середу, 8 липня 2015 р.

Про роботу Міністерства культури з бібліотеками.

У розробці Міністерства культури перебуває стратегічний документ – проект Концепції якісних змін бібліотек задля забезпечення сталого розвитку України до 2025 року. Проект документа розроблено у співпраці із Українською бібліотечною асоціацією, Національною парламентською бібліотекою та програмою «Бібліоміст». Концепція визначає пріоритети реформ у бібліотечній галузі. Після громадського обговорення документ буде винесено на затвердження Кабінету Міністрів. 


          Водноча с, Мінкультури ініціює внесення змін до Переліку платних послуг, які можуть надаватися закладами культури, заснованими на державній та комунальній формі власності, щоб надати бібліотекам більше економічної самостійності.
        Модернізація публічних бібліотек та розширення їхніх соціальних та культурних функцій відбувається в рамках 5 проектів та ініціатив Міністерства культури, частина яких проходить за підтримки міжнародних партнерів.
            Найбільшим за обсягами фінансування і масштабом проектом технічної допомоги для України є програма «Глобальні Бібліотеки «Бібліоміст – Україна». Проект впроваджує з 2009 року Рада міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) спільно із Міністерством культури України, Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) за підтримки Фундації Білла та Мелінди Гейтс, яка надала грант на суму 25 мільйонів доларів США.  Корпорація Microsoft безкоштовно пере дає усім бібліотекам-учасницям програмне забезпечення на суму майже 9 мільйонів доларів США. Програма триватиме до жовтня цього року. В рамках програми передано 6370 комп’ютерів у 1930 бібліотек, 44% з яких у сільській місцевості. Створено регіональні тренінгові центри в кожному регіоні Україні, для  майже 45 тисяч  бібліотекарів проведено навчання комп’ютерної грамотності.
             Модернізація системи управління бібліотеками відбувається через впровадження електронного моніторингу мережі публічних бібліотек по всій Україні (ЕСМаР). В рамках впровадження проекту проведено 178 тренінгів із впровадження електронної системи звітності.
        За рішенням Мінкультури від вересня 2014 року, бібліотеки ведуть роботу з внутрішньо переміщеними особами. Після проведення навчання у перший місяць реалізації цієї ініціативи майже 600 бібліотек надали п онад 16 тисяч послуг для переселенців – від допомоги з отриманням документів, пошуку житла та роботи до надання доступу до Інтернету.
        За наказом Міністерства культури Національна парламентська бібліотека продовжує створювати електронну бібліотеку «Культура України», яка складається з цифрованих фондів книжок з історії та теорії культури, мистецтва, етнографії та закладів культури й бібліотек. На сьогодні в онлайн-доступ викладено понад 6 тисяч повних текстів видань.
        Окрім того, Мінкультури розпочинає роботу з підготовки та реалізації спільного з Центрвиборчкомом освітнього проекту «Сучасна бібліотека – назустріч виборцю!».  Таким чином бібліотеки долучатимуться до процесу громадянської освіти та розширюватимуть свої соціальні функції у суспільстві.

Немає коментарів:

Дописати коментар