суботу, 3 лютого 2024 р.

Бібліотеки Кам'янського. Соціокультурна та просвітницька діяльність.Підсумки 2023 року

Воєнний стан суттєво змінив загальний устрій роботи. Але бібліотеки  йдуть у ногу з часом, тому змогли адаптуватися до нових реалій. Невеликими кроками, але ми вийшли на новий для бібліотек рівень роботи, попри те, що ще три роки тому намагались адаптуватися до роботи в умовах пандемії, визначилися з пріоритетами, а саме:

  • промоція читання;
  • утвердження української мови в усіх сферах суспільства
Читання – одна з активностей, яка доступна всім під час війни. Це момент стабільності, яке нагадує, що життя триває.


МОВА МАЄ ЗНАЧЕННЯ

У день української мови можна було перевіряти знання української мови разом з бібліотекою на платформі Zoom, а керівник науково-ідеологічного центру ім. Д. Донцова та завідувачка центральної бібліотеки для дітей Тетяна Дорофеєва у межах Тижня історії зустрічалися з учнями Ліцею №31 й обговорювали дуже серйозні теми: "Коли закінчиться війна? Погляд з минулого», "Український менталітет: історичний екскурс" тощо.

В юнацькому відділі відбулися дебати у літературному клубі СвітоГЛЯД. Запекло обговорювали повість Івана Франка "Перехресні стежки". Понад дві години відвідувачі з'ясовували, чому Вагман в Івана Франка симпатичніше і "з глуздом" за багатьох русинів? Чому ж така нещасна Регіна Твардовська, а персонаж Баран має саме таке "тваринне" прізвище? І хто є ті "барани", яким наспівують у благодатні вуха "чужі ксьондзи" про, ніби, "антихриста" Рафаловича? Чому Стальський так потужно прописаний в повісті "Перехресні стежки"?

Бібліотекарі бібліотеки - філії №8 для учнів 4-А класу Ліцею #37 провели цікаву мовознавчу гру "Рідна мова: нетаємні таємниці". Відвідувачам гра сподобалась, тому на всі питання вони відповідали дуже швидко. А що було незрозуміло, то відповіді шукали в книжках.

Бібліотекарки бібліотеки - філії №7 разом з дітьми 3 класу ліцею №21 пройшлися «Лабіринтами рідної мови». Допитливі непосидяки складали прислів’я, відгадували загадки, розв’язували граматичні приклади та логічні задачки:

1) СОН+ТИН+ЦЕ – Н – ТИ =

2) КІТ+НИ З+ГАЙ – ЗІТ – Й=

3) ГОЛ+РОМА+ХА – МАЛА=

4) МРІЙ+ ОВЕС+РІКА-РІЙ-ЕС-РІК=

Дізналися, що це за слова такі «паліндроми», згадали молитву про рідну мову 

Дітлахи дитячого садка "Зернятко" з допомогою бібліотекарів бібліотеки-філії №3 подорожували та шукали відповіді:
  • з чого починається мова
  • що таке Абетка
  • де живуть літери
  • навіщо їх потрібно вчити.
Інтелектуальні ігри змінялися веселими мовними іграми та розвагами. Награвись досхочу всілися біля бібліотекарки та уважно слухали казку Марії Пригари "Горобчик-розбишака".

На базі бібліотеки на Шевченка майже десять років працює, творить та популяризує українську пісню фольклорний гурт «Калина». Стало доброю традицією запрошувати на спільні концерти інші аматорські колективи нашого міста аби надихнутись творчістю одне одного, підвищити свою майстерність. Це такий своєрідний майстер-клас і навіть співочий батл.

Разом співали фольклорні гурти «Калина», «Вишиванка», «Джерело», «Берегиня».І кожна така зустріч закінчується спільним виконанням пісні, що ретельно обирають заздалегідь.

Мовний квест

Перевірити знання української мови можна в будь-який спосіб: написати диктант разом з усією Україною, взяти участь у вікторині, а можна спробувати себе у мовному квесті, що розробила завідувачка відділу електронної та бібліографічної інформації бібліотеки на Шевченка.

Поділившись на три команди учні сьомого класу ліцею №7 розбіглися виконувати завдання згідно з маршрутним листом. У такий спосіб учні відпрацьовували навички пошукової роботи.

Випробування були не простими: шукали хто криється за псевдо Пантелеймон Куліш, Олена Пчілка, шукали за алфавітним каталогом твори І. Франка, знайомились з можливостями електронного каталогу, сайту бібліотеки, шукали кому належить та чи інша цитата, встановлювали правильність фразеологізмів. 50 хвилин запеклої боротьби промайнули непомітно. Швидкість, командна робота, правильний алгоритм пошуку – все мало значення.

Діти задоволені грою, а бібліотекарі результатами! Перемогла мова!

Дитяча бібліотека на Калнишевського та  п'ятикласники ліцею №7 знайомились з особливою літерою "Ї"- української мовної абетки.

Тринадцята літера абетки зазнала таких же важких випробувань, як і наша мова. На сучасному етапі суто українська літера стала символом спротиву, їй відкривають пам'ятники і пам'ятні знаки, створюють мерчі. Ну а ми з дітьми відгадували ребуси і кросворди, ставили де потрібно апостроф і згадували неологізми війни.

На мовний батл "Українська - мова вільних" запросили бібліотекарі бібліотеки на проспекті Перемоги учнів ліцею№ 40 та ліцею НІТ№ 2.

Команди "Ерудит" та "Всезнайки" завзято змагалися за звання найкращих знавців української мови у конкурсах: "Спритний перекладач"; "Закінчи прислів'я"; "Римувальник"; "Загадковий ребус"; "Мовні горизонти". Бережімо, шануймо, вивчаймо рідну мову - невмирущий голос України!

Конкурси – зупинки: "Відгадайко", "Закінчи прислів'я", "Скажи без затримки", "Спритний перекладач", "Мовні асоціації" розвивають пам'ять, увагу, швидкість мислення, виховують у дітей почуття патріотизму, національної гідності, любові та поваги до рідної мови.

Читачі й бібліотекарі доєдналися до #радіодиктант2023 і стали частинкою великого українського гуртування навколо своєї рідної мови, а заодно і перевірили власні знання.

А той, хто ще погано або зовсім не володіє українською мовою мали можливість щотижня відвідувати Курси української мови, що працюють на базі бібліотеки на Шевченка та бібліотеки -філії №2 на Соцмісті.

ФОРМУВАННЯ КУЛЬТУРИ ПАМ’ЯТІ

Формування цілісної, інтелектуально розвиненої, духовно багатої, національно свідомої особистості громадянина Української держави з багатовіковою історією, самобутньою культурою, своєрідним розвитком немислиме без вивчення історико-культурного спадку поколінь.

Кожна бібліотечна подія була наповнена кольорами, символікою, відчуттями приналежності до української нації, єдиного нескореного народу. Традиційно в бібліотеках були проведені заходи до державних свят та історичних подій: година державності «Злука. Державність. Воля», інформаційна година «Конституція для всіх, і дорослих і малих», ігротека «Рідна мова: нетаємні таємниці», урок мужності «Героїв славні імена», огляд-гра «Від козака до сучасного захисника».

Вулична акція – патріотичний майданчик «Ми - діти, твої Україно!» (до Дня Незалежності) ще раз продемонструвала патріотичні настрої дітей, єдність та віру в світле майбутнє України. У програмі акції були: тематична виставка, майстер-клас з виготовлення оберегів та патріотичних листівок, складання пазла «Карта України».

Бібліотекарі бібліотеки на Звенігородській впроваджують патріотичний проєкт #вонисталинанашзахист

Інформаційний стенд розповідає про читачів – захисниць і захисників, які боронять нашу Україну.


Урок пса Патрона "Твоя безпека в дні війни" провела для учнів 1-б класу ліцею №16 бібліотекарка Інна Табакова(Дитяча бібліотека на Калнишевського) і популярний в наш буремний час собака, який став символом спокою і безпеки. Відомий не тільки на всю Україну пес-мінер Патрон був героєм уроку безпеки для наймолодших школярів. Діти його знають і дуже люблять і тому уважно прислухаються до його порад з мінної безпеки -"Не підходь! Не чіпай!101 набирай!" Попереду літо з довгими канікулами, пікніками, подорожами і відпочинком на морі, тому поради песика Патрона особливо на часі. Безпечних вам канікул, школярі!

Історичний колаж "Від Героїв небесної Сотні до полку АЗОВ»" нагадав старшокласникам ліцею №31 про доленосні події в житті сучасної України - подвиг Героїв Небесної Сотні.

Історичний колаж «Український менталітет» в під час Тижня історії в ліцеї №31. розгорнули бібліотекарі дитячої бібліотеки на Калнишевського. На уроці учні дізналися, що менталітет нації формується тисячоліттями і на нього впливають історичні події, природа, клімат, народи, що заселяли його територію. Головне, що винесли учні з цієї розмови, що українець - вільна людина, яка завжди боронить свою землю!

