суботу, 5 червня 2021 р.

Бібліотека - це шанс зустрітися в реальності

Сьогодні ми поговоримо про бібліотечні клуби. Є безліч прикладів успішних бібліотечних проєктів, але клуби за інтересами, мабуть, надуспішні й довготриваліші проєкти. Це визначається ні якоїсь особливою темою або надзавданням, а головним чином атмосферою, що панує в них.


Клубні форми роботи дозволяють бібліотеці поширювати свій вплив і на читачів, і  на тих людей, які не є її читачами, але живуть поруч з бібліотекою.

Володіючи інформаційними фондами, інтелектуальною аурою та фізичним простором бібліотеки Кам'янського об'єднали навколо себе велику кількість творчих, талановитих, і не зовсім, містян.
Бібліотекарі Кам'янського вміють дивувати свого користувача,  викликати в нього інтерес, цікавість. 

Рік від року кількість клубів зростає. І це не дивно. Реалізація творчих здібностей, спілкування, комфортна і затишна обстановка - це те, чого сьогодні не вистачає багатьом людям і те, що можуть надати наші бібліотеки.

Але не так все було просто. Одні клуби  з'являлись, потім припиняли свою роботу, а деякі працюють досі. Ось у кого ще філософським клубом керувала людина, яка стала  депутатом Верховної ради та балотувалася у Президенти? 

Клуби за інтересами, де вміло, поєднуються організаційна та змістовна структури, де враховуються всі інтереси, знання, навички учасників об'єднання мають  велике значення в наші дні, коли час вимагає змін в роботі бібліотек, впровадження нововведень.

У Кам'янському протягом багатьох років успішно функціонують  понад 20  об'єднань за  інтересами, які диференціюються за віковими та соціальними категоріями. У практиці бібліотек вони займають одне з провідних місць і мають хороші перспективи для свого подальшого розвитку.

Ось погляньте на це розмаїття клубів, якими опікуються саме бібліотекарі.

Хобі CLUB творчих людейцарина колекціонерів. Тут збираються поціновувачі старовини, берегині історії свого роду презентують сімейні реліквії, майже справжній аукціон влаштовують.



Клуб "Сусіди" (бібліотека-філія№7).


Сусіди, друзі та знайомі - це величезне джерело ресурсів. У першу чергу, вони можуть допомогти власною працею. Крім того, у них часто можна знайти потрібні інструменти, матеріали, вони допоможуть у переїзді. І не забувайте, що у них також є друзі, сусіди та знайомі.

Клуб сімейного читання та дозвілля "СУПЕР 7-Я" (бібліотека - філія №9) двічі  змінював свою назву, доки не став таким як зараз:дітям на втіху, батькам у допомогу та всім на користь.

Клуб садівників і квітникарів "Маєток" - (відділ абонемента бібліотеки на Шевченка) майже п'ять років дивує своїми активностями: тут і майстер-класи, консультації, виставки - продажі, обмін рослинами, навіть орхідейний батл влаштувує. Саме члени цього клубу ініціювали міську акцію "Посади магнолію"

Жіночий клуб "Позитив +" (бібліотека - філія №4) ось вже чотири роки заряджає своїм оптимізмом все навколо бібліотеки:читають, співають, декламують, допомагають бібліотекарям облаштовувати простір бібліотеки, роблячи його сучасним, красивим, затишним.

Клуб документального кіно Docudays ua Прометей - (юнацький відділ бібліотеки на Шевченка) -  просвітницький проєкт про права людини, що змінює, захищає,надихає.

Книжковий клуб "На перехресті" (юнацький відділ бібліотеки на Шевченка). Класно мати однодумців, які поділяють твою жагу до читання.Чому так називається клуб "На перехресті"? Тому, що приміщення юнацького відділу знаходиться на перехресті доріг. Дуже символічно!

Краєзнавче товариство "Кам'янське - Дніпродзержинськ" 13 років прищеплює любов до свого міста


А ще клуб інтелектуального кіно, етнографічно - фольклорний гурт "Калина", тінейджерський клуб "Вибір", літературний клуб "Віварт", клуб вихідного дня "За покликом душі", "Золотий ієрогліф душі"тощо.

                                

Одним клубам лише 1 рік, інші працюють вже 16 років. Протягом цих років склад клубів постійно змінювався, але головне залишалося: люди, які хочуть різноманітно та з користю проводити свій вільний час і бібліотекарі, які допомагають їм у цьому.

Наші клуби чи не єдина  для багатьох людей можливість спілкування наживо, де вони можуть творчо реалізуватись. Бо більше ніде. Ми підтримуємо один одного, підживлюємось енергетично, естетично, надихаємось.

Бібліотечний клуб - це стабільність, це розвиток, це громадський рух, це досвід.     

Немає коментарів:

Дописати коментар