вівторок, 15 липня 2014 р.

5 інноваційних бібліотек світу.

Навіть такі консервативні заклади, як бібліотеки почали змінювати свій облік слідом за іншими сферами суспільного життя та мистецтва. Багато культурних діячів упевнені, що у майбутньому ми будемо використовувати бібліотеки, як місце зустрічей та джерело натхнення і нових вражень. Проте вже і у наш час є бібліотеки, які не лише надихають, а й захоплюють своїм виглядом.

 Бібліотека Чиказького університету.


Великі університетські бібліотеки це своєрідна традиція у США. Новий корпус бібліотеки Чиказького університету був побудований у 2011 році і за цей час встиг завоювати звання однієї з інноваційних бібліотек світу. Вона не лише вражає своїм незвичним дизайном, а системою роботи.
Скляний купол, який ми бачимо на фото, це всього лиш читальний зал на 180 місць. Основне  багатоповерхове книгосховище на 3,5 мільйона одиниць примірників розташоване під землею, на глибині 15 метрів (фото заголовку). Читачі замовляють книги за допомогою електронного каталогу інформація з якого передається роботизованій системі і кран піднімає необхідний бокс із книгами нагору.  До речі, ця бібліотека названа на честь спонсорів  - The Joe and Rika Mansueto Library. Сім’я мільярдера  Джо Мансуєто пожертвувала на будівництво 25 млн. доларів. А в цілому  бюджет будівництва становив 81 млн. доларів.

 Філологічна бібліотека Вільного університету у Берліні.


Відкрита у 2005 році нова філологічна бібліотека Вільного університету у Берліні це практично вільний простір із великою кількістю книг, які можна просто брати з полиці і читати. Будівля бібліотеки має чотири хвилеподібні поверхи на кожному з яких є точки для сканування книг. Площа будівлі становить більше 6 тис. кв. м., а весь фонд у розмірі 700 тис. книг розміщений на полицях у відкритому доступі. Читальний зал  нараховує 600  читацьких місць в тому числі і для людей із обмеженими можливостями. 

Hjorring center libraru у Данії.

  
Бібліотека Hjorring Central Library розміщена у шопінг-молі Metropole і за словами дизайнерів, які працювали над створенням проекту будівництва, вона представляє інноваційну версію бібліотеки майбутнього із акцентом на взаємодію між людьми та для обміну досвідом і знаннями. У ній не лише влаштована бібліотека для дорослих, але і дитяча де діти з легкістю можуть поєднувати читання та гру. 

Відкрита бібліотека у Магдебурзі.


 Кілька років тому в одному з заводських районів Магдебурга була створена так звана відкрита  бібліотека – Open Air Library, яка водночас поєднала, окрім бібліотеки,  парк, сцену і кафе. Ідея створення такої бібліотеки була висунута самими жителями навколишнього району, адже тут немає належної освітньої інфраструктури. Спочатку вони розчистили пустир в центрі кварталу і заставили його звичайними коробками, де зберігалися різноманітні книги, які можна було приходити і читати. І лише через декілька років по тому, помітивши цей аматорський проект, група професійних архітекторів KARO Architekten вирішила створити для  жителів району справжню бібліотеку проте не порушуючи початкову ідею.
  
Бібліотека Aberdeеn у Шотландії.


 Цей скляний дев’ятиповерховий будинок є бібліотекою Університету Aberdeen, в якій є все необхідне для спокійної і комфортної роботи. У вільному доступі тут знаходяться книги, сканери, працює безкоштовний інтернет, кафе. Цей корпус бібліотеки спроектований і побудований студією Schmidt Hammer Lassen, відкрився у 2012 році. У книгосховищі цієї бібліотеки нараховується близько 250 000 книг і рукописів.

Читай:http://bookblog.com.ua/5-innovatsiynih-bibliotek-svitu/?utm_content=buffer45823&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer

Немає коментарів:

Дописати коментар