Відділ Абонемента бібліотеки на Шевченка отримав 150 сучасних та якісних книжок в широкому жанровому різноманітті. На базі цього книгоотримання було запущено авторську ініціативу бібліотекарки Соболєвої І.В.- промоція «Військо читає» у соціальних мережах: створено книжкову викладку «Військо читає»,сформовано окремий стелаж «Військо читає», розміщено на сторінці Бібліотека на Шевченка на фейсбуці 25 рекламних роликів (відео-«горталка») та інформаційних постів, створено та розміщено на сторінці Бібліотека на Шевченка на фейсбуці 3 буктрейлери, проведено моніторинг читацьких вподобань і опубліковано топ-10 книжок з проєкту «Військо читає» як підсумок цього дослідження.

Річна книговидача за проєктом склала більше як 400 одиниць.

Найбільшою популярністю користувалися виставки «Батько наш Бандера, Україна – мати», «Вільній нації вільну країну», «Молодь обирає українське», «Читай тих, хто підтримав Україну», «Українські супергерої», «Херсон – це Україна»(відділ абонемента бібліотеки на Шевченка)

Відбулися презентації книжок Анни Трегуб «Меми війни», ілюстрованого щоденнику воєнних замальовок «Думки з тамбура» Ірини Іваськів.

З метою поліпшення історичної грамотності серед  користувачів бібліотекарі бібліотеці на Харківській протягом звітного року робили публікації за хештегом #Хто_ми_є щодо основних подій в історії України, намагалася в них надати цікаву, корисну і, можливо, не всім відому інформацію, а також зацікавити користувачів і надихнути їх на більш глибоке вивчення історії нашої країни. (за )
  • Хто ми є? або Історична грамотність: День героїв небесної сотні
  • Хто ми є? або Історична грамотність: початок російсько-української війни
  • Хто ми є? або Історична грамотність: День конституції України
  • Хто ми є? або Історична грамотність: День конституції України
  • Хто ми є? або Історична грамотність: День української державності
  • Хто ми є? або історична грамотність: День Незалежності України
  • Хто ми є? або Історична грамотність: День пам'яті захисників України
Долучилися до цього проєкту й бібліотекарі бібліотеки на проспекті Дружби народів зі своїми активностями:
  • Бережи традиції носи вишиванку» флешмоб до Дня вишиванки
  • Мовознавчі години «Лабіринтами рідної мови», «Твоє імя твій друг»
  • Бібліотечний нонстоп З Тарасом Шевченком
  • Етнографічну годину «Закодовані на перемогу»
  • Годину історичної пам’яті «Зірковий загін»
Збереження культурної спадщини - це один з основних напрямків роботи Карнаухівської бібліотеки, адже Карнаухівка – берегиня давніх українських народних традицій, а бібліотека, як осередок духовності й культури, постійно збирає і популяризує їх:
  • Етнокультурний інтерактив «Колядуємо усі – і дорослі, і малі!»
  • Тематичний фотофлешмоб «Карнаухівка у вишиванці»
  • Авторський проект «Реінкарнація давніх українських традицій»
  • Презентація книги Євгена Клопотенка «Борщ і до борщу»
  • Виставка вишитих рушників «І на тім рушничкові оживе все знайоме до болю»
  • Краєзнавча реконструкція «Приготування зливаної каші як елемент нематеріальної культурної спадщини України»
  • Екскурсія до Карнаухівки учасників Літньої школи гідів "Історія навколо нас».


ПРОМОЦІЯ ЧИТАННЯ В НОВИХ РЕАЛІЯХ

Бібліотекарі попри війну розгортають та успішно впроваджують нові проєкти з промоції читання: «Топ-3», «Book time», «Поезія без укриття», «Абонемент рекомендує», «Книжкова родина», «Поетична раптівка», «Переможна бібліокухня», "Читання під сиренами" літературні конкурси, презентації книжок, зустрічі з авторами у стінах бібліотеки та просто неба, книжкові виставки у вікнах, онлайн зустрічі на платформі ZOOM, місцевому телебаченні тощо.

Відділ абонемента бібліотеки на Шевченка  разом зі своїми читачками Ніною та Ангеліною презентували незвичний літературний подкаст - діалоги про книжки, обрані наосліп. Як це?

Бібліотекарі два рази на місяць на власний розсуд пропонують 5 книжок з книжкового фонду бібліотеки, а дівчата на осліп обирають для обговорення лише одну. Перша обрана книжка "Не відпускай мене" Кацуо Ішігуро.

Епізод перший: Кацуо Ішігуро крізь погляд мультикультуралізму.

Про що говорили:
👉наратив художнього тексту
👀символи та недраматичний драматизм
💤приреченість, як головна тема твору
💣ефект загадковості

Зачепили тему душі та творчості, обов'язку, психологічній суб’єктивності, чому неможливо зіпсувати цей твір спойлерами, чим цінний твір, окрім сюжетної лінії тощо.

Презентація подкасту відбулася 09.12 в рамках #тижденьчитання2023🔥

Бібліотека на Шевченка заговорила голосами своїх неймовірних читачів!❤️‍🔥


Епізод другий: Ділилися враження від книги Євгенії Кузнецової «Драбина»

У третьому випуску мова крутилася навколо книги "Шосте вимирання" Елізабет Колберт.

Одним із напрямків роботи бібліотеки щодо промоції читання є партнерство зі ЗМІ (TV), мета якого – підвищення громадського престижу книги та читання за допомогою засобів масової комунікації.

Вдало продумана комунікаційна стратегія використання засобів масової комунікації привернула увагу до книг і до читання зокрема.

Авторська телепрограма «Book Time»

Програма стала яскравим та вдалим прикладом співпраці книгозбірні з телебаченням у промоції читання,  тримає бібліотекарів в тонусі, а городян у центрі літературних подій.


ЗМІ та соціальні мережі сприяють формуванню думки про бібліотеку. Від того, наскільки ця думка буде позитивною та стійкою, багато в чому залежить репутація бібліотеки. Завдяки співпраці з телебаченням ми маємо можливість підтримувати стійкий інтерес населення до читання.

Час за книжкою допомагає знизити тривожність, сфокусуватися на моменті тут і зараз та навіть краще спати. Читання знижує стрес. Читаючи, немов ставиш на паузу всі турботи, починаєш більш методично дихати й ніби повертаєшся до звичного життя. Читання поновлює емоційний ресурс, допомагає мозку впоратися з невідомістю.

Передача охопила величезну аудиторію, що складає понад 18 000 глядачів, має великий рейтинг, що тримається вже три роки. Про неї знає вся бібліотечна спільнота України.

Проєкт «Топ -3»

Це щотижнева підбірка найцікавіших книжок за версією читачів і бібліотекарів бібліотеки на Шевченка. На сторінках інформаційного порталу ТРК МІС у фейсбук, інстаграм регулярно публікуються новини про три книжки.

Приміром:
  • Топ-3 фантастичних історії на вихідні від бібліотеки на Шевченка
  • Топ-3 книги, які змусять вас переосмислити світ
  • Топ-3 книги про історію України, які варто прочитати кожному
Книжковий проєкт для молоді «КНИЖКОВИЙ АДВЕНТ «МОЛОДЬ СТАВИТЬ ЛАЙК» ЗА ПІДТРИМКОЮ Українського Інституту Книги та «Рецепт на weekend» відразу здобули велику кількість прихильників.


Проєкт «Бібліотекар рекомендує»

Фантастична ідея прийшла на думку бібліотекарям: познайомити користувачів з колом читання, інтересами, уподобаннями саме бібліотекарів, які мають авторитет і вплив на спільноту. Новий проєкт, що відкриває завісу над особистими смаками наших професіоналів вже добре знайомій читачам рубриці #БібліотекарРекомендує!

Першою, як й годиться, презентувала свої книжкові уподобання головна бібліотекарка міста – директорка бібліотечної системи Денисюк Лариса! Знайомтесь, книжкова добірка, що є її натхненням у повсякденному житті.


Читачам презентована книжкова добірка, що є її натхненням у повсякденному житті.



Зацікавленість формою просування книги та читання у такий спосіб спонукала авторів проєкту розширити коло учасників.

Познайомили зі своїм книжковим натхненням і завідувачка відділу комплектування та обробки книг – Чуфещук Наталія - авторка телепроєкту на ТРК МІС "Book time", і завідувачка методичний відділом Лілія Шушура, бібліотекарка відділу абонемента Ірина Соболева.




Книжковий просвітницький проєкт «Військо читає» від ГО «Реформація» та видавництва «Наш формат»


Відділ обслуговування бібліотеки на Шевченка став єдиним структурним підрозділом Кам'янської бібліотечної системи, що отримав книги в рамках проєкту «Військо читає».

