середа, 16 серпня 2023 р.

Книжковий наступ: промоція книги та читання в умовах воєнного стану

Бібліотеки – це, насправді, теж зброя. Це той простір, який дозволяє формувати національний дискурс (Василь Кметь)

(Фото згенероване за допомогою ШІ)
Читання – одна з активностей, яка доступна всім під час війни. Це момент стабільності, яке нагадує, що життя триває.

Бібліотекарі відділу обслуговування центральної міської бібліотеки ім. Т.Г.Шевченка м. Кам'янське попри війну розгортають та успішно впроваджують нові проєкти з промоції читання: «Топ-3», «Book time», «Поезія без укриття», «Абонемент рекомендує», «Книжкова родина», «Поетична раптівка», «Переможна бібліокухня», літературні конкурси, презентації книжок, зустрічі з авторами у стінах бібліотеки та просто неба, книжкові виставки у вікнах, онлайн зустрічі на платформі ZOOM, місцевому телебаченні тощо.

Одним із напрямків роботи бібліотеки щодо промоції читання є партнерство зі ЗМІ (TV), мета якого – підвищення громадського престижу книги та читання за допомогою засобів масової комунікації.
Вдало продумана комунікаційна стратегія використання засобів масової комунікації привернула увагу до книг і до читання зокрема.

Майже три роки бібліотека на Шевченка спільно із ТРК МІС працює над книжковою телепрограмою «Book Time», яка щотижня виходить в ефір.
У телепередачах тривалістю 6-8 хвилин глядачів знайомлять з книгами, що надійшли до бібліотеки. Адже хто, як не самі бібліотекарі, можуть найкраще і найцікавіше презентувати нову книгу?

І наша програма стала яскравим та вдалим прикладом співпраці книгозбірні з телебаченням у промоції читання.
Програма виходить за межі бібліотечної аудиторії (орієнтована не лише на користувачів бібліотеки, а й на широке коло телеглядачів).

Що дає співпраця з телебаченням  бібліотеці:
- важливість(телебачення для багатьох залишається важливим елементом культури та основним джерелом новин, розваг і освіти);
- впливовість (телебачення дозволяє глядачу створити певний візуальний образ пропонованих книжок. Адже програма містить зображення, звук, музику, рух, колір і тому мають значно більший вплив, ніж інші засоби масової інформації) і охоплення.


Авторська програма на міському телебаченні тримає бібліотекарів в тонусі, а городян у центрі літературних подій.

Популяризація читання сьогодні залежить не тільки від внутрішньої роботи з користувачами (виставки, зустрічі з письменниками), але й від співпраці із засобами масової інформації, зокрема телебачення, популяризації читання в 
соціальних мережах. Оскільки молодь є їхніми активними користувачами, то з сюжетами, які транслюються по телебаченню молодь може ознайомитися у соціальних мережах нашої бібліотеки:

Фейсбуці: https://www.facebook.com/bibliotekashevchenka
Інстаграмі: https://www.instagram.com/bibliotekanashevchenka/
Блозі:http://bibliopazlu.blogspot.com/
Сайті:http://lib.kam.gov.ua
Ютуб каналі: https://www.youtube.com/@user-oe3tj6ub6p
https://www.youtube.com/playlist?list=PLCfHZavfjvRYxydPFzBUxBiNYQYQapIBb

ЗМІ та соціальні мережі сприяють формуванню думки про бібліотеку. Від того, наскільки ця думка буде позитивною та стійкою, багато в чому залежить репутація бібліотеки. Завдяки співпраці з телебаченням ми маємо можливість підтримувати стійкий інтерес населення до діяльності бібліотек, тим самим до
читання.

Час за книжкою допомагає знизити тривожність, сфокусуватися на моменті тут і зараз та навіть краще спати. Читання знижує стрес. Читаючи, немов ставиш на паузу всі турботи, починаєш більш методично дихати й ніби повертаєшся до звичного життя. Читання поновлює емоційний ресурс, допомагає мозку впоратися з невідомістю.

