неділю, 18 лютого 2024 р.

Бібліотеки Кам'янського. Інформаційно - бібліографічна діяльність. Підсумки 2023 року

Інформаційно-бібліографічна діяльність спрямована на оперативне задоволення інформаційних потреб користувачів, ефективне використання накопиченого документального потенціалу.

Бібліотеки в інтернеті

В умовах сьогодення діяльність бібліотеки та її послуги оцінюються користувачами, в першу чергу, за представленням її в глобальній мережі. 

Інформування і зворотний зв’язок з користувачами здійснювався на сторінці «Бібліотека на Шевченка» та групах соціальної мережі «Facebook»:

краєзнавчі групи – «Моє Кам’янське», «Цікавинки Кам’янського», «Розумне місто Кам’янське», «Позитивне Кам’янське»;

освітянські групи – «Освітяни Кам’янського», «Все для вчителя», «Нафлешку вчителю», «Вчительська скарбничка». 


Центральна міська бібліотека продовжує розширювати свою бібліографічну присутність в популярному соціальному мережевому сервісі Інстаграм. Шляхом регулярних публікацій користувачам надається змога ознайомитися з кращими творами, рекомендаціями та культурними заходами бібліотеки.
Одним із вагомих напрямків роботи залишається наповнення web-cайту Центральної міської бібліотеки ім. Т. Г. Шевченка.

web-cайт Центральної міської бібліотеки ім. Т. Г. Шевченка

Сайт бібліотеки http://lib.kam.gov.ua систематично поповнюється новою інформацією.

Розділ «Бібліотека» знайомить з діяльністю та основними напрямками роботи ЦМБ ім.Т.Г.Шевченка, її послугами та корисною для громади інформацією.

Про книжкові новинки можна дізнатися з рубрики «Нові надходження» та стрічки новин «Бібліотека рекомендує!».

Розділ «Наше місто» знайомить з історією та сучасністю Кам’янського – Дніпродзержинська, його видатними людьми, цікавими спорудами та місцями, багатим фотоархівом тощо.

Розв’язана РФ війна несе багато страждань Україні. Найтяжче – це смерть, як цивільного населення, так і наших воїнів, які пішли захищати рідну країну.

Рубрика «Життя кам’янчан, обірвані російсько-українською війною» ведеться для вшанування пам’яті наших містян, хто віддав своє життя на полі бою заради перемоги України.

На сайті представлені також інтерактивні ігри та вікторини, різноманітна бібліографічна продукція: віртуальні виставки, мультимедійні краєзнавчі презентації, бібліографічні покажчики, складені працівниками бібліотеки.

З літературними новинками та рекомендацією книг можна познайомитись також на сторінці в Facebook «Бібліотека на Шевченка» за рубриками:

#читальнийзалпропонує
#абонементрекомендує
#читай_в_юнацькому

Знайомства з книгами бібліотек-філій відображались на їх власних сторінках у Facebook. Деякі мають сторінки в Інстаграм та викладають свій відеоконтент на Ютуб каналі, що дозволяє охопити більше аудиторії.

Відеоогляди:

Центральна дитяча бібліотека з часів пандемії рекламує книжки за допомогою коротких відео прямо з книжкових полиць:

  • Створені відеорозповіді про нові книги:
  • Книжкова пара. Неймовірний герой Жерар
  • Книги, народжені війною
  • Пан Сирник і різдвяний пампушок
  • Пам´яті Юрія Нікітінського
  • Зимова казка
  • Подарунок Святого Миколая


Відділ Абонемента бібліотеки на Шевченка постійно вдосконалює свій відеоконтент.

Книжкові відеодайджести новинок допомагають читачам онлайн ознайомитися з поповненнями бібліотечного фонду. Вони є популярними серед підписників соцмереж та викликають шквал позитивних коментарів.

Підготовлено кілька відеооглядів книг, що здобули популярність на платформі Фейсбук та в Інстаграм. Наприклад, під час участі у проєкті «Короновані словом» були створений два буктрейлери на творчість українських письменників: в першому висвітлювалася творчість Петра Лущика та Богдана Коломійчука, а другий розкривав творчий шлях Макса Кідрука.