Аби збільшити аудиторію читачів, бібліотекарі ініціювали «Пересувну бібліотеку»: книжки пересуваються бібліотеками-філіями, щоб більше людей могли читати якісну сучасну, а головне українську літературу. Наразі, в «Пересувній бібліотеці» більше як 400 книжок.

Як виявилося захисники читають все: від історичної, мотиваційної літератури до книжок про імунітет та як створити власний бізнес. Адже війна не назавжди і після перемоги наші герої будуть будувати мирне життя.

Протягом року наші читачі з задоволенням знайомилися з цими книжками. Тож, наразі #АбонементРекомендує ТОП-10 найпопулярніших серед читачів бібліотеки книг з книжкового просвітницького проєкту «Військо читає» #ВійськоЧитає від ГО «Реформація» та видавництва «Наш формат».

Проєкт «Переможна Бібліокухня»

«Переможна Бібліокухня”- (спільний проєкт Дніпропетровської обласної бібліотеки для молоді ім. М. Свєтлова та Центральної міської бібліотеки ім. Т.Г. Шевченка (м. Кам’янське) здобув перемогу в рамках Всеукраїнського конкурсу «Lib: продовження».



Мета даного проєкту – організація неформальної комунікації бібліотечної спільноти й читачів під час війни, емоційна підтримка, сприяння професійному розвитку, промоція книги та читання.

Для цього щоп’ятниці, на платформі «Zoom» відбувались зустрічі з авторами видавцями, запрошувались до спілкування цікаві особистості, які ділилися власними рецептами успіху. Обов’язковим є презентація нових книжок «Книжкові смаколики», зустрічі з письменниками, конкурси, вікторини, розіграш книжок.

Навіть під час війни ми читаємо і ділимося книжковими смаколиками, розповідаємо про цікаві, корисні видання, які допоможуть пережити війну, знайти нові сенси та йти до Перемоги. Нашу Переможну бібліокухню відвідали письменники Ірина Мацко, Микола Чабан, Ганна Трегуб, Марія Дружко, Олена Ляшенко, Ірина Іваськів тощо.

Досвідом роботи з промоції книги та читання в онлайн форматі бібліотекарі бібліотеки на Шевченка ділилися на обласній школі методиста, серед бібліотекарів Дніпропетровщини та Дніпра, Полтави, Харківщини.

Проєкт «Книжкова родина: онлайн бенефіс»

Книжкова родина: онлайн бенефіс - один з найпотужніших та особливих загальноміських проєктів, що популяризує сімейне читання.

Чотирнадцять найначитаніших родин, а саме Корнійчуків, Грініч, Пинделів, Дорошенків, Литвинських, Біловусів, Задорожніх, Ісенко, Куян, Плохоцьких, Шульгіних, Лущан, Павлових, Задворних під час етеру розповіли про сімейні читацькі уподобання, захоплення, дозвілля тощо.

Кожна родина презентувала власну формулу ідеального читача й точно знають відповідь чи потрібно читати, чи ні!

Більше тут:




Літературний клуб СвітоГЛЯД(керівник Максим Дорофеев) два рази на місяць відважно просуває шедеври світової літератури, забуті або приховані імена української літератури:І.Франко, Л.Українка, О.Теліга тощо.


Книжки – це сенси. Й ми шукатимемо нових сенсів, тому що дуже змінилися – як нація, як особистості. Кращого за книжку способу здобути нові знання немає, тому люди шукатимуть опори в літературі. Також люди, для яких читання є важливою частиною життя, і надалі читатимуть для задоволення.

Бути своїми. Національний тиждень читання

Такого насиченого подіями тижня у нас давно не було.
Бібліотекарі залучили майже всі ресурси, що існують аби привернути мешканців міста до книги, читання, бібліотеки: презентації книжкових новинок, зустрічі з читачами, літературні ігри, обговорення книжок, відеопрезентації, бібліотечний адвент, літературні вечори, тиждень дарування книжок "Задонать книжки бібліотеці", навіть книжковий подкаст "Наосліп" презентували.

Трохи статистики:
👍У Національному тижні читання взяли участь 6 публічних бібліотек Кам'янської ЦБС
👍За тиждень до нас приєднались 42 нових підписників у соцмережі фейсбук та інстаграм
👍Записалось до бібліотек 153 нових читачів
✌Понад 17 000 переглядів відео, створених для цього тижня
👏Отримано нових книжок у дарунок - 117 примірників

Книжковий донат

Красно дякуємо Тарасу Шмігеру, Мазуренко Карині, Фазліч Діні, Ользі Лящевській, видавництву RM (Рідна мова), які прикрасили наш тиждень читання книжковими новинками, часописами, адвент календарями.

А відео "Як ми розпаковували подарунок від видавництва RM (Рідна мова)" за тиждень набрало майже 14 000 переглядів

Відеопрезентації #язнайшласвоюкнигу

Кожний день розпочинався з найсмачніших ароматів— гарячої кави, смачної випічки та сторінок нової книги!

Щоб вільно і красиво читати українською мовою, треба……бажання та мотивація. Для нас мотивація очевидна, бути озброєними книгою щодня, адже це найпотужніша зброя для нас українців, яка здатна змінювати світ. Думайте українською! Розмовляйте українською! Читайте українською!

У новому випуску програми BookTime презентували добірку книг про жінок з дивовижними, а часом і непростими долями. Серед них — бестселер "Соловей", екранізований роман "Там, де співають раки" та автобіографічний роман "Кондитерка — втікачка".

Темою обговорення в Літературний клуб СвітоГЛЯД став роман видатного французького автора Віктора Гюґо «Людина, яка сміється». Роман, що не лишає байдужим. А знову і знову порушує відвічні питання про душу людини, силу, красу, владу, спокуси… Яскраві сюжети, признатися, не завжди легко сприймати зараз. Але коли шлях пізнання був легким?

Читання… і не тільки стало темою обговорення учасниками клубу «За покликом душі»(Бібліотека на проспекті Перемоги). За дослідженням соціологів та власними спостереженнями прийшли до висновку, що під час війни читати стали більше, а особливо – історичні твори та твори українських письменників. Присутні ознайомилися з новими надходженнями та з книжками з «Польської полиці в Україні».

Читати — це класно! А дізнаватися про цікаве історичне минуле рідного міста ще й пізнавальне. Саме це у Національний тиждень читання довела бібліограф Центральної міської бібліотеки ім. Т.Г. Шевченка.

В юнацькому відділі бібліотеки на Шевченка читали вголос байки Леоніда Глібова, уривки з оповідань Остапа Вишні, грали в слова. Дівчата натхненно складали нові слова зі слова "зубочистка". Екскурсія бібліотекою видалася фотогенічною.

Щотижневі гарячі книжкові новинки, «Рецепт на weekend», #ЯЗнайшлаСвоюКнигу:топ-3 українських письменника від читачів і бібліотекарок відділу абонемента ні на хвилину не давали розслабитися читачеві.

Саме до #ТижденьЧитання2023 бібліотекарі відділу абонемента презентували нову добірку в рамках проєкту #БібліотекарРекомендує! Завідувачка методичного відділу Бібліотеки на Шевченка, радить свої улюблені книжки, а разом з нею і #АбонементРекомендує!

Оновили книжковий розпродаж! Цього разу він став різдвяним, адже для багатьох книжка — найкращий подарунок. Купуєш книгу — підтримуєш ЗСУ! (Всі книги розпродажу не є частиною бібліотечного фонду. Головна ціна — 10 грн, є дорожчі позиції в меншій кількості. Всі гроші перераховуються на потреби ЗСУ, звітуємо про це в наших соцмережах.)

Говорити про книжки — це точно бібліотечна справа. І нарешті Бібліотека на Шевченка заговорила голосами своїх читачок! Відбулася презентація першого випуску книжкового бібліотечного подкасту «НАОСЛІП» - діалоги про книжки, обрані наосліп.

Книжкові новорічні обійми

Різдвяні свята вже заполонили серця і душі дітей та дорослих. Діти хочуть подарунків та розваг, дорослі потайки мріють кожен про своє, а бібліотекарі завжди готують приємні сюрпризи для своїх читачів. Саме в тиждень Національного читання у центральній бібліотеці для дітей відкрилася книжково-розважальна "Різдвяна абетка".

Кожна дитина відкриє потаємне віконечко у світ різдвяної книги з пригодами, таємницями та сюрпризами.

Бібліотека на проспекті Перемоги запросила найактивніших читачів до клубу сімейного читання "СУПЕР7-Я" на свято книги та читання "Найкращий читач року"

Тут обрали "Книгоковтача", "Найерудованішого читача", "Творчу особистість", а дехто отримав "Приз глядацьких симпатій".

Бібліотека на Чиженка приєдналась до проєкту чудовими відеопрезентаціями, що пропонували зазирнути у твори сучасних та класичних українських письменників. А яких авторів читаєте ви?