Передача охопила величезну аудиторію, що складає понад 18 000 глядачів, має великий рейтинг, що тримається вже три роки. Про неї знає вся бібліотечна спільнота України. Свій досвід бібліотекарі презентували на Всеукраїнській школі професійної майстерності керівників публічних бібліотек Харківської області на тему: «Публічні бібліотеки під час військової агресії РФ: досвід, виклики, плани», Всеукраїнській школі бібліотечної журналістики, щотижневій онлайн програмі «Переможна бібліокухня», Всеукраїнській школі підвищення кваліфікації тощо.

Програма не втратила своєї актуальності, а навпаки набула важливості. Адже підтримка інтересу до української книги – це одна із форм спротиву.

Окрім популяризації читання, програма привернула увагу до Бібліотеки й української книги ВПО, захисників, бо військо таки читає.

На сьогодні ми маємо 40 програм, розповіді понад 200 книжок.

Вдалим є книжковий проєкт «Топ -3». Це щотижнева підбірка найцікавіших книжок за версією читачів і бібліотекарів бібліотеки на Шевченка. На сторінках інформаційного порталу ТРК МІС у фейсбук, інстаграм регулярно публікуються новини про три книжки.

Знайомтесь:

- Топ-3 фантастичних історії на вихідні від бібліотеки на Шевченка
Світ ніколи не буває спокійним і безпроблемним, і українці це знають ледь не краще, ніж будь-хто. Саме тому ми й читаємо книжки — щоб поринути в пригоди, дати собі відпочити. Бібліотека на Шевченка пропонує Топ-3 фантастичних історії на вихідні.

https://mis.dp.ua/news-ua/top-3-fantastychnyh-istoriyi-na-vyhidni-vid-biblioteky-na-shevchenka?fbclid=IwAR0o2Opsuw7-T4SjLTtjWSyZyfJ0Bld9llnMah5vC8devR0kqNwOMHv5FyU

- Топ-3 книги, які змусять вас переосмислити світ
Поки світ щодня потерпає від новин, катастроф та нападів, класична література є однією з небагатьох сталих констант — це те, що залишається незмінним протягом десятиліть. Бібліотека на Шевченка пропонує Топ-3 класичних історій, які не залишать вас байдужими.

https://mis.dp.ua/vidpochynok/top-3-knygy-yaki-zmusyat-vas-pereosmyslyty-svit?fbclid=IwAR0Z5XShRKFI7y08smhG5320Unor6pMEICPgBhPu_ClCRhrA2DogYBgAqpg

- Топ-3 книги про історію України, які варто прочитати кожному
В часи, коли ворог нещадно атакує нашу державу, українці згуртовані, як ніколи. Прокидається національна свідомість, і ось все більше і більше людей починають цікавитися витоками своїх корінь. Бібліотека на Шевченка пропонує приєднатися за допомогою Топ-3 книжок з історії України.

https://mis.dp.ua/misto/top-3-knygy-pro-istoriyu-ukrayiny-yaki-varto-prochytaty-kozhnomu?fbclid=IwAR2eLjXftlygGLuT-IfnjPzi98pGvZkQj4HQv44lxy1IE7wNJi-WhyuyN9M

Вартий уваги книжковий проєкт для молоді «КНИЖКОВИЙ АДВЕНТ «МОЛОДЬ СТАВИТЬ ЛАЙК» ЗА ПІДТРИМКОЮ Українського Інституту Книги та «Рецепт на weekend», які відразу здобули велику кількість прихильників.

 

Впроваджуючи в життя цікаві проєкти, забезпечуючи спілкування молоді з книгою, з авторами, залучаючи їх до книгочитання, ми створюємо не тільки культ книжки, а й перетворюємо читання з примусу на читання
- на життєву потребу, 
- на читання-задоволення,
- читання-комунікацію.

Адже інтелектуальною, духовно багатою та високорозвиненою нацією може бути тільки нація, що читає!

А ось вам «Рецепт на weekend».

📚Рецепт книги Раїси Плотникової «Реквієм для Рози»:
• 100 г. моторошних відчуттів від С.Кінга;
• 150 г. закоханості О. Вайлда;
• 150 г. гостросюжетного детективу від Д.Х.Чейза;
• 300 г. революційного настрою В.Симоненка.


