суботу, 24 лютого 2024 р.

Українські письменники від А до Я: Супер Леся!

Така талановита, впевнена, вперта, розумна, неймовірно сучасна і прогресивна…

Така втомлена, вимучена фізично і духовно, щаслива - бо вона знала любов, дружбу, змогла реалізуватися і залишилась в пам'яті українського народу «Лісовою піснею» своєї душі. 

Українська письменниця, перекладачка, культурна діячка. Авторка понад 100 власних віршів, 20 драм та трьох збірок.

Вона дозволила собі правду, позицію, роботу, дошлюбні зв'язки, названу доньку, приватних учнів, перебороти спротив матері, взявши шлюб з Климентієм Квіткою, який, до речі, був молодший за неї на 9 років, була фінансово незалежною, ще й вкладала кошти у фольклорні експедиції, саме завдячуючи їй вперше було записано голоси лірників та кобзарів.

Астероїд
На честь Лесі Українки назвали астероїд 2616 Lesya, відкритий 28 серпня 1970 року.

Блакитна троянда
Перший драматичний твір, у якому поетеса виклала свій погляд щодо платонічних стосунків між чоловіком і жінкою. Деякі літературознавці називають п’єсу «фальстартом», мовляв, «не Лесин рівень».

Віктор Гюґо
Французький письменник, твори якого перекладала Леся. Французькою поетеса спілкувалася навіть краще, ніж російською.

Гамбарашвілі Нестор
Грузинський науковець, нещасливе кохання в житті Лесі. Подарував письменниці кинджал, який став її талісманом.

Гасло
«Чия правда, того буде й сила!»

Грузія
Леся Українка померла у Сурамі, селищі в Грузії, у 1913 році.
Поховання в Києві проходило під суворим наглядом кінної поліції. Перед самим Байковим кладовищем труну на плечах взялися нести 6 жінок — подруги письменниці та відомі українські діячки. 

Дитина - індиго
В 4 роки вона самостійно читала, в 5 - освоїла фортепіано, в 7 - почала писати вірші, в 12 - її друкували в іноземних ЗМІ.

В 9 років усі звичайні діти борються з лінню та шкільними уроками, а майбутній літературний геній боролася з туберкульозом. Після першої операції, коли дівчинці видалили вражені хворобою кісточки, її обидві руки та одну ногу зафіксували у гіпс. Вільною залишалася лише одна нога, пальцями ступні якої вона навчилася грати на фортепіано.

Драгоманов Михайло
Дядько поетеси, якого називали її «духовним батьком». Український публіцист та історик.

Єгипет
Там Леся перебувала на кліматичному лікуванні – боролася з туберкульозом кісток. Саме в Єгипті поетеса провела зимові сезони 1910-1913-х років.

Жабориця
Село, у якому майбутня письменниця вперше почула від мами розповіді про Мавку

Збірки
«На крилах пісень» (1893) «Думи і мрії» (1899) «Відгуки» (1902).

Зеїчка
Так малу ніжно називали в сім’ї. Походить від назви кукурудзяного початку – «зея».

Зачіска: Волосся зав’язані в пучок 

Іду до тебе
Фільм з такою назвою присвячено Лесі Українці. Автор сценарію – Іван Драч.

Йордан
Саме на Водохреща поетеса важко захворіла, бо замочила ноги: люди пішли на річку Стир освятити воду, крига не витримала, і Леся опинилася під водою. А доки прийшла додому, у її чоботах уже утворилася кірка з льодяної води.

Климент Квітка
Український фольклорист і музикознавець, чоловік Лесі.

Кохання
Сергій Мержинський, революціонер з Мінська. Саме йому був присвячений твір «Твої листи завжди пахнуть зов’ялими трояндами» 

Лісова пісня
Драма-феєрія Лесі Українки, один з прообразів фентезі в українській літературі. Написана в 1911 році за дванадцять днів.

Мова
Вільно володіла  російською, польською, болгарською, німецькою, французькою, італійською мовами, добре знала грецьку, латинь.

Українська мова була єдиною мовою, на якій говорили в сім’ї.

Музика
Мала великі здібності до гри на фортепіано, мала гарний слух і голос. 220 народних мелодій записано з її голосу.

На території України є 3 найбільші раритетні роялі: рояль Терещенків у Національному музеї історії України, рояль Рубінштейна в Одеському будинку вчених та рояль Лесі Українки у Колодяжному.