Бути своїм у книжковому морі можна ще змалечку. Ось, наприклад, наш Ярослав — юний читач Карнаухівської бібліотеки ділиться своїм читацьким досвідом: як він захопився Гаррі Поттером і як почалося його чарівне хобі...

Своїми враженнями від «Польська книжкова полиця» ділиться постійна читачка Карнаухівської бібліотеки Валентина Аскарова.

Тут всесвітньо відомі твори Генріка Сенкевича «Потоп», «Вогнем і мечем», «Пан Володийовський» та інші, які були екранізовані й багато хто з вас бачив ці фільми.

ЦИФРОВА ТА МЕДІЙНА ГРАМОТНІСТЬ

Бібліотека на Шевченка взяла участь у першій міжнародній XR-виставці “Справжні причини війни, або як працює російська пропаганда”, що розроблена спеціально для протидії російській пропаганді, з метою підвищити рівень обізнаності та медіаграмотності у суспільстві.

Виставка поєднує знайомий всім формат постерів з новітніми технологіями. Завдяки додатку edAR всі переваги 3D, AR та VR-досвіду можуть бути доступні без спеціальної техніки.

При наведенні смартфона на плакат мобільний додаток edAR активує та “оживляє” плакати. Глядач побачить 3D моделі, аудіо, відео та VR-портали, що спонукають його до поглибленого дослідження, занурення у тему та кращого запам’ятовування даних та фактів.

Унікальні плакати виставки були створені з використанням штучного інтелекту, шляхом аналізу великого масиву даних на задану тему.

Додаток edAR, що робить AR-технології доступними для освітян та громадських активістів, розробили ГО “Європейський Інститут Чорнобиля” у партнерстві з ініціативою “НотаЄнота” в рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Медійна гра «Дурень, та не в медіа» - гра, що привертає увагу до складних, але важливих тем.

Завдяки медіаграмотних карт ми краще зрозуміти інформаційні загрози. Так, інформацію використовують як зброю, тому якщо більше ми знаємо про закони інформаційного світу, то важче нас ввести в оману.

З нами грали члени Молодіжної ради м. Кам'янське.

Гра виготовлена в рамках проєкту «Fit in Fakten», що реалізується Ґете-інститут в Україні у партнерстві з Куншт (Київ)

Автори ігор Кирило Бескоровайний- співзасновник науково-популярного медіа Куншт https://kunsht.com.ua/ та Альона Романюк – медіаекспертка, журналістка, фактчекерка, засновниця проєкту «НотаЄнота», авторка блогу «По той бік інфи».


“НотаЄнота” - командна гра, що розвиває критичне мислення, показує, як працюють фейки та дезінформація на основі реальних кейсів, навчить визначати ворожі впливи та протистояти маніпуляціям.

Першими, кому цю гру бібліотекарки бібліотеки на Шевченка м. Кам'янське запропонували, стали студенти медичного коледжу—наші друзі і постійні партнери.

Гра має 4 раундів:

1. Правда чи фейк
2. Новомова
3. Єнот-полоскун
4. Сірий кардинал

Учасникам забороняється користуватися мобільними телефонами та іншими гаджетами для пошуку відповідей. Єдиний ресурс - знання та кмітливість команди та окремих учасників.

А ви можете відповісти де правда, а де фейк:

😀В Україні до розмінування полів збираються залучити бджіл
😀Співачка Ані Лорак, яка живе і працює у росії, таємно донатить ЗСУ
😀Біля львівського метро відкриють ще один пункт незламності
👉Найкрасивіша валюта світу — українській гривні 25 років. Українській гривні сьогодні, 2 вересня, виповнюється 25 років. За весь час комісія з питань естетики Міжнародного фінансового банку двічі визнавала гривню найкрасивішою валютою у світі й найстійкішою до зносу.
👉NASA оголосило про появу 13-го знаку зодіаку

Поки журі підбивало остаточні результати, нагадали базові правила інфогігієни.
  • Важливо фільтрувати джерела інформації, не читати анонімних телеграм-каналів (адже ви ніколи не знаєте, хто за ними стоїть і за чиї кошти веде), слідкувати за емоціями, а також дізнаватися більше про культуру, історію та технології своєї країни та інших країн.
  • Читайте якісні джерела інформації: Укрінформ, Суспільне, Радіо Свобода, BBC Україна, Ліга.net, Громадське, Українська правда, НВ, Бабель, Дзеркало тижня (білий список медіа).
  • Слідкуйте за емоціями, адже людиною, яка перебуває під впливом емоцій, значно легше маніпулювати.
Перед тим, як поширити якесь повідомлення, запитайте себе, чи може це бути брехнею.

Якщо якесь повідомлення викликає у вас гнів, злість, жалість чи радість, скажіть собі “Стоп”. Відкладіть телефон і підіть, наприклад, на кухню, випити чаю. Після цього поверніться і перечитайте новину

А ще можна надсилати новини на перевірку фактчекерам із НотаЄнота!

КАР’ЄРНИЙ РАДНИК


Чи існує спосіб знайомства з професію бібліотекаря не нудний, яскравий, цікавий? Є! Довели бібліотекарки Кам♥янського!

Кожний відвідувач нашої імпровізованої бібліотеки отримавши формуляр читача, брав участь у квестах, вікторинах, іграх, пов’язаних з книгою, читанням, творчістю про що бібліотекар засвідчував власним підписом в їхньому формулярі.

Пізнавальний осередок. Тут бібліотекарки відділу комплектування та обробки літератури, відділу електронно-бібліографічної інформації знайомили охочих з таємницями надходження та кодування книжок, вчили користуватися QR кодом.

Як Ви гадаєте, що спільного використовують у своїй роботі військові й бібліотекарі - книгу, мову, зброю, шифр? Деякі навіть не здогадувались що це шифр. Ось такі ми розвідниці!

Найсміливіші відразу спробували розібратись у кухні кодування та самостійно визначили індекс УДК.

Завдання просте: Скористатись таблицями УДК та авторськими таблицями й додати шифри на книги.

Тим часом бібліотекарка відділу електронно-бібліографічної інформації презентувала книгу Олега Майбороди «IT-словничок котика Айтішка», що містить найпопулярніші терміни, якими користуються в сучасному інформаційному спілкуванні. Кожне поняття супроводжує веселий вірш та дотепний яскравий малюнок. Діти дізнались як за допомогою QR-кодів можна прослухати цікаву історію та виконати ігрові завдання.

Знайомились з ресурсом «Сучасна мобільна бібліотека» розміщеному на сайті Кам’янської центральної міської бібліотеки ім. Т.Г. Шевченка та за допомогою QR-кодів знаходили сторінку дитячого письменника Олега Майбороди, навіть встигли пограти в інтерактивні ігри.

Локація «Осередок читання» - особливе місце. Саме тут книжки приймають гостей. Бібліотекарки відділу абонемента разом з відвідувачами спробували пройти невеликий книжковий квест, що розповів важливі речі про роботу бібліотекаря відділу абонемента. Для цього їм потрібно було трохи попрацювати з книжками.

Локація 3 Дитячий осередок

Бібліотекарки Центральної бібліотеки для дітей запропонували відвідувачам спробувати себе в якості бібліотекаря. Треба було як справжньому професіоналу:

- Знайти в енциклопедії відповідь на питання
- Порадити книжку хлопчикові 8 років
· Порадити книжку дівчинці 8 років
· Розставити книги за алфавітом
· Знайти книгу про незвичайні професії

Як вам таке випробування? Впоралися на відмінно!

Локація 4 Осередок творчості. Бібліотека – не тільки книжки! Це місце і для відпочинку, і для навчання, і для творчості!

Бібліотека - це цілий комплекс підрозділів, що спільно працюють для того, щоб тобі тут було комфортно і цікаво читати, творити, проводити вільний час. У цій локації за допомогою бібліотекарок читальної зали, наших партнерок з Донецького палацу молоді "Юність" співали, грали, танцювали, малювали.

Дивувались «Най…най…най… книжкам»:найтовстішій, найбільшій, найменшій, найстаріший.

Майстер клас "Малюнок ниткою" зібрав таку кількість охочих, прийшлося додатково бігти за матеріалами.

Позмагалися у конкурсі «Книга проти інтернету». З'ясовували хто швидше знайде значення слова (книга, бібліотека) чи «Універсальний словник енциклопедія», чи Вікіпедія. Впоралися всі.

Бібліотекарки юнацького відділу залучали до читання, складаючи охочим книжковий гороскоп. Тут вже зацікавилися навіть батьки. І поки вони бавилися порадами книжкового оракула, їхні діти збирали пазли «Українські традиції, символіка, народна творчість»

Найсмачніша локація "Призовий осередок"

Після проходження всіх чотирьох локацій діти бігли здавати заповнений формуляр та отримувати приз!

