пʼятницю, 8 грудня 2023 р.

Антифейкова гра НотаЄнота

“НотаЄнота” - командна гра, що розвиває критичне мислення, показує, як працюють фейки та дезінформація на основі реальних кейсів, навчить визначати ворожі впливи та протистояти маніпуляціям.


Першими, кому   цю гру бібліотекарки бібліотеки на Шевченка м. Кам'янське запропонували, стали студенти медичного коледжунаші друзі і постійні партнери.

    

 Гра має 4 раундів: 
  1. Правда чи фейк
  2. Новомова 
  3. Єнот-полоскун
  4. Сірий кардинал

Учасникам забороняється користуватися мобільними телефонами та іншими гаджетами для пошуку відповідей. Єдиний ресурс - знання та кмітливість команди та окремих учасників. 

А ви можете відповісти де правда, а де  фейк:

😀В Україні до розмінування полів збираються залучити бджіл

😀Співачка Ані Лорак, яка живе і працює у росії, таємно донатить ЗСУ

😀Біля львівського метро відкриють ще один пункт незламності

 👉Найкрасивіша валюта світу — українській гривні 25 років. Українській гривні сьогодні, 2 вересня, виповнюється 25 років. За весь час комісія з питань естетики Міжнародного фінансового банку двічі визнавала гривню найкрасивішою валютою у світі й найстійкішою до зносу. 

👉NASA оголосило про появу 13-го знаку зодіаку

Поки журі підбивало остаточні результати, нагадали базові правила інфогігієни. 

Важливо фільтрувати джерела інформації, не читати анонімних телеграм-каналів (адже ви ніколи не знаєте, хто за ними стоїть і за чиї кошти веде), слідкувати за емоціями, а також дізнаватися більше про культуру, історію та технології своєї країни та інших країн. 

  1. Читайте якісні джерела інформації: Укрінформ, Суспільне, Радіо Свобода, BBC Україна, Ліга.net, Громадське, Українська правда, НВ, Бабель, Дзеркало тижня (білий список медіа). 
  2. Слідкуйте за емоціями, адже людиною, яка перебуває під впливом емоцій, значно легше маніпулювати.
  3. Перед тим, як поширити якесь повідомлення, запитайте себе, чи може це бути брехнею.
  4. Якщо якесь повідомлення викликає у вас гнів, злість, жалість чи радість, скажіть собі “Стоп”. Відкладіть телефон і підіть, наприклад, на кухню, випити чаю. Після цього поверніться і перечитайте новину. 
  5. А ще можна надсилати новини на перевірку фактчекерам із НотаЄнота! 


Памʼятаймо, що наше критичне мислення допомагає Україні перемагати! Тому граймо краще! Знаймо більше! Дякуємо командам за гру.


Немає коментарів:

Дописати коментар