Фантастична ідея прийшла на думку бібліотекарям: познайомити користувачів з колом читання, інтересами, уподобаннями саме бібліотекарів, які мають авторитет і вплив на спільноту. Новий проєкт, що відкриває завісу над особистими смаками наших професіоналів вже добре знайомій читачам рубриці #БібліотекарРекомендує!

Першою, як й годиться, презентувала свої книжкові уподобання головна бібліотекарка міста – директорка бібліотечної системи Денисюк Лариса! Знайомтесь, книжкова  добірка, що є її натхненням у повсякденному житті.


Зацікавленість формою просування книги та читання у такий спосіб спонукала авторів проєкту розширити коло учасників. Продовжила знайомить відвідувачів бібліотеки зі своїм книжковим натхненням  завідувачка відділу комплектування та обробки книг – Чуфещук Наталія - авторка телепроєкту на ТРК МІС "Book time"

https://www.facebook.com/bibliotekashevchenka/posts/pfbid0KNDmmsXbJU6P2HPwgc8TPHx9e4NRSZW42yH9gmPEXtJskChrbpepWBpVEyhCCFUsl

Літній сезон відкрили книжкові поради від бібліотекарки відділу абонемента — вашій увазі представлено улюблені книжки пані Ірини Соболевої!



https://www.facebook.com/bibliotekashevchenka/posts/pfbid0346XQHnq3MtwhCtTEFA1M2AKYM9aRi38L2XJbpKSsXfYEt7Wjb8ACdYUMbutYDmtAl

Книжковий просвітницький проєкт «Військо читає» від ГО «Реформація» та видавництва «Наш формат», що не має аналогів в Україні

Відділ обслуговування бібліотеки на Шевченка став єдиним структурним підрозділом  Кам'янської бібліотечної системи, що отримав книги в рамках проєкту «Військо читає».


Аби збільшити аудиторію читачів, бібліотекарі ініціювали «Пересувну бібліотеку»: книжки пересуваються  бібліотеками-філіями, щоб більше людей могли читати якісну сучасну, а головне українську літературу. Наразі, в «Пересувній бібліотеці» більше як 400 книжок.

Як, виявилося, захисники читають все: від історичної, мотиваційної літератури до книжок про імунітет та як створити власний бізнес. Адже війна не назавжди і після перемоги наші герої  будуватиме мирне життя. 

Протягом року наші читачі залюбки знайомилися з цими книжками. Тож, наразі #АбонементРекомендує ТОП-10 найпопулярніших серед читачів бібліотеки книг з книжкового просвітницького проєкту «Військо читає» #ВійськоЧитає від ГО «Реформація» та видавництва «Наш формат».

1. Лівін М., Полудьонний І. «Простими словами» (жанр: психологія/нон-фікшн);
2. Ріс Л. «Гітлер і Сталін» (жанр: науково-популярна історична література/нон-фікшн);
3. Крісті А. «Смерть на Нілі» (жанр: детектив/художня література);
4. Стрілекі Дж.П. «Повернення до кафе на краю світу» (жанр: художня література/мотиватор);
5. Жадан С. «Інтернат» (жанр: українська воєнна проза);
6. Менсон М. «Витончене мистецтво забивати на все» (жанр: психологія/нон-фікшн);
7. В'ятрович В. «Україна. Історія з грифом «Секретно» (жанр: науково-популярна історична література/нон-фікшн);
8. Клейсан Дж. «Найбагатший чоловік у Вавилоні» (жанр: менеджмент/економічна література/нон-фікшн);
9. Сунь-дзи «Мистецтво війни» (жанр: трактат/нон-фікшн);
10. Барнет Б., Еванз Д. «Дизайн мислення» (жанр: психологія/нон-фікшн).

«Переможна Бібліокухня”- (спільний проєкт Дніпропетровської обласної бібліотеки для молоді ім. М. Свєтлова та Центральної міської бібліотеки ім. Т.Г. Шевченка (м. Кам’янське) здобув перемогу в рамках Всеукраїнського конкурсу «Lib:продовження» у вересні 2022р.


