середу, 8 липня 2020 р.

Краєзнавство — бренд бібліотеки

Днями в бібліотеці на Шевченка м. Камянське відбувся  вебінар "Бібліотека в системі краєзнавства". Бібліотекарі обговорювали аспекти краєзнавчої роботи, знайомилися з бібліотечними практиками, шукали нові ідеї, ділилися власним досвідом і проблемами. Розмірковували "Як заохотити містян до вивчення історії рідного міста" й до чого тут бібліотеки.


Гість вебінару  історик, краєзнавець, наш друг і партнер Віктор Заславський з м. Жовква (Львівська область) продемонстрував засоби та методи популяризації історії міста з власного прикладу. Саме за його допомогою колектив бібліотеки на Шевченка м.Камянське працює над створенням музейної кімнати.


Людмила Ревко завідувачка відділу електронної та бібліографічної інформації
познайомила з краєзнавчими електронними базами даних,
сайтом бібліотеки http://lib.kam.gov.ua/ та його структурою.










Завідувачка бібліотеки  філії №7 Стрельник Людмила повідомила про те, як маленька бібліотека  філія,  де працюють лише три бібліотекарки задовільняють попит на краєзнавчу інформацію за допомогою електронного ресурсу "Камянське - Дніпродзержинськ від А до Я".


Завідувачка читального залу бібліотеки на Шевченка Катерина Молчанова розповіла про напрямки та досвід 12-річної роботи краєзнавчого товариства "Камянське  Дніпродзержинськ".


Брендом бібліотеки на Шевченка є авторські пішохідні екскурсії, які проводять як члени краєзнавчого товариства, так і бібліотекарі.


Пані Катерина представила краєзнавчий фотопроект "Спокуса читанням:Історія міста в портретах і книгах, відтворена бібліотекарями", презентація якого відбудеться в день ювілею Камянського 15 вересня.

Я гадаю, що у них все вийшло. Знайомтесь:

Євгенія Михайлівна Барон




«...Євгенія Барон народилась в Камянському в знаковім 1914 році. Вона як найздібніша з усіх дітей Баронів призначена до навчання у другій трудовій школі, тобто колишній жіночій гімназії. І вона не осоромила батька і родину  вчилась сумлінно і з успіхом. Саме тому не було жодних сумнівів щодо її подальшої долі. До Києва! До університету!На філфак!
Тут, у Київському університеті, Євгенія Барон, котрій ще не виповнилось і сімнадцяті років, уперше побачила свого нареченого - викладача фізики та математики Станіслава Павлічека. Закохалася з першого погляду, на все життя…
І коли за звинуваченням обласного НКВС засуджений  за участь «в антирадянській організації» до трьох років заслання до Західного Казахстану, його 19-річня тендітна дружина без жодного сумніву пішла слідом за чоловіком...»

Слоневский А.,  Яценко Л. Дух ушедшей епохи.-Дніпродзержинськ:Видавничий дім «Андрій».-2007.-С.:350 – 356

Евдокия Николаевна Стефанова


«…Евдокия Николаевна не верила в приметы, предсказания, гадания. Дочери догадывались о мрачном, таинственном, странном, что закралось в душу матери и сделало ее резкой и бесстрашной в отношениях с жизнью. Мать редко улыбалась. Будучи красивой, не платила за лесть, не перегружала себя завистью, не искала расположения людей, но не бесславила их  злословием. Если ей говорили о чьей-то зависти или одобрительности, откликалась на это как много пожившая:
-         -  Что правосуд, что кривосуд – едино: все судьба скажет...»

Матонина Э. Счастливая жизнь. Путешествие по жизни и страницам книг.1883-1954 гг.-М.:ИПО У Никитских ворот.-2011.-631 с.

Бібліотекарка центральної бібліотеки для дітей Юлія Гунчевська  презентувала краєзнавчий відео-проект "БібліоЧат для Кам'янЧат".


У стислих, але інформативних роликах, автори щонеділі розповідають про історію нашого міста, його розвиток, розбудову, визначні пам’ятки та видатних мешканців. Розповіді є пізнавальними й зацікавлять не лише дітей, а й дорослих.
Переглянути відео можна за посиланнями: БібліоЧат Кам’янЧат та у мережі Facebook.

Часу не вистачило щоб розповісти про всі краєзнавчі креативні знахідки кам'янськіх бібліотекарів. Нам є чим здивувати жителів нашого міста.

Немає коментарів:

Дописати коментар