вівторок, 27 грудня 2016 р.

Новорічні посиденьки в бібліотеці.

Наближаються такі улюблені українцям свята, як Новий рік і Різдво, разом з ними – гарний настрій, час, із задоволенням проведений в колі родини й друзів, а також безліч подарунків і сюрпризів.
Центральна бібліотека Кам'янського теж не залишилася осторонь і організувала для своїх читачів сюрприз  - "Новорічні посиденьки" в нещодавно відремонтованому абонементі .


Про новорічні традиції в різних країнах світу розповіла бібліотекар абонементу Наталія Вертій . 



Ми традиційно готуємо для новорічного столу "Олів'є", а нідерландці прикрашають його пончиками з родзинками. А у німців невід'ємною стравою до свята є короп. Тутешні вважають, якщо в новорічну ніч покласти до гаманця луску цієї риби, то вас чекатимуть достаток і щастя (беріть на замітку ;) ). Португальці з кожним ударом годинника з'їдають по виноградині: 12 ударів – 12 виноградин – 12 бажань. Італійці обов'язково прикрашають святковий стіл горіхами, сочевицею і виноградом, які символізують здоров'я, довголіття і благополуччя. Ірландців по праву називають гостинною нацією. В новорічну ніч вони навстіж відкривають двері своїх домівок, а кожен, хто завітає до них, стане бажаним гостем, отримає почесне місце і келих вина! Опівночі місцеві виходять на головну площу, аби співати, танцювати та веселитись.
У мешканців Румунії для цього свята існують спеціальні обрядові пісні та колядки, а чоловік в образі кози  виконує ритуальні танці.
Для жителів Австрії дуже хорошим знаком вважається почути у святкову ніч "Дзвони миру". Але для цього вам доведеться відвідати Відень і підійти поближче до собору Святого Стефана. На площі в цю ніч збираються тисячі людей. А якщо вам пощастить ще й сажотруса зустріти, не лякайтесь. Кажуть, якщо доторкнутись до нього і вимазатись сажею, весь рік вам щаститиме.
У греків є цікава прикмета: опівночі господар виходить у двір аби розбити об стіну плід граната – якщо зерна розлетяться, сім'я матиме багато щастя. Йдучи в гості, місцеві жителі дарують господарям камінь, покритий мохом. При цьому вони бажають, щоб гроші у сім'ї були такими ж важкими, як і подарунок. До речі грецьким дітям подарунки приносить не Дід Мороз, і навіть не Санта Клаус, а святий Василь.
Жителі Фінляндії подарунки традиційно ховають не під ялинкою, а кладуть їх на стіл і прикривають тарілкою. Молоді незаміжні дівчата кидають через плече туфельку: якщо та впаде передом до дверей, то незабаром молодицю чекає весілля.   
По справжньому святковий настрій гостей  зробили поетеса Ганна Марініч, прозаїк Віктор Нізік та автор – виконавець авторської пісні Сергій Шаповалов.

Немає коментарів:

Дописати коментар