Скільки дітей пройшло через наші професійні випробування важко порахувати, але деякі з них зрозуміли, що не так все у них, бібліотекарок, просто! Треба і абетку знати на 12 балів, і книжку зчитувати прямо з обкладинки і знаходити відповіді на нелегкі питання... Сподіваємося, що бібліотекарі дітям запам'ятаються!

А ми і так про себе знаємо, що ми важливі!

Жива книга

Кухар, лікар, співачка, водій, лісничий, вчитель, вихователь, банківський працівник, електрогазозварник, дизайнер одягу, програміст, військовий, перекладач. Саме з цими представниками професій виявили бажання зустрітися учасники профорієнтаційного проєкту юнацького відділу бібліотеки на Шевченка "Кар'єрний радник" та БФ "Карітас Кам'янське".

Зустрічі проходять у формі соціально-рольової гри "Жива книга", де роль традиційних носіїв інформації виконують безпосередньо люди. Розповіді про власний досвід і випадки з життя, — основний інструмент живої бібліотеки.

Бібліотекарі організовуючи «Живу книгу» розшукують для неї унікальні «книжки», щоб надати «читачам» досвід діалогу та усвідомлення, як сильно життя реальної людини, яка представляє ту чи іншу професію в суспільстві, відрізняється від наших про неї уявлень.

Спікерами зустрічей з підлітками були лікар - анестезіолог, барбер, кризовий психолог, фінансист, актриса, поліціянт.

Читання кожної Книги обмежене певним часом. У читачів і спікерів є лише 10 хвилин, за які спікер знайомить з професією, а у читачів є можливість поставити запитання спікеру.

Старшокласники ліцею №31 після уроків не поспішали додому. Вони зібралися на зустріч з представниками різних професій (рятувальник, фотограф, бариста) у форматі «Жива книга».

«Жива бібліотека» сягає корінням у ХХ століття. Вперше цей європейський проєкт відбувся в Данії у 2000 році, пізніше в Угорщині, Норвегії, Україні. У нашому місті його впроваджує юнацький відділ бібліотеки на Шевченко.

Ліцеїсти працювали в групах. Вони мали змогу вислухати кожного гостя і складалось враження, що вони дійсно прочитали книги про ці професії зі всіма проблемами, турботами, ризиками, цікавими історіями, несподіванками.

Діти не тільки слухали, а й ставили запитання, «приміряли» ці професії на себе, враховували «за» і «проти». Адже, вже через певний час перед учнями стане питання «Ким бути?» Впевнені, що цей захід стане в нагоді: ліцеїсти отримали достовірну та корисну інформацію про професії, проаналізували свої здібності та можливості, що у майбутньому допоможе зробити правильний вибір професії.

16 ДНІВ ПРОТИ НАСИЛЬСТВА

Підвищити обізнаність учнів про всі форми насильства, а також методи недопущення і вчасного реагування на будь-які його прояви – мета щорічної Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства».

В рамках цього заходу для учнів 10-А класу Ліцею №13, Гімназії №12 працівники бібліотеки на. Шевченка провели захопливу гру-тренінг «Твій безпечний маршрут». Всього в ігрі - тренінгу взяли участь 97 осіб.

Під час гри здобувачі освіти обговорювали різні аспекти насильства: рабство, експлуатація, насильство в родині, булінг тощо. Діти розділилися на групи, щоб співробітники нашої улюбленої бібліотеки більш детально опрацювали з ними певні ситуації.

На одній станції «Поруч з тобою» учні виробили алгоритм підтримки та турботи людині, що потерпіла від торгівлі людьми.

На іншій станції «Торгівля людьми: запитання та відповіді», школярі усвідомили, що кожна людина несе відповідальність за своє здоров’я, безпеку та свободу, що будь-які дії мають свої наслідки, що не треба нехтувати інформацією з основ безпеки.

На станції «Як не стати живим товаром» діти навчалися відрізняти небезпечні, безпечні, суперечливі ситуації, щоб не стати жертвою торгівлі людьми.

А на станції «Твоє життя – твій вибір» наші тренери нагадали про інформаційну гігієну: перевіряти інформацію необхідно щоразу перед прийняттям рішень.

Після такої цікавої і корисної гри учні цього класу напевне ніколи не стануть жертвами насильства, бо озброєні знаннями про безпеку в різних галузях життя.

Про насильство мовою документального кіно. Проєкт бібліотекарів юнацького відділу бібліотеки на Шевченка

В рамках Всеукраїнської кампанії «16 днів проти насильства» SVIY PROSTIR запросив клуб документального кіно «Docudays ua Прометей» бібліотеки на Шевченка на зустріч з учнями ліцею №30

Переглядали та обговорювали документальний фільм «Лізо, ходи до дому» (Литовська режисерка Оксана Бурая).

До початку фільму розмірковували над тим, чому так авторка назвала фільм. Версії були різні:у фільмі мова йде про домашнє насильство, булінг, сексуальне насильство тощо.

А потім ділилися думками та асоціаціями зі словом ДІМ. Для підлітків дім це - люди, безпека, турбота, захист, любов.

Перегляд фільму зайняв лише 28 хвилин, а думок залишив на все життя.

Маленька Ліза постійно кудись тікає. Її життя похмуре й жорстоке, тому вона шукає прихистку в природи, де в неї свій світ – там панують ігри, музика й магія. В дівчинки настільки багата уява, що вона примудряється переживати нескінченні запої батьків. Найбільш приголомшливим у цьому фільмі є те, що він дозволяє усвідомити жах ситуації, але не піддатися темряві гнітючих подій на екрані. У стрічці немає спроб подати якийсь соціологічний зріз – це радше результат бажання якомога правдивіше зафіксувати дорослий світ крізь не зіпсутість дитячого сприйняття.

Виявляється фільм і про відсутність любові, і порушення прав дитини, і домашнє насильство, і силу дівчинки, яка має велику мрію. Звертали увагу на маленькі дрібнички, що дозволяють зробити припущення щодо подальшої долі Лізи, радились як можна протидіяти насильству та реагувати на прояви будь-якого насильства.

Допомагали нам в цьому координаторка проєктів ГО Мартін-Клуб Катерина Родіонова та представники Кам'янського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Цей фільм показали та обговорили зі студентами медичного коледжу.

Спочатку студенти розмірковували про що саме йдеться у цьому фільму. І що разу відповіді дітей нас вражають: про домашнє насильство, складний характер дівчинки, про дівчинку бешкетницю, можливе відбулося зґвалтування, непорозуміння з батьками, відсутність турботи про дівчинку, можливо вона не хоче ходити до школи.

Довго обговорювали, що вони розуміють під сімейними цінностями, які асоціації викликає слово ДІМ — це безпека, родина, спільне дозвілля, борщ, захист тощо.

Поговорили про особливості документального й художнього кіно. Доля дівчинки розхвилювала глядачів. Радились одне з одним як допомогти дівчинці, що можна зробили з такими батьками.

Навіть була така дивна пропозиція: ізолювати дівчинку від батьків, дорослих наказати. Така жінка, в цілому такі батьки, якщо не можуть дати ради дитині, не дозволяти їм народжувати.

З допомогою представника сектору ювенальної превенції Кам’янського РУП Любові Головій розглядали приклади вилучення дітей з таких родин і чому вони хочуть повернутися до дому.

Погодилися з тим, що фільм про порушення прав дитини. Міркували що з цим робити, як захистити таких дітей. Знайомилися із законодавством, куди звертатись у таких випадках. Записали телефони:
  • національної поліції(102)
  • урядової гарячої лінії (1547)
  • національної гарячої лінії (116 123; 0800500335)
  • мобільної бригади м. Кам'янське (099452423)
Фантазували про майбутню долю Лізи. Думки поділилися. Одні говорили, яка родина така буде й дівчинка, інші за маленькими, але помітними для глядача ознаками, побачили її індивідуальність, відчули її мрію, яку роль грала в її житті музика, природа, чому режисерка зосереджує нашу увагу на равлику, природі, картинах тощо.

У заходах взяли участь 101 особа.

ПРЕЗЕНТАЦІЇ КНИЖОК, ЗУСТРІЧІ З АВТОРАМИ, МУЗИЧНІ ВЕЧОРИ, ХУДОЖНІ ВИСТАВКИ


Протягом року бібліотекарі провели 11 зустрічей з авторами, а саме Анною Трегуб, Іриною Іваськів, Іриною Мацко, Марією Дружко, Оленою Федіною, Сергієм Злючим, Миколою Чабаном, Людмилою Охрименко, редакторами альманаху україномовної фантастики «Das ist fantastisch!» «RUBICON Святославом Чируком та Ією Новицькою, Галиною Кулагою, Максимом Недвигою, Євгеном Безусом, Ганною Івановою,

Як МИ перемогли інсульт: щоденник перемоги

Велика перемога остаточного одужання складається з маленьких кроків, крихітних щоденних перемог над недугою, які повинні бути тепер з вами постійно.

