суботу, 14 грудня 2019 р.

Краєзнавче товариство "Кам'янське - Дніпродзержинськ"

Чергове засідання краєзнавчого товариства. Непроста тема "Без терміну давності. Охоронці концтабору "Травники". Доповідач Віктор Ольгашко.
 

І Ось так 11 років щомісяця в другий четвер краєзнавці Кам'янського збираються у бібліотеці на Шевченка й діляться з однодумцями своїми знаннями, знахідками.
 
Віктор Ольгашко виконав величезну дослідницьку роботу в архівах Дніпропетровської СБУ. "Це велика і досить складна тема. Морально навіть спустошує, дуже важко від вивчення матеріалів кримінальних справ. Але, моя думка, про це суспільство повинно знати", - говорить Віктор Анатолієвич.
 
 
Відгуки краєзнавців:Людмила Глок
 
"Сегодня состоялось заседание краеведческого общества. Отложив дела, пошла. потому что докладчиком был Виктор Ольгашко. А за годы знакомства с ним знала - будет явно что-то интересное. найденное в архиве. Каким образом "Травники" связаны с архивом Днепропетровского СБУ?
В дивном местечке Травники в 30 км от г. Люблина на территории бывшего сахарозавода приютилось специализированное заведение, которое обучало профессиональных надсмотрщиков из бывших граждан Советского союза, в ОСНОВНОМ УКРАИНЦЕВ, для охраны фашистских концлагерей. Контора называлась «Учебный лагерь СС Травники» (Ubungslager SS Travniki).
Виктор Анатольевич пересмотрел уже 60 томов этого дела - десятки тысяч страниц! Постаревшие на 30 с лишним лет вахтманы смотрят с фото Советские граждане, массово уничтожавшие евреев. Многие из них вполне благополучно избежали в 1945 году возмездия, прошли фильтрационные лагеря СМЕРШа и как ни в чем не бывало продолжавшие жить. Все до единого - советские военнопланные. Показания на них в этом деле давали те, кто "отсидел в ГУЛАГЕ". попав под амнистию 1952 года. Да-да, при Сталине. Есть в деле и жители Днепродзержинска. Соратники того самого Ивана Демьянюка, которого так и не успели приговорить в США. В в СССР при Брежневе "дело вахтманов Травника" было возобновлено в 1967 году. И вылилось только в Днепропетровской области в десятки следственных дел. Виктор Ольгашко их поднял - они теперь доступны каждому.
 
Олександр Слонєвський
"Работа Виктора Анатольевича Ольгашко заслуживает самой высокой оценки".
 
Зараз Віктор Ольгашко працює над новою справою." Одна з останніх справ в опрацюванні. Бій розвідників- парашутистів в р-ні села Кочерижки Павлоградського в 1943 році з місцевою поліцією і другі єпізоди. Фігурант справи (нач.поліції села Кочерижки) заарештований аж в 1969 році. За вироком розстріляний в Києві в 1970 році. Майже через 30 років - військові злочини не мають терміну давності".
 
Чекаємо на нову доповідь.

2 коментарі:

  1. Дуже сумно, на превеликий жаль, як українці з такою завзятістю розбирають сумні та скорботні справи другої світової війни даючи підставу українофобам в звинуваченні українців взагалі, а не окремих радянських громадян в злочинах, які вони вивчали по радянських документах. Одночасно забуваючи про ту чималу кількість "вахтманів"- комісарів НКВС-представників богообранного народу, котрі брали участь в організаціїї Голодомору в Україні 1932-1933р.р. Нагадаю спільноті тільки імена двох основних злочинців - україножерів Лазаря Кагановича та Менделя Хатаєвича. Схиляючи голову перед безвинними жертвами другої світової війни всіх народів, хочу зробити припущення про те, що жертв не було б стільки, якби такі люди як каганович не брали участь в Геноциді Українського Народу в тридцятих роках минулого століття. P.S.Злочини проти українців не мають терміну давності.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую за коментар! Не знаю, чи були Ви на засіданні краєзнавчого товариства, на якому доповідав Ольгашко В.А., якщо були чи дійсно такі Ваші підсумки після почутого."Дуже сумно, на превеликий жаль, як українці з такою завзятістю розбирають сумні та скорботні справи другої світової війни даючи підставу українофобам в звинуваченні українців взагалі, а не окремих радянських громадян в злочинах, які вони вивчали по радянських документах", це зовсім не про те...Але дякую за увагу, повагу до історії й патріотизм.

      Видалити