Створюються буктрейлери в межах проєкту «Військо читає» на книги Аґати Крісті «Смерть на Нілі», Сунь-Цзи «Мистецтво війни», Джорджа Орвелла «1984». Крім того, до визначних коникових дат протягом року було створено буктрейлери на книги «Пригоди Шерлока Голмса» Артура Конана Дойля та «451 градус за Фаренгейтом» Рея Бредбері.

Бібліотекарі бібліотеки на Харківській використовують переваги Інтернету для реклами книжок. Щотижня виходить акція-рекомендація online під грифом «Читання під сиренами».

У цей нелегкий час, коли міста обстрілюють та бомбардують, коли так часто лунають тривожні сирени й потрібно швидко сховатися в укриття та бомбосховища, людям (а особливо дітям) потрібні позитивні емоції. Щоб їх отримати одні шиють, вишивають, в’яжуть, малюють, інші – читають (за хештегом #Читання_під_сиренами)

Публікації «Відкрий для себе це ім’я» були націлені на знайомство користувачів із закордонним автором дитячих книжок. А щоб знайомство не було нудним, в кожній публікації бібліотекарі намагалися надати якусь незвичайну і цікаву інформацію. Таких публікацій було 12 і з’являлися вони раз на місяць за хештегом #Відкрийдлясебецеімя.

Бібліотеками ЦБС було проведено низку цікавих заходів, націлених на розкриття своїх фондів та знайомств з новими книгами. Вони проводились як у стінах бібліотек, так і за її межами.

Тиждень інформації «На п’єдесталі українська книжка» провела наприкінці березня бібліотека на Харківській  для здобувачів освіти початкової школи, щоб познайомити їх з новенькими та цікавенькими книжечками. Чотири дні поспіль вони розповідали школярам про сучасних українських письменників, бо мали на меті зробити акцент саме на них. Таке знайомство сподобалося малечі, що і принесло свої плоди у вигляді декількох нових читачів бібліотеки.

Тиждень інформації «Читаємо українською про Україну» пройшов з 22 по 26 травня для першачків ліцею № 29. Бібліотекарі бібліотека на Харківській представили книги, що викликали у малечі зацікавленість та бажання відвідати бібліотеку.


Народні традиції, звичаї та обряди об’єднують минуле, сучасне і майбутнє народу. Для ознайомлення дітей та підлітків з народознавством бібліотекарі дитячої бібліотеки на Стовби  були проведені інформаційні години:
  • «Коли приходить Різдво»
  • «Весна вже воскресла, нам Великдень принесла»
  • «Дзвінко лине коляда»
Огляди книг є складовою частиною багатьох заходів бібліотек.

Так, дитячою бібліотекою на Стовби  були підготовлені та проведені такі огляди літератури:
  • «Щасливий дар творити для дітей» (до 120 р. від д.н. Н. Забіли),
  • серії книг «Історії порятунку»,
  • «Найцікавіше про комах»,
  • «Шкільні прикольні історії» .
  • «Кращі дитячими книгами про сім’ю: від Астрід Ліндгрен до Сашка Дерманського» тощо.
Користувачів бібліотеки на Пузирьова протягом року знайомили з такими оглядами:
  • «Знайомтесь: сучасні українські автори» (творчість Сергія Жадана та Дари Корній)
  • «Нове життя нового прагне слова» (за творчістю Світлани Талан)
  • «Книги нової України» (за творчістю І. Роздобудько та А. Кокотюхи)
  •  «Історія України: неупереджений погляд» (до Дня Конституції) тощо.
Бібліотека на проспекті Перемоги підготувала 4 буктрейлери:
  • «Книги дають нам крила» -дві частини (книги-ювіляри 2023 року),
  • «Художній світ Володимира Лиса»(«Короновані словом»),
  • «Думаймо разом…»- творчість Ірен Роздобудько (Короновані словом)
Для дітей молодшого та середнього шкільного віку проводились бібліотечні уроки з елементами гри:
  • Бібліомандрівка "Завітай у світ книжковий, дивовижний й загадковий" (ф.№9)
  • «З книгою жити- з добром дружити», «Книга джерело знань» (ф. №7)
  • «Довідковий фонд бібліотеки: енциклопедії, словники, довідники» (ф.№2)
  • Бібліоквести« Знання в книгах, книги в бібліотеці», «Цілий світ – бібліотека» (ф. №8)
Разом з бібліотекаркою шукали книжки, відповідали на питання кросворда, складали пазли, робили розшифровку, і потім знову шукали підказки в книжках. Звісно, що усе було не просто так, а щоб знайти скарб.

