понеділок, 21 липня 2014 р.

Чорне море - краплина планети Земля.



Здавна людей вабить і зачаровує дивовижний світ морських глибин. Зацікавити дітей життям моря та його мешканців спробували бібліотекарі філії №4.Щоб налаштувати на сприйняття досить серйозних відомостей дітей, що відпочивають у третій зміні пришкільного табору "Вулик", почали з розминки. Разом відгадували загадки про море і все, що з ним пов'язано. Потім слухали розповідь про одне з найцікавіших морів у світі - Чорне море .

 
 Його вважають одним з наймолодших. Існування Чорного моря бере початок з розпаду океану Тетіс на окремі басейни (30 – 40 млн років тому).  Будучи прісноводним озером, воно почало набувати властивості солоного моря близько 7000 років тому, в кінці останнього льодовикового періоду. Походження назви те викликає зацікавлення. Чорне море мало в минулому різні назви. Стародавні греки називали його Понтом  Аксінським (грец. Πόντος Aύξενος — негостинне море), а згодом, після успішної колонізації його узбережжя, — Понтом Евксинським (грец. Πόντος Εύξενος — гостинне море). Ним проходили важливі торгові шляхи, що зв'язували античні держави та племена Північного Причорномор'я з Південним Причорномор'ям і Середземномор'ям. Деякі античні письменники (Феокріт, Сенека, Лукіан) називали це море Скіфським.
З часом прищепилася у різних народів сучасна назва «Чорне море» (тур. Karadeniz). Можливо, через чорний колір води на значній глибині, можливо завдяки його бурхливості. А можливо й через те, що розчинений у морській воді сірководень призводив до того, що днища суден, якорі та інші металеві предмети, занурені у воду, набували чорного кольору через окиснення.
Діти охоче слухали здебільшого нову для них інформацію. Та найбільше їм сподобався перегляд коротких відеороликів про 5 найкрасивіших і 5 найнебезпечніших риб Чорного моря.


Не забуваємо також за традицією знайомити дітей з книжками підібраними до теми, що обговорювалася.



Немає коментарів:

Дописати коментар