четвер, 12 грудня 2019 р.

Документальне кіно про булінг

У тиждень права в клубі документального кіно з прав людини Docudays ua Прометей юнацького відділу бібліотеки на Шевченка м.Кам'янське керівниця клубу   Наталія Бохан  презентувала студентам медичного коледжу фільм  американського режисера Лі Гірша "Булер".


Фільм розповідає історії двох американських підлітків та їхніх родин. Стрічка відзнята протягом одного навчального року. Режисер стрічки пропонує поглянути на сповнені болю, а часом і небезпеки, життя дітей, яких цькують однокласники. Лі Гірш викриває проблему, що виходить за географічні, расові, етнічні та економічні межі.


У фільмі задокументовані реакції вчителів та адміністраторів на агресивну поведінку, які порушують кліше «діти просто поводяться, як діти», і показаний дедалі ширший рух серед батьків і молоді, спрямований на зміну ставлення до булінгу в школах, спільнотах та суспільстві загалом. Батьки відіграють ключову роль у підтримці своїх дітей, відстоюючи модель поведінки діяча, а не спостерігача, навчають і дають приклад емпатії у сім’ї.
Обговорення було не простим. Разом шукали відповіді на питання чому так сталося, як допомогти підліткам, як би вони діяли на місці батьків.
Пропонували звернутися за допомогою до психолога, наводили приклади з власного життя, обговорювали шляхи подолання булінгу.







Наприкінці Наталія запропонувала усім учасникам зробити маленький паперовий літачок. 


Умови в усіх були однакові, а виявилося, що усі літачки були різними. "Це говорить про те, що й ми усі різні",- наголосила пані Наталія, що  треба із розумінням відноситися один до одного, намагатися бути толерантними, вчитися захищати себе, а якщо треба й інших.






 Довідка:
Булінг – вкрай поширена проблема серед дітей та підлітків. Під булінгом мають на увазі цькування, насміхання й упереджене негативне ставлення одних дітей до інших у навчальному закладі чи поза ним. Близько 250 мільйонів дітей та підлітків щороку зазнають знущань у тій чи іншій формі. Близько 60% українських школярів стикаються з цькуванням у школі. Тому, дуже важливо навчати дітей толерантній поведінці та пояснювати наслідки від булінгу.
Лі Гірш (1972 року народження) — американський режисер документального кіно. Гірш закінчив Школу Патні у Вермонті та Гемпширський коледж у Амгерсті, Массачусетс. Він був автором сценарію та режисером документального фільму «Амандла!: Революція в гармонії чотирьох партій». Гірш також написав одну з частин книги «Звук без меж: Семпли з цифрової музики та культури» (MIT Press, 2008), редактором якої був Пол Д. Міллер (DJ Spooky). Прем’єра його фільму «Кривдник» відбулася на Кінофестивалі в Трибеці у 2011 році.

Немає коментарів:

Дописати коментар