Завжди цікавими є екскурсії до бібліотеки, особливо для малят, бо супроводжуються іграми, вікторинами, ляльковими виставами.

Друковані видання бібліотек ЦБС

Дитячою бібліотекою на Стовби   створені закладки:
  • «Дитинство разом з книгою»;
  • «Пізнай свої права»;
  • «Теплі історії про Святого Миколая»
  • «Читати – це круто»
Рекламні проспекти:

Дитяча бібліотека на Калнишевського для просування книжкових серій, яких бібліотека має безліч, використовує два рекламних проспекти, які постійно оновлюються:
  • «Книжкова серія-тренд ХХІ століття» 6+
  • «Книжкова серія-тренд ХХІ століття» 12+
Проспекти знаходяться на кафедрі видачі літератури. Привертає увагу оголошення з таким текстом: «У цієї книги є декілька подруг-книг серії. Приходь до бібліотеки та запитай у бібліотекаря продовження цих пригод… Ми обов’язково допоможемо тобі знайти наступну книгу, або підібрати іншу книгу з нової серії».

Інформаційні листівки знайомили користувачів з  літературою різної тематики:
  • Читаємо разом» ( нові книги)
  • Нове в шкільній програмі
  • Бібліотека запрошує
Для  позакласного читання дитяча бібліотека на Калнишевського  підготовила  й презентувала у школах 9 рекомендаційних списків «Книга, літо і я» для учнів 1 – 3 класів. Списки літнього читання бібліотека  практикує  більше як 18 років.

Краєзнавча діяльність

Саме краєзнавча робота посідає важливе місце в діяльності бібліотек.

Бібліотека на  Шевченка стала одним з переможців проєкту «Бюджету участі» з проєктом "Кам'янське у смартфоні". Придбала сканер для сканування краєзнавчих книг. Всього відскановано 130 книг.

Краєзнавство як інструмент формування внутрішнього іміджу Кам’янського

Позиціювання будь-якої території засноване на її унікальності та своєрідності. Місту важливий культурний код простору, де він живе.

Культурний код – це ключ до розуміння іншого типу культури. Це ментальні та культурні особливості різних національностей, які впливають на стереотипи поведінки, способи прийняття рішень.

У практиці розвитку території міста добре відомо, що ім'я - одна з найважливіших характеристик культурного коду, воно легко запам'ятовується і за успішної діяльності його носія створює міцні асоціації з позитивним іміджем, що склався за довгі роки.

Специфіка нашого міста полягає в тому, що його впізнаваність довгі роки була пов'язана з ім'ям Брежнєва, Дзержинського тощо. Але часи змінюються. З небуття виходять нові імена:
  • Ігнатій Ясюкович - містобудівник Кам'янського;
  • Олекса Коваленко – поет, перекладач, колекціонер, лікар-терапевт за фахом;
  • Роберт Лісовський – художник-графік, уродженець Кам’янського;
  • Олекса Сокол- художник-архітектор
  • Джон-Поль Абс – чемпіон світу
Моделюючи блоки активностей, бібліотеки мають можливість зробити процес створення образів міської культури динамічним та цілеспрямованим.

Позитивний результат просування бібліотечних продуктів здатний впливати на створення нового привабливого вигляду міста в цілому.

Сформовано цілком пристойну колекцію документів з краєзнавства, банк інформаційних та методичних матеріалів, світлин, відкриті музейна кімната, артгалерея.

Публічні бібліотеки здійснюють діяльність зі збирання інформації про пам'ятки та пам'ятні місця, збирають цікаві фотографії брендових місць, випускають буклети та листівки для привернення уваги до нашого міста.

Для того, щоб зробити свій внесок у розвиток культурного коду, співробітниками бібліотек створено сторінку у фейсбуці “Моє Кам'янське: місто, яке варто відвідати” (сторінка вже має понад 4 000 тис. підписників), працюють артгалерея та музейна кімната, краєзнавче товариство.

За п'ятнадцять років, що існує краєзнавче товариство проведено 200 засідань, прочитано понад 300 доповідей, видано декілька книжок. Здається вже немає тем, які б ми не розглядали.

