквал позитивних емоцій, навіть сльози, діти ділились враженнями, говорили, як добре коли тебе люблять, турбуються про тебе.

Кульмінацією стала пропозиція Христини - назвати ключове  слово на тему "Голуб", бо її заповітна мрія мати голуба.Слів було багато і не тільки слів, навіть цілі історії згадували і діти, і дорослі.

Наступним разом  відбудеться показ документального кіно з обов'язковим обговоренням про життя шестирічної Карли та її старшого брата, на ім'я Нордал, що має затримку у розвитку.

Програма дуже різноманітна і триватимемо до 5 серпня.

Немає коментарів:

Дописати коментар