вівторок, 10 липня 2012 р.

Традиційні українські народні ремесла – Петриківський розпис та Косівську кераміку – номіновано до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО.

 Представники Міністерства культури України у складі української делегації взяли участь у роботі 4-ої сесії Генеральної асамблеї держав-учасниць Конвенції про охорону нематеріальної культурної спадщини, що проходила у штаб-квартирі ЮНЕСКО (Париж, Французька республіка) в  червні 2012 року.
     Під час робочих зустрічей української делегації з Головою та Секретарем Президії Генеральної асамблеї обговорювались нещодавно подані Україною номінації до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО, а саме «Петриківський розпис – українське декоративно-орнаментальне малярство ХІХ-ХХ ст.» та «Косівська кераміка – традиційне ремесло Карпатського регіону ХVI-ХХІ ст.».
       Про переваги згаданих номінаційних досьє було поінформовано також новообраних членів Міждержавного комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини. Відзначалися унікальність, непо вторність та самобутність техніки виконання ремесел, а також неабияка популярність цих традиційних декоративних елементів в Україні та за її межами. За результатами проведених переговорів Голова Генеральної асамблеї та більшість членів Міждержавного комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини висловили свою підтримку у питанні подальшого просування українських номінацій, які наразі розглядаються ЮНЕСКО.
       Участь українських експертів у 4-ій сесії Генеральної асамблеї стала важливим кроком у вивченні досвіду ефективного застосування Конвенції про охорону нематеріальної культурної спадщини державами-учасницями та додатковою можливістю популяризації номінаційних досьє українських об’єктів «Петриківський розпис – українське декоративно-орнаментальне малярство ХІХ-ХХ ст.» та «Косівська кераміка – традиційне ремесло Карпатського регіону ХVI-ХХІ ст.» на шляху їх включення до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства.

Немає коментарів:

Дописати коментар