вівторок, 22 червня 2021 р.

#Книжкова_ хвиля_ від#УІК: підсумки

18 лютого 2021року  розпочалась масштабна рекламна акція #місто_читає з популяризації книг, що отримала бібліотека на Шевченка м. Камянське від Українського інституту книги.


Невеличка статистика: Загалом 595 читачам було видано  1230   книг.
510  з 827 примірників - книжки для дітей, і це стратегічна лінія УІК: щоб утримати тенденцію читання в Україні, потрібно читати від самого дитинства. 
Як і очікувалось, діти 7+ виявилися найактивнішими. 321 дитина  прочитали  595 книг. 

Що обирали: дитячі детективи, комікси, фентезі, світові бестселери, сучасну українську літературу, нон-фікшн, документальні нариси та історії про відомих людей.

Найчастіше видавались:

Серія коміксів про смурфів
Просветова А."13 ключів"
Чейнані З. "Школа добра і зла"
Рассел Р. "Щоденник Ніккі"
Палаш М. "Ключик до Ельфа"
Г.Манів  ,"Киці-Мандрівниці"
Ю.Пресс ,"Знайди злочинця"
Мозер Е."Манюній"
Гапченко А."Найнебезпечніші істоти планети"
Рубан  М."Марія Примаченко".
Книги серії «Поради батькам і педагогам».

А також книги: Спероу Д. «Дитяча енциклопедія науки», « Атлас видатних дослідників» Р. Франкавілья, серія книг Щешки Д. «Франк Ейнштейн», серія Ауер М. «Школа чарівних тварин», серія книг Тоски Ментен «Мій братик мумія», серія книг Барбари Кантіні «Мортіна». із серії «Щось цікаве» книга Сісті А. «Дракони. Велика книга», книга Наталії Бон «НЛО за селом», серія Стівенсон "Агата Містері", Стовелл Л. "Дракон у бібліотеці", Браллє М, "Останні підлітки на Землі", Купріян "Бобрового ранку" тощо.

Висновок: не вистачає книжок українських авторів, на жаль, були часткові випадки неповних серій, приміром, "Шкарпеткожери", "Як приборкати дракона", або серії без логічного ряду, досі не вистачає книг за  шкільною програмою і класиків, є книжки, що жодного разу не видавались, прикро, але факт. 

Діти не хочуть брати великих, об'ємних і важких книг, бо в них і так за спиною рюкзачки по 5-6 кг. Не люблять також книжок без ілюстрацій або з чорно-білими картинками.

Бібліотекарки юнацького відділу пишаються своїми читачами, яких звикли  вважати такими, що не читають. Ось невеличка статистика за  чотири місяці. 

123 підлітки прочитали 218 книжок.

Найцікавишими для них виявилися:

Зотова Н. "Обережно хлопці " (видавалася 5 разів)
Чольвінська - Школик А. "Як витримати дорослих і незїхати зглузду"(видавалася 5 разів)
Лачина А. "Фактор кохання", "Останні канікули" (видавалася 5 разів)
Калінська С. " Не кажи нікому"
Гріщенко С. "Винятки із правил" (видавалася 5 разів)
Гокінг С. "Про Всесвіт коротко"
Тіммеш К. "Дівчата думають про все на світі"
Бурлака О. "Поцілунок був не останній"

Висновок: якісної підліткової літератури катастрофічно не вистачає.

А що читали наші дорослі читачі? Їх було не багато, але й вони виявили неабіякий інтерес до книг. 150 читачів відділу абонемента та читального залу бібліотеки на Шевченка за цей час звертались за книгами 417 разів.

Найчастіше запитували: 

Кіпіані В. "Справа Стуса"
Щербак Ю "Україна в епоху війнимиру
Кокотюха А. Вигнанець і навчена відьма
Кокотюха А. Голова з площі Пігаль
Кокотюха А. Вигнанець і чорна вдова
Грін Дж. Паперові міста
Грін Дж. В пошуках Аляски
Грін Дж. Провина зірок
Шкляр В. Характерник
Алексієвич С. Цинкові хлопчики
Етвуд М. Оповідь служниці
Дяченки М. та С. Олена й Аспірин

Висновок:обмежена кількість найменувань, дуже довгий термін отримання книжок бібліотеками позбавляє читача швидко знайомитися з новинками, а ми втрачаємо читача. 

Як бібліотеки Кам'янського популяризували книги від УІК?

На сторінках публічних бібліотек у  фейсбук, інстаграм,  радіо, телебаченні, сайті та блозі за хештегом #місто_читає, #ця_книга_у бібліотеці_завдяки_УІК збираються рекомендації,  буктрейлери, відео, інтерв’ю, слайд-шоу тощо.

Бібліотека на Шевченка разом з ТРК «МІС» реалізує проєкт «Book Time». У роликах, тривалістю 6-8 хвилин два рази на місяць завідувачка відділу комплектування та обробки літератури Наталя Чуфещук знайомить глядачів з  книгами від УІК. 

Авторський медійний проєкт «Топ#прочитання» завідувачки методичного відділу Лілії Шушури разом з радіостанцією TopRadio 104.4 FM - Кам'янське став відкриттям року. Яскравим, зухвалим, сучасним, інформативним, що захоплює.

Триває 18-й тиждень КНИЖКОВОГО ЧЕЛЕНДЖУ відділу абонемента бібліотеки на Шевченка.

Бібліотекарки юнацького відділу  зосередилися на відгуках однолітків, які залюбки  розповідають про книжки у відеокліпах #читай_в_юнацькому. 

Полиця новинок від бібліотекарки відділу комплектування Гавриленко Любові - це враження професіоналки від прочитаних книг УІК.

Розуміючи, що книжки повинні терміново потрапити до мешканців громади, не лише до читачів бібліотеки на Шевченка, було прийняте колегіальне рішення: сформувати #пересувна_колекція_книг_від_УІК.Утворився такий собі рух "Книга по колу". Новеньки книжки дісталися бібліотек - філій №1, 5,7,8,9.

Як показало життя - це був правильний крок. Акція добре зарекомендувала себе, втамовуючи жагу до читання там, де з новими надходженнями не склалося.

Далі буде!

Немає коментарів:

Дописати коментар