четвер, 9 грудня 2021 р.

16 днів проти насильства: Всеукраїнська просвітницька акція у Кам'янському

Бібліотекна Шевченка  задіяла всі свої ресурси, можливості щодо привернення уваги громадськості до актуальних для суспільства проблем подолання насильства в сім’ї, протидії торгівлі людьми та жорстокого поводження з дітьми, гендерного насильства та забезпечення рівних прав жінок і чоловіків, активізувала партнерський рух органів державної влади, державних закладів, громадських організацій щодо викорінення домашнього насильства.


Форми роботи різноманітні: перегляд та обговорення документальних фільмів, інформаційні стенди, листівки, онлайн уроки, інтерактивні ігри, зустрічі з працівниками Кам'янського центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Андрієм Дишлюком та Оксаною Волох, завідувачкою відділу підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства Радіоновою Катериною, головою ГО "Центр медіації" Вікторією Лобенок.

Проягом 16 днів  працювало #бібліограф_інфо  МІФИ ТА ФАКТИ ПРО НАСИЛЬСТВО


На початку акції у кіноклубі медіапросвіти з прав людини Docudays UA. Прометей юнацького відділу  зустрілись здобувачі освіти Гімназії №6 з начальницею відділу Кам’янського центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги юристом Оксаною Волох та завідувачкою відділу підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства Катериною Радіоновою.

Переглядали та обговорювали документальний фільм «Лизо, ходи до дому» литовської режисерки Оксани Бурая.

Після перегляду фільму підлітки запитували у фахівців:
-Чи можна що - небудь зробити з батьками Лізи, щоб сім'я стала нормальною і дівчинка більше не тікала з дому?
-Чи багато таких сімей в нашому місті?
-Хто повинен опікуватися такими дітьми?
-Що буде з цією дівчинкою, коли вона виросте, якою буде її сім'я?

Батьки дітей з інвалідністю на платформі ZOOM зібрались для обговорення та розв'язання питань у вихованні дітей з інвалідністю. Переглядали та обговорювали документальний фільм Анни Бединської  "В іншому світі".


У 40-річної Касі двоє дітей-підлітків, щасливий шлюб, її кохає чоловік. Вона жінка середнього класу з високим рівнем освіти, обімає посаду менеджера. Її життя чудово організоване, вона досягає успіху у будь-якій справі. Одного дня її спокійне та досконале життя руйнує новина про те, що вона вагітна дитиною з синдромом Дауна. У цей момент вона може вирішити: народити або зробити аборт. Але їй не подобається жодне з цих рішень. Кожне з них призведе до драматичних наслідків і травм. Камера стежить за нею протягом більш ніж шести місяців, документуючи її душевний стан та емоції. Аж до останньої сцени фільму – пологів.

У зустрічі брала участь начальниця відділу Кам’янського центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги юрист Оксана Волох.

Бібліотека на Шевченка підготувала для судентів медичного коледжу   онлайн урок "Дезінформація та маніпуляції" та запросила в якості експерта директора Кам'янського центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Андрія Дишлюка.


Розглядали типи неправдивої інформації, види маніпуляцій: заголовки, фотофейки, фейкові експертні коментарі та джинсу, ботів та тролей, маніпуляції в рекламі, знайомились з інструментами для перевірки фактів і пройшли тест на медіаграмотність



Інтерактивна гра "Знайди свій безпечний маршрут" зацікавила здобувачів освіти Гімназії №39. За допомогою модераторів гри та Центру медіації розробили власний алгоритим "Як не потрапити в рабство".







Здобувачі освіти Гімназії №6 зустрілись у Школі виживання з журналістом Валентином Фіголем для обговорення питань безпеки в Інтернеті, кібербулінгу тощо.


Підсумки:
1.З кожним роком все важче достукатись до сердець користувачів

2.Робота в групах не завжди виправдовує себе. З аудиторією понад 20-25 учасників краще проводити активності в ігровій формі, робити перегляд з  обговоренням документальних фільмів правового змісту, тренінги, зустрічі з експертами тощо.

3.Теми насильства в родинах, торгівлі людьми потребують більш камерних  зустрічей,  бажана присутність психолога, юриста.

Немає коментарів:

Дописати коментар