Онлайн зустріч з автором книги «Як ми перемогли інсульт» Максимом Недвигою (Одеса) відбулася у бібліотеці на Шевченка.

У світі існує лише чотири книги, авторами яких є самі пацієнти, що зуміли відновити своє здоров’я після інсульту і серед них Максим Недвига.

Що є в книзі: детальна особиста історія з емоціями та переживаннями; вся основна інформація по хворобі: лікування та реабілітація; поради з профілактики для тих, хто зараз здоровий; понад 170 унікальних інтерактивних елементів, захованих за QR-кодами. Вам більше не знадобиться по крихтах збирати відповіді на свої питання, адже всі вони — тут.

Отже, шлях до лікування після інсульту — важкий, виснажливий, але можливий.

Талан талановитих Євгена Безуса

На зустріч з членом Національної спілки письменників України письменником Євгеном Безусом прийшли друзі, рідні, читачі, художній редактор видавництва «Дружко» членкиня Національної спілки письменників України письменниця Євгенія Яворська.

Розмова вийшла відвертою, динамічною, багатою на спомини. Амбасадорка творчості Євгена Безуса у Кам’янському бібліотекарка Алла Гузовська підготувала чудовий спіч на честь автора, який написав чимало віршів, казок, оповідань, повістей і навіть роман. А як добре він тримає в тонусі аудиторію. Євген Федорович дійсно чудовий оповідач, з великим почуттям гумору, гарною пам’яттю та великим запасом історій про родину, друзів, сусідів і просто знайомих.

Усього лише за одну годину він зумів закохати в себе і бібліотекарів, і читачів. А ми радіємо тому, що прихильників його творчості у Кам’янському побільшало.

ЛІТО. ОСІНЬ. ЗИМА. ВЕСНА АБО ПРОСТО КАНІКУЛИ!

Карнаухівські бібліотекарки завзяті травниці та прихильниці здорового способу життя і своїх користувачів до цього залучають. Проводять зустрічі на фоні книжкової виставки «Азбука здорового життя» з кандидатом медичних наук Денисом Фільчуковим та лікаркою — дієтологом Оленою Дьяконовою.

Вони популярно розповідають про сумісність харчів та їхній вплив на організм, про важливість води й фізичних навантажень та індивідуальний підхід до всіх рекомендацій.

Напередодні Івана Купала, коли буйно розквітає природа, а трави наливаються цілющою силою, влаштували для своїх читачів масштабне купальське дійство. Тут і книжкова виставка, і розповіді фахівців про рослини, що лікують тіло і душу, і дегустація трав’яних чаїв, і навіть магічні ритуали. Всі були вдячні спікеркам – травниці Олені Дьяконовій та флористці Алісі Затучній, жіночкам, що принесли квіти-трави та наповнили зустріч запашними ароматами любистку і м’яти.

Бібліотекарки бібліотеки на Пузирьова чудово співпрацюють з народними майстрами. Тому, на ярмарки майстрів соцміста, які організовує бібліотека, завжди збирається багато людей. Це добре й для майстринь, і для бібліотеки, і для відвідувачів.

Навіть засідання розмовного клубу "Єдині. Навчаємось разом" не проходять без участі майстринь.

Під час зустрічей люди не лише спілкуються українською мовою, а ще й вивчають і співають українські пісні, знайомляться з історією та культурою нашого краю. Так, під час обговорення книги відомого краєзнавця Миколи Чабана "І в України — твоє обличчя. 600 дат і подій із життя Петриківки", презентувала власну творчість майстриня з Петриківського розпису Єлизавета Полонська.

Бібліотека на Чиженка активно впроваджує серед дошкільнят програму "Літо з книгою". Саме бібліотекарки допомагають дітлахам реалізувати свої мрії з допомогою книги. Тут є все, що потрібно дитині: цікаві повісті-фентезі, дивовижні історії, подорож у минуле, розмаїття української міфології, мандрівка найбільшими українськими замками, сповнена випробувань і несподіванок, героїчні вчинки та містичні події, історичні таємниці України, а головне - турботлива та добра бібліотекарка.

Середа — день зустрічей у клубі "Позитив+" у бібліотеці на Звенігородського. Двічі на місяць їхні читачки залишають усі справи та поспішають до бібліотеки на обговорення оповідання Галини Вдовиченко "Фіалки щосереди", або на ранковий променад.

Як зробити прогулянку цікавою пригодою? Дуже просто. Потрібно не забути прихопити з собою спостережливість. І не потрібно поспішати. Природа в парку чарівна і зворушлива. Прогулянка — відмінне рішення для відпочинку. Все навкруги налаштовує на позитивні емоції, заспокоює.

Любимо природу! Любимо тепло! Любимо літо!

А які дива майже щодня відбуваються у бібліотеці на проспекті Дружби народів! Шахові бої та прогулянки, ігри, майстерки, костюмовані вечірки, книжкове чаювання у бібліотечному квітнику — створюють позитивний настрій і дорослим, і дітям!

Літні читання у бібліотеці на проспекті Перемоги пройшли за програмою «Будь на часі з книгою»

«Ігри + діти = це веселе літо!» - під таким девізом пройшло пройшло літо у Карнаухівській бібліотеці. Разом з героями казок діти танцювали, влаштовували веселі перегони і ласували смаколиками.

У роботі з дітьми значну роль відіграв Благодійний фонд «Карітас», фахівці якого 19 разів протягом року приїздили до бібліотеки і влаштовували майстер-класи, ігри та активності для дітей ВПО.

Не пасуть задніх бібліотекарки бібліотеки на Шевченка. Тут є чим зайнятися: кіносеанси щосереди, школа акварелі щопонеділка та щоп'ятниці, засідання розмовного клубу англійської мови щочетверга, виставки, презентації, ранковий променад з Аллою Гузовською, майстерки, концерти, обговорення книжок, літературні конкурси, вечірки просто неба тощо.

Влітку бібліотека на проспекті Дружби народів стала дитячим Ігролендом. Тут і шахи й шашки, інтелектуальні ігри, спортивні руханки тощо.

А які активності воно влаштовують, уся система заздрить: Свято мокви, яблук, моря тощо. Згадаємо хоча б це - Свято Фей.

Хто з дівчат не мріяв у дитинстві стати феєю – яскравою, легкою, красивою. Цю мрію втілили у життя у бібліотеці на пр.-ті Дружби народів,39 .

Наші «феї» перш ніж потрапити до країни Фей пройшли багато випробувань….. Треба було відгадати пароль, щоб дістатися «лісової галявини», потім пройти посвяту у феї (дістати вудами ключі від чорної скриньки, де знаходився чародійний пилок, і аж потім кожна учасниця отримала браслет феї,)…

Познайомились з книгами про чарівних фей.А їх у нас чималенько!! Грали у різні ігри: «Ромашка», «Яскраві коси», «Хто влучніше», «Третій зайвий», «Збери пазли», «Домалюй квітку з закритими очима», «Парасольковий шторм» .

Мабуть найбільше сподобалася руханка «Веселі феєринки»…Наостанок, як завжди, чаювання. Нікому не хотілося, щоб свято закінчувалось….

А ще свято повітряних кульок, свято макаронів, день бджілок, день розмальовки тощо.

В цей важкий рік війни бібліотекарі намагалися відволікти дітей від страху війни, хоча б частково знизити напруження та психологічно розвантажити дітей-переселенців.

Для цього проводили інтерактивні ігри, майстер-класи, конкурсно-розважальні заходи тощо.

У центральній бібліотеці для дітей працюють відразу дві школи:
  • Школа маленького читача
  • Школа гарних манер
Літо з книгою: проєкт впроваджений влітку бібліотекарками біблліотеки на Чиженка.

Перша а зустріч з дітлахами літнього табору ліцею 24 була присвячена музиці. Разом з'ясовували, що таке музика і для чого вона нам потрібна.

А також знайомилися з народними музичними інструментами України та слухали їх звучання, потім взяли участь в музичному квесті "Знайди музику в казці".

Під час друго зустрі подорожували Чорним та Азовським морями, їхними мешканцями, зазирнули до яскравих мешканців коралових рифів, пірнули на величезну глибину разом з кашалотом, зустрілися з незвичайними морськими істотами.

У завершальну зустріч знаомились зі світом комах, колючих тваринок їжачків, динозаврів.

За допомогою книжок ми знайшли сучасників динозаврів, які зацікавили дітей своїм виглядом та дивовижними здібностями і дізналися, що і в наших Карпатах живе нащадок "страшних ящерів" - саламандра вогняна, яка занесена до Червоної книги України.

У ПОШУКУ ТАЛАНТІВ

Гарним прикладом у цьому напрямку є проведення літературного конкурсу VivArt-2023, метою якого є підтримка талановитої молоді, допомогти їм знайти власний шлях і вже набув статусу Міжнародного конкурсу.