Дійсно, білих плям в історії нашого міста завдяки пошуковій роботі краєзнавців значно меншає. Тому, весь 2023 рік ми розповідали про людей Кам’янського, які створювали й створюють зараз історію нашого міста: художників, вчителів, письменників, лікарів, військових тощо:

Іноді краєзнавці Кам’янського змінювали звичний формат засідань краєзнавчого товариства та охоче відвідували художні виставки в Музеї історії міста, Кам'янському академічному музично -драматичному театрі ім. Лесі Українки, а саме:
  • «Живопис індустріальних міст»
  • «Творчість Сергія Бабіча»
З точки зору формування іміджу міста одним з найбільш важливих бібліотечних проєктів є краєзнавчі екскурсії.

На них приходять в першу чергу мешканці Кам'янського, які хочуть більше дізнатися про своє місто.

Екскурсії охоплюють різні періоди історії, найцікавіші райони, особливості пам’ятників і пам’яток у них. Тексти ніколи не повторюються, оскільки автори враховують вік і рівень зацікавленості та підготовленості туристів (школярі, студенти, робітники, вчені, групи колег, випадкові збірні групи, гості міста).

Теми екскурсій: Містичне Кам’янське, Верхня колонія, Олекса Сокол, Ігнатій Ясюкович, Самишина балка, Карнаухівка, Піски тощо. Усі екскурсії безплатні.

Друковані видання відділу електронно-бібліографічної інформації:
  • Календар знаменних і пам’ятних дат Кам’янського на 2024 рік
  • Щоквартальні інформ-листівки «Пам’ятні та знаменні дати Кам’янського – 2023 рік»
  • Біобібліографічний покажчик «Камертони душі Марії Дружко» (до 40-річчя від дня народження письменниці)
  • Інформ-листівка «Пункти незламності у Кам’янському»
  • Інформ-листівка «Розташування свердловин на території міста»
Виставки:
Протягом року співробітниками бібліотек ЦБС Кам’янського були створені тематичні книжкові й фото виставки до свят та подій, ювілеїв відомих містян, аби привернути увагу до історії та сучасного життя нашого міста.

До Дня міста у відділі абонемента бібліотеки на Шевченка діяла книжкова виставка-інсталяція «Рідне місто на Дніпрі» з елементами фотопрезентацій пам’яток міста, що розкрила не лише промислову сторону нашого міста, але й показала його пам'ятки та захоплюючи місця, які довгий час залишалися непоміченими.
Ця виставка допомогла жителям і гостям міста дізнатися більше про багату історію та культуру нашого регіону.


Відділом електронно-бібліографічної інформації підготовлені книжкові ілюстровані виставки:
  • Відомі кам’янчани – ювіляри 2023 року»
  • Микола Чабан – дослідник рідного краю» (до 65-річчя від дня народження)
Відділ електронно-бібліографічної інформації започаткував віртуальне знайомство за допомогою QR-кодів - «Цікавинки Кам’янського» запропонувала мешканцям міста, розмістивши QR-коди у вікні бібліотеки на Шевченка та продубльована  на сайті бібліотеки на Шевченка, де можна дізнатися про найстаріші будівлі Кам’янського, одну з найстаріших вулиць міста, історію Блакитного озера тощо.


Бібліотекарі бібліотеки на Шевченка охоче презентують книжки, що пов'язані з історією, культурою нашого міста. Гостями краєзнавчих зустрічей стали автори книжок: Ганна Іванова, Ганна Трегуб, Ірина Іваськів, Сергій Злючий, Євген Єрмаков, Євген Безус тощо.

Інтернет-публікації

Відділом електронно-бібліографічної інформації  підготовлена інтернет-публікація «Наталія Левченко: вишивка як елемент арттерапії» до обласного порталу «ДніпроКультура» .

Підготовлена віртуальна виставка - «Марія Дружко: атмосфера її Слова»


Створені мультимедійні краєзнавчі знайомства-презентації
  1. «Нові імена твоєї вулиці»:
  2. Вулиця О. Алексєєнко»
  3. Вулиця Г. Джонса»
  4. Вулиця В. Попруги»
Інтерактивні ігри та вікторини:
  • Ольга Кобилянська: життєвий і творчий шлях»(до 160-річчя з дня народження)
  • Перейменовані вулиці Кам’янського»
Людмила Ревко
Завідувачка відділу електронної та бібліографічної інформації



Немає коментарів:

Дописати коментар