четвер, 7 грудня 2023 р.

Чому Ліза йде з дому?

Відбувся черговий показ та обговорення документального  кіно 2012 року литовської режисерки  Оксани Бурая «Лізо, ходи до дому» зі студентами медичного коледжу.

Спочатку   студенти розмірковували про що саме йдеться у цьому фільму. І що разу відповіді дітей нас вражають:  про домашнє насильство, складний характер дівчинки, про дівчинку бешкетницю, можливе відбулося зґвалтування, непорозуміння з батьками, відсутність турботи про дівчинку, можливо вона не хоче ходити до школи.

Довго обговорювали, що вони розуміють під сімейними цінностями, які асоціації викликає слово ДІМ  це  безпека, родина, спільне дозвілля, борщ, захист тощо.

Поговорили  про особливості документального й художнього кіно. Доля дівчинки розхвилювала глядачів. Радились одне з одним як допомогти дівчинці, що можна зробили з такими батьками.

Навіть була така дивна пропозиція: ізолювати дівчинку від батьків, дорослих наказати. Така жінка, в цілому такі батьки, якщо не можуть дати ради дитині, не дозволяти їм   народжувати.

З допомогою представника сектору ювенальної превенції   Камянського РУП  Любові Головій розглядали приклади вилучення дітей з таких родин і чому вони хочуть повернутися до дому.

Погодилися з тим, що фільм про порушення прав дитини. Міркували що з цим робити, як захистити таких дітей. Знайомилися із законодавством, куди звертатись у таких випадках. Записали телефони:

-  національної поліції(102)

- урядової гарячої лінії (1547)

- національної гарячої лінії (116 123; 0800500335)

- мобільної бригади м. Кам'янське (099452423)

Фантазували про майбутню долю Лізи. Думки поділилися. Одні говорили, яка родина така буде й дівчинка, інші за маленькими, але помітними для глядача ознаками, побачили її індивідуальність, відчули її  мрію, яку роль грала в її житті  музика, природа, чому режисерка зосереджує нашу увагу на равлику, природі, картинах тощо.


Немає коментарів:

Дописати коментар