VivArt – це молодіжна літературна спільнота, що існує понад 16 років, має власний альманах, літературний конкурс, що став вже Всеукраїнським і пройшов у цьому році вже дев’ятий раз.




Попри складні умови в нашій країні у зв’язку з жорстокими воєнними подіями, команда мистецької спільноти VivArt, видавництво «Дружко», Центральна міська бібліотека ім. Т.Г.Шевченка, відділ культури департаменту з гуманітарних питань Кам’янської міської ради за підтримки ПП «Бджола» зумыли провести дев’ятий Всеукраїнський молодіжний літературний конкурс “VivArt”, що відбувається один раз на два роки.

Конкурс «VivArt» – це творча ідея бібліотеки на Шевченка та однойменної молодіжної мистецької спільноти.

Конкурс містить номінації: поезія та проза. Конкурсанти, що увійшли до короткого списку конкурсу, отримають звання фіналіста і право на публікацію в однойменному альманахі.

Для участі в IX Всеукраїнському літературному конкурсі «VivArt-23» подали свої твори 262 учасники з різних міст України: від Дніпра до Закарпаття, Від Харкова до Львова; а також творчі українці, які сьогодні перебувають за кордоном: Польща, Болгарія, Німеччина, Франція та ін.

Вік учасників «VivArt-23» від 14 до 45 років.

Цікаво, що 2023 року серед конкурсних робіт є чимало казок для дітей, а також уперше з’явилися гуморески.

https://www.facebook.com/bibliotekashevchenka/videos/1457582298418283

ВІДНОВЛЕННЯ МЕНТАЛЬНОГО ЗДОРОВ’Я

Ще до недавнього часу ми мало замислювалися над своїм ментальним здоров’ям – станом своєї психіки, відчуттям щастя, стабільності, впевненості, добробуту. Але війна й пов’язані з нею зміни, обмеження підштовхують нас зайнятися не лише своїми фізичними даними, імунітетом, а й емоціями. Адже більшість українців у 2023 році жили в стані постійного стресу. Ще більше прагнуть покращити свій психологічний стан.

Усвідомлюючи важливість культурних комунікацій, бібліотекарі створюють умови для зустрічей з письменниками, консолідують творчих людей, сприяючи таким чином розвитку літератури та культури.

Особливу увагу бібліотеки приділяють біженцям, мігрантам, внутрішньо переміщеним особам. Таким чином, бібліотеки залишаються не тільки культурно-інформаційними центрами, а й стають територією безпеки, психологічного комфорту, де кожен, хто потребує цього, отримає психологічну підтримку та допомогу у вирішенні своїх життєвих складнощів.

Роль бібліотек під час війни зростає і це доводить їх практична діяльність. І не лише тому, що вони якісно змінюють напрями діяльності, а й тому, що стають комунікативними центрами у громаді, точкою опори та зростання

Так на базі бібліотеки на Шевченка декілька років тому створений ВПО: Вільний Простір Однодумців. Тричі на тиждень вони збираються на різноманітні активності, майстерки, екскурсії тощо.

Для них:
  • Здорові розмови з Юрієм Козловським. Проєкт юнацького відділу бібліотеки на Шевченка
  • Набирає обертів активності щодо здорового способу життя. Обговорювали питання «Як позбутися тиску», «Правила правильного харчування» тощо.
Кіносеанси щосереди. Відбулося 48 безплатних кіносеансів, які відвідало 833 особи(юв цмб)

Клуби за інтересами, участь в них беруть завжди люди – однодумці.
  • Краєзнавче товариство (ЦМБ)
  • Позитив+(ф.4)
  • За покликом душі(ф.9)
  • Супер 7я (ф.7)
  • Джерело (ф.5)
  • Сусіди (ф.7)
  • Коло (8)
  • Хобі клуб творчих людей (ЦМБ)
  • Докудейз Прометей – клуб документального кіно(ЦМБ, юв)
  • Розмовний клуб Єдині. Вивчаємо разом»(ф.2)
  • Літературний клуб СвітоГляд (ЦМБ юв)
Розповімо про декілька вдалих проєктів:

Краєзнавче намисто – авторська бібліотечна ініціатива бібліотекарів бібліотеки на проспекті Дружби народів, яка знайомить гостей нашого міста з історією, культурою, видатними особистостями Кам’янського та складається з 23 відеознаймств.

Супер 7я

Восьмий рік поспіль працює клуб сімейного читання та дозвілля «Супер 7я» у бібліотеці на проспекті Перемоги.

Засідання тут завжди яскраві й смачні:
  • Бібліотусовка «Карнавал на книжковій полиці»,
  • Музично-літературне шоу «Наші таланти»
  • Бібліопосиденьки «Світ моїх захоплень»
  • Родинне свято "Корабель читання для сімейного єднання"
  • Свято гарбуза або Хеловін по-українськи
  • Свято книги та читання "Кращий читач року"
  • Літературна вечірка "Зізнання у коханні улюбленій книзі"
  • Бібліомандрівка "Завітай у світ книжковий, дивовижний й загадковий"
  • Арт - вітальня "Завітайте на гостини…»
«Сусіди» клуб cусідів і друзів бібліотеки на проспекті Дружби народів

Бібліотекарі завжди дарують людям гарний настрій у нелегкі часи. Так було й під час новорічний світ.

…Увесь бібліотечний простір вкритий сніжинками, сніговичками, ялинками, новорічними кульками. А які нові чудові творчі виставки робіт Тетяни Федорової «Зимове натхнення» та Ніни Туркіної «В гості до бібліотеки (валяння).

Гостям знайомили з цікавими новинками української літератури. Кожен вибрав собі «літературний подаруночок» на смак.

Волонтерка бібліотеки Васильєва Ольга зробила анонс нових майстер-класів на 2024рік.

Бібліотекарки подарували своїм друзям «Сусідам» багато новорічних конкурсів, забавних ігор, вікторин, загадок., в яких із задоволенням приймали участь усі присутні. А ще на святі був символ року - Дракон. Він намагався усіх переконати, що рік буде вдалим. Хочеться, щоб його пророцтва здійснилися!!! Бібліотекарі намагалися зробити свято весели та безтурботним. Їм це вдалося.

Літературний клуб "СвітоГЛЯД". Працює на базі юнацького відділу бібліотеки на Шевченка заснований читачами Максимом Дорофєєвим і Олександром Зеленицею. «СвітоГЛЯД» – це світогляд філософів і письменників, священиків і поетів, ідеологів і воїнів, ідеалістів і романтиків, які своїми духовними пошуками творили й творять Людину Традиції – непокірну, сильну, шляхетну.

Відбулося 15 засідань. Відвідало 220 осіб

Дует музики та слова: проєкт юнацького відділу бібліотеки на Шевченка

У час, коли хочеться сховатися від усього світу, прихисток дає Слово.

У час, коли довго не гояться душевні рани, лікує Слово. У час, коли хочеться стрибати до небес, дарує легкість Слово.

Поезія та музика не змовкають під час війни. Творчі зустрічі, під час яких лунали вірші та жива музика відвідали 430 осіб:

У стилі АВВА. Музичні хіти 80-х». Концерт Всеволода Павленко та Уляни Шевченко.
  • Від серця до серця». Концерт дуету TSEITLIN
  • Мелодії кохання. Концерт Всеволода Павленко та Уляни Шевченко
  • Музика заради доброї справи. Концерт дуету TSEITLIN
  • Концерт фольклорного гурту «Калина
  • Теж козаче, треба жити! Концерт Ю. Філіпова та Н. Родівіліна.
  • Де сміх, там лихо пропада! Творчій вечір Олени Журавської.
  • Мелодії літа» Концерт Всеволода Павленко
  • В порожнечі народжується слово…» Поетично-музична дія.
  • А жити треба тут і тепер» Концерт Галини Лук’янової та Валентина Овсяннікова м. Бахмут
  • Мелодії зими: музично-поетична вечірка за участі Всеволода Павленко, Оксани Павлової
  • Лекторії «Українське сузір’я», «Світова художня культура»
  • 9 лекцій відвідало 98 людей.
Літературні та Музично-поетичні вечори

16 музично - поетичних активностей відвідало понад 400 людей
Художні виставки – проведено 25 творчих виставок живопису, фотографій, текстильної скульптури тощо.
Учасниками яких були мешканці Бахмуту, Авдіївки, Краматорська
Екскурсії - улюблена частина дозвілля і кам’янчан і ВПО

Подорожували Верхньою Колонією, відвідали Розарій, Римо -католицький костел, Петриківський художній музей, парк культури та відпочинку.

Майстерки.

На майстерки, що відбуваються у бібліотеці на Шевченка, двічі на тиждень збираються ВПО з Бахмуту, Авдіївки, Луганщини, Краматорська. Щопонеділка працюють в групах з психологом Катериною Колесник.

