четвер, 15 грудня 2016 р.

В бібліотеці Кам'янського відбувся тренінг із реалізації ЕСКО-проектів для місцевих громад.

Днями в юнацькому відділі Центральної бібліотеки Кам'янського пройшов тренінг із можливостей та особливостей реалізації ЕСКО-проектів у сфері енергоефективності для місцевих громад.



Ініціатором заходу виступила міська громадська екологічна організація «Голос природи». У тренінгу взяли участь представники профільних департаментів Кам'янської міської ради.

Виконавчий директор «Голосу природи» Євген Колішевський нагадав, що наше місто долучилось до «Угоди мерів», взявши на себе зобов’язання щодо зниження енергоспоживання. На практиці сьогодні в місті використовується такий ресурс, як місцеве бюджетне фінансування. Але для того, щоб реально знижувати споживання енергії та підвищувати енергоефективність у різних сферах міського життя, необхідно використовувати по максимуму всі інструменти, які існують в Україні. Механізми ЕСКО – це залучення енергосервісних компаній, які розробляють та втілюють проект за власні кошти, а потім за рахунок заощадження коштів повертають свої фінансові вкладення. Організації або приватні особи, які звертаються до ЕСКО-компаній, не витрачають своїх коштів.

Гість із Києва – менеджер правового забезпечення проектів з енергоефективності, юрист міжнародної кваліфікації Іван Бондарчук ознайомив присутніх із досвідом інших міст у цій сфері, із правовими засадами реалізації таких проектів в Україні.


Він зазначив, що механізм енергосервісу, впроваджений в Україні два роки тому, дозволяє громаді в особі місцевої влади залучати приватні інвестиції для підвищення енергоефективності об’єктів бюджетної сфери.

У рамках цього механізму інвестор самостійно вкладає кошти, самостійно здійснює певні заходи з енергоефективності та забезпечує собі повернення інвестицій і прибуток від економії. Інвестор отримує прибуток, бюджет також заощаджує, отримує модернізовані заклади, не вкладаючи жодних додаткових коштів, наголосив Іван Бондарчук.

Юрист розповів, як працюють механізми ЕСКО та які кроки може зробити громада назустріч інвесторам для реалізації таких проектів. Кожен з учасників тренінгу міг отримати відповіді на свої запитання.

Як зазначив Євген Колішевський, усі ці тренінги організовуються для того, щоб представники влади Кам'янського, посадовці профільних департаментів, керівники комунальних підприємств, малий бізнес та ОСББ могли ознайомитися з тими інструментами, які можна залучити на місцевому рівні для реалізації проектів з енергоефективності.

 http://dndz.gov.ua/ua/news/pg/121216975924289_p13/

Немає коментарів:

Дописати коментар