Мета даного проєкту – організація неформальної комунікації бібліотечної спільноти під час війни, емоційна підтримка, сприяння професійному розвитку. Для цього щоп’ятниці, на платформі «Zoom» відбуваються зустрічі, запрошуються до спілкування цікаві особистості, які діляться власними рецептами успіху. Обов’язковим є презентація нових книжок, зустрічі з письменниками, конкурси, вікторини, розіграші книжок.

Навіть під час війни ми читаємо і ділимося книжковими смаколиками, розповідаємо про цікаві, корисні видання, які допоможуть пережити війну, знайти нові сенси та йти до Перемоги. Нашу Переможну бібліокухню відвідали письменники Ірина Мацко, Микола Чабан, Ганна Трегуб, Марія Дружко, Оленя Ляшенко, Ірина Іваськів тощо.

Досвідом роботи з промоції книги та читання в онлайн форматі бібліотекарі бібліотеки на Шевченка ділилися на обласній школі методиста серед бібліотекарів Дніпропетровщини, Дніпра, Харкова, Полтави.

"Книжкова родина: онлайн бенефіс" - один з найпотужніших та особливих загальноміських проєктів, що популяризує сімейне читання.

Чотирнадцять найначитаніших родин, а саме Корнійчук, Грініч, Пинделів, Дорошенків, Литвинських, Біловусів, Задорожніх, Ісенко, Куян, Плохоцьких, Шульгіних, Лущан, Павлових, Задворних під час етеру розповіли про сімейні читацькі уподобання, захоплення, дозвілля тощо.

Кожна родина презентувала власну формулу ідеального читача й точно знають відповідь чи потрібно читати, чи ні!

Більше тут:
https://www.facebook.com/bibliotekashevchenka/videos/548009704078252
https://www.facebook.com/bibliotekashevchenka/videos/1420240158725071
https://www.facebook.com/bibliotekashevchenka/videos/946086050040908


Літературний клуб СвітоГЛЯД два рази на місяць відважно просуває шедеври світової літератури, забуті або приховані імена української літератури:


Попри складні умови в нашій країні у зв’язку з жорстокими воєнними подіями, команда мистецької спільноти VivArt, видавництво «Дружко», Центральна міська бібліотека ім. Т.Г.Шевченка, відділ культури департаменту з гуманітарних питань Кам’янської міської ради за підтримки ПП «Бджола» зуміли провести дев’ятий Всеукраїнський молодіжний літературний конкурс “VivArt”, що відбувається один раз на два роки.

Конкурс «VivArt» – це творча ідея бібліотеки на Шевченка та однойменної молодіжної мистецької спільноти.



Конкурс містить номінації: поезія та проза. Конкурсанти, що увійшли до короткого списку конкурсу, отримають звання фіналіста і право на публікацію в однойменному альманасі.

Для участі в IX Всеукраїнському літературному конкурсі «VivArt-23» подали свої твори 262 учасники з різних міст України: від Дніпра до Закарпаття, Від Харкова до Львова; а також творчі українці, які сьогодні перебувають за кордоном: Польща, Болгарія, Німеччина, Франція та ін.

Вік учасників «VivArt-23» від 14 до 45 років.

Цікаво, що 2023 року серед конкурсних робіт є чимало казок для дітей, а також уперше з’явилися гуморески.

Ми познайомили вас лише з толікою найцікавіших книжкових проєктів з промоції читання, які реалізують бібліотекарі Кам'янського в умовах війни, бо кожна бібліотекарка щороку впроваджує власний авторський бібліотечний проєкт.

І ми обов'язково розповімо про них.

Книжки – це сенси. Й ми шукатимемо нових сенсів, тому що дуже змінилися – як нація, як особистості. Кращого за книжку способу здобути нові знання немає, тому люди шукатимуть опори в літературі. Також люди, для яких читання є важливою частиною життя, і надалі читатимуть для задоволення.

 Ваша бібліотека на Шевченка, м. Кам'янське

Немає коментарів:

Дописати коментар