Бібліотечне чаювання додає зближенню, розслабленню та надихає на подальші зустрічі.

72 зустрічі на рік, що відвідують на постійній основі 27 жінок різного віку додає оптимізму щодо відновлення їхнього ментального здоров’я.

Дитячий освітній хаб «М'ята» — простір радощів і щастя!

Простір, створений на підтримку батьків і дітей з числа ВПО й реалізується ГС "Культурна Ліга Сходу" в рамках Проєкту «Зміцнення ресурсів для сталого розвитку приймаючих громад на сході України», що здійснюється Deutsche Gesseiischaft für Internationale Zusammenarbeit (G1Z) GmbH за дорученням Федерального уряду Німеччини")

Бібліотекарі хабу здобули необхідні знання для роботи в нових умовах, навчилися встановлювати контакт з дитиною, враховуючи негативний досвід дитини, отриманий під час війни, набули практичних навичок, а також познайомилися з інструментами та техніками для налагодження саме такого безпечного та дбайливого контакту з дітьми.

Як ви гадаєте чи можна проводити час весело та із задоволенням?

Можна! Погляньте тільки на план роботи хабу. Зміна активностей щогодини.

А тижні які! Один яскравіше за інший! Ось, як приклад, Блакитний тиждень. У понеділок День води, у вівторок День фонтанів!

Діти навіть не уявляли яка кількість фонтанів є у нашому місті. Нарахували цілих 9. Переглянув відео "Фонтани Кам’янського" швиденько вирушили до міського парку до фонтанів і знайшли там... справжнісіньку веселку!

Вона всім так сподобалася, що пізніше дівчата зробили райдужного дракона — оригамі. А ще пригадали водяних мешканців - медуз і намалювали їх.

Після ігор з водою на дітей вже чекало смачне літературне чаювання, під час якого познайомилися з цікавими фактами про річки Дніпро та Дунай, а потім залюбки розмальовували морські камінці. Не камінці, а справжні художні шедеври!

День моря!

У середу своїми таємницями з нами ділилося море. Виявилося, що грізна акула може стати книжковою закладкою.

Почали читати книгу Євгенії Завалій "Місія "Порятунок": Дельфіни" і дізналися, що інколи дельфінів потрібно рятувати від людей. А ще наші дітки знову показали, які вони талановиті та креативні. Квест в бібліотеці "Знайди усе блакитне" завершився створенням оригінальних інсталяцій. Жодна з них не була схожа на іншу!

День емоцій

У четвер у хабі "М'ята" вчилися керувати власними емоціями. Якою доречною стала в цьому психологічна гра "Мемка Мімка 2" та караоке-гра "Відгадай пісню по емоціях".

Озброєні порадами психологині Віталіни Савченко та вправами з книги К'яри Піродді "Велика книга емоцій" тренувалися тримати свою лють під контролем. У нас все вийшло.

І, звісно, ми пам'ятали, що вода і свіже повітря дуже добре знімають стрес. Тож гралися повітряними кульками, змайстрували акваріум з рибками й зробили власноруч кульку — антистрес.

День фламінго!

У п'ятницю гуляючи у міському парку біля одного з фонтанів побачили не тільки веселку, а й чудернацьких птахів фламінго. Нам вони сподобалися, і ми вирішили зробити фламінго у дитячому хабі "М'ята". Подивіться, як старанно працюють наші дітки і які незвичайні матеріали вони використовують для роботи.

А які сюрпризи чекатимуть на дітей у наступному тижні тримаємо у секреті! Не можна все відразу! Але ви не хвилюйтеся! У наших бібліотекарок вистачить креативності, запалу та натхнення і на майбутній тиждень, і на майбутній місяць!

Як ви гадаєте, чому зрадіє працівник хабу? Звісно ж, коли бачить радість на очах дітей! А ще коли дитина підходить, обіймає тебе і дякує, або коли шепоче на вушко й питає, можна я прийду ще і ділиться з тобою останньою цукеркою, або дарує свої малюнки й довіряє тобі свої маленькі секретики, а ти іноді не знаєш як реагувати на їхні істерики…але тримаєшся!
  • Трохи статистики:
  • Всього дітей - 215:
  • дівчаток -133;
  • хлопчиків-82;
  • діти ВПО - 15
  • Діти, батьки яких служать в ЗСУ - 3.
  • Постійні відвідувачі хабу – 36 дітей.
  • Відвідувань -587
З метою популяризації здорового та безпечного способу життя бібліотеками проведено низку заходів, де розглядалися актуальні питання безпеки в умовах воєнного стану: «Правила безпечної поведінки при пожежі»(говорили про пожежі, які виникають під час вибухів), «Вибухонебезпечні предмети)(«про «тривожну валізку», «правило двох стін», надання першої допомоги, про прави, які допомагають подолати стрес і страх та налаштуватися на позитив)(ф.№8)

Чи можна самостійно підтримувати власне ментальне здоров’я? Учасники клубу «За покликом душі» бібліотеки на проспекті Перемоги пропонували свої влані засоби покращення психічного стану. Це читання, спілкування, відпочинок та ще багато інших факторів.

Спільний Арт-терапевтичний проєкт «Затишок для душі» дитячої бібліотеки Соцміста(ф.№8), бібліотеки на проспекті Дружби народів(ф.№7), Карнаухівській бібліотеки та БФ Карітас Кам’янське.

Сьогодні і діти й дорослі стикаються з цілим спектром негативних емоцій емоцій – страх, паніка, напруження, агресія, ненависть – і всі ці емоції їм потрібно пережити. Арт-терапія допомагає зробити це безпечно та екологічно.

Щотижня бібліотекарі знайомили діток з найкращими зразками української та світової літератури, обговорювали прочитані книги, вчили на майстер-класах виготовляти різні поробки, грали з дітками в рухливі та настільні ігри, з нашим містом. Кам'янське стало домівкою для багатьох родин, які були змушені покинути рідне місто через війну. Бібліотекарі розповідали про його історію Кам’янського, відомих людей та різні цікаві факти.

Цікавою була зустріч, присвячена емоціям. Разом із психологом діти вчилися ставитися з розумінням до емоційного світу людини, а також з’ясовували, як емоції можуть впливати на настрій, здоров’я, спілкування.

Завдяки карткам «Емоції» та навчальним стендам діти мали можливість весело та граючи розібратися з основними поняттями щодо емоцій та засвоїти важливі життєві навички.

Завершення заняття було креативним - кожен учасник створив яскраве серце за незвичною технікою роздування фарби через соломинку.

Проєкт «Затишок для душі» надав дітям можливість розвивати свої здібності, спілкуватися, знаходити нових друзів.

Коли закінчився проєкт зустрічі не припинилися. Діти і батьки об’єдналися в клуб сімейного дозвілля «Коло».

Карнаухівська бібліотека проводила для читачів пізнавальні зустрічі, націлені на здоровий спосіб життя, з фахівцями цієї справи.

Корисною була зустрі-бесіда «Азбука здорового життя» з кандидатом медичних наук Денисом Фільчуковим та «Природа, що нас лікує» з лікарем-дієтологом Оленою Дьяконовою і флористом Алісою Затучною.

Фахівці розповідали про вплив продуктів харчування на організм, і про рослини, що лікують тіло і душу, дегустували трав’яні чаї, і навіть магічні ритуали використовували.

У бібліотеці На Пузирьова для прихильників здорового способу життя вже шість років працює читацький гурток «Цінителі здоров’я».

Бібліотекарі запропонували відвідувачам гуртка бесіду-рекомендацію: «Правила поведінки або як поводитись, щоб тебе поважали», майстер-клас з арт-терапії «Намалюй та усміхнись», музичноно-бібліотерапевтичну годину « Без пігулок або Сміхотерапія»”, годину-психотренінгу «Вдих-видих або Дихаючи заспокоюємось».

Присутні отримали психологічні рекомендації по подоланню тривоги і отриманню оптимістичного настрою, скористалися корисними порадами та фізичними вправами з дихальної гімнастики, зарядилися позитивом.

Під час засідань члени гуртка та працівники бібліотеки обговорювали питання здорового способу життя, обмінювалися знаннями та життєвим досвідом, заряджали одне одного позитивом, спілкувалися, з приємністю та користю проводили свій вільний час.

АРТ терапія. Емоційне розвантаження

Спільний проект Валентини Сухої з Тетяною Єгоровою, методисткою відділу декоративно-прикладного мистецтва КЗ "Донецький Палац молоді "Юність" м. Костянтинівка та учнями гімназії №12
  • Різдвяний янгол
  • Подарунки від Валентина»
  • Пасхальні сувеніри
  • Червоний мак-квітка пам’яті
  • Сонях пам’яті
  • Українські обереги
Проведено 6 майстерок, які відвідало 117 осіб.

Далі буде...



Немає коментарів:

Дописати коментар