Надія
Перший вірш, який Леся написала в 9 років. Сталося це під враженням від арешту й заслання до Сибіру Олени Косач – рідної тітки поетеси, яка належала до київського гуртка «бунтарів».

Олена Пчілка
Мама Лесі, відома українська дитяча письменниця, видавала альманах «Перший вінок». Громадський діяч і меценат Євген Чикаленко казав про неї: «Це та баба, що їй сам чорт черевики на вилах подає».

Ольга Кобилянська
Українська письменниця, близька подруга Українки, у якої та гостювала в Чернівцях. У листах  називали одна одну «хтось» і «хтосічок».

Одержима
Драматична поема Лесі, написана за одну ніч біля ліжка смертельно хворого Сергія Мержинського в Мінську.

Освіта
Леся через хворобу, яка дала про себе знати, коли дівчинці було 10 років,  навчалася вдома. Це був аналог дистанційної освіти в реаліях ХІХ століття: у Лесі були приватні вчителі з грецької та латини, мати допомогла їй опанувати французьку та німецьку, дівчинка брала уроки гри на фортепіано в Ольги О’Коннор, дружини Миколи Лисенка. Результатом такого навчання стала енциклопедична освіченість Лесі Українки: вона володіла сімома іноземними мовами, майстерно грала на фортепіано, брала уроки живопису у школі Мурашка.

Просвіта
Леся Українка була обрана до правління київської «Просвіти», де опікувалась бібліотекою.

Родина
Мати – відома українська письменниця Олена Пчілка, батько – Петро Антонович Косач, юрист.

Русалка
Леся написала цю поему в чотирнадцять років. Твір опублікували в маминому «Першому вінку».

Слова
Їй ми завдячуємо існуванням нових слів: «промінь», «напровесні».

Тато
Коли в подружжя Косачів народилася друга дитина — Лариса, Олена Пчілка занедужала на анемію, молока для немовляти не вистачало. Ольга Петрівна поїхала лікуватися в Європу на пів року. А Петро Косач залишився вдома з двома малими дітьми. Щоб належно за ними доглядати, він узяв відпустку на роботі і самостійно годував Лесю коров’ячим молоком, розведеним з водою. Деякі дослідники навіть вважають, що Леся могла заразитися туберкульозом саме від коров’ячого молока в ранньому дитинстві, проте наукових доказів ця теорія не має.

Українка
Лесею письменницю називали вдома. А от чому Українка? Псевдонім «Українка» з’явився в 1884 році, коли дівчині було всього тринадцять.

Мати – як вихователька. Недаремно псевдонім Ольги Драгоманової, потім в одруженні Косач, тобто матері Лесі Українки, який вона взяла собі, був Олена Пчілка. Це, так би мовити, пчілка-трудівниця. Та, яка збирає мед. Та, яка тримає свою родину. І вона сама говорила: біографія моїх дітей є частиною моєї біографії. Тобто вона творила своїх дітей. Є припущення, що саме вона  дала псевдонім Леся Українка малій ще на той час Лесі Українці, яка тільки почала писати. І дехто говорить про те, що насправді це ознака якогось тоталітарного впливу, авторитаризм матері.

Фольклор
Ним Леся цікавилася все життя. Її перша фольклористична праця – «Купала на Волині». Леся Українка разом з чоловіком ходила у фольклорні експедиції, де вони збирали й записували народні пісні. 220 народних мелодій записано з її голосу.

Характер
Вільна, вперта, сильна, категорична.

Цінність
Найвищою цінністю для Лесі Українки і в загальнолюдському, і в національному вимірі була людська особистість і її гідність.

Шевченко
У родині Косачів дуже любили й цінували творчість Кобзаря, часто влаштовували шевченківські вечори.

Щоранку
Щоранку Леся любила довше поспати, бо працювала ночами. Коли письменниця нарешті прокидалася, на неї зазвичай чекала холодна кава.

Юність
У юні роки майбутня поетеса відвідувала школу українського живописця Олександра Мурашка, але покинула заняття через недугу.

Ялта
Місто, у якому Леся познайомилася з Сергієм Мержинським.

На момент смерті було 42 роки. 

Іван Франко назвав Лесю Українку «єдиним мужчиною в нашому письменстві". 

нформація зібрана в мережі Інтернет)



Леся Українка
(Анастасія Пустовойтенко м. Кам'янське. Акварель)

1 коментар: