вівторок, 17 листопада 2020 р.

Колекціонуєте? Мерщій до бібліотеки на Шевченка

Тепер вже точно зрозуміло, що онлайн — це надовго. Ще на початку 2020 року можна було думати про те, що скоро все налагодиться і заплановані заходи поки можна просто перенести на кілька тижнів або скасувати. Зараз виходу немає, нам доводиться шукати способи працювати й офлайн, і знаходити прихильників онлайн. З цією реальністю доводиться миритися.


Володіючи інформаційними фондами, інтелектуальною аурою та фізичним простором, бібліотекарки читального залу бібліотеки на Шевченка м.Камянське вирішили відновити роботу клубу колекціонерів та об'єднати їх у ХОБI CLAB творчих людей.

Презентуючи ХОБI CLAB, завідувачка читальним залом Катерина Молчанова нагадала про нумізматів, філателістів, фалеристів, яких знають майже всі. А ось про деякі види колекціонування дехто навіть не чув. Наприклад, арктофілія — колекціонування м'яких іграшок, плангонологія — колекціонування ляльок, тегестологія — колекціонування підставок для пива (бірдіклей), фішефілія — колекціонування етикеток і наклейок, які покривають банки рибних консервів, ікри та багато інших"

Чому саме клуб колекціонерів у бібліотеці?
По — перше бібліотека наслідує настановам директорки бібліотеки: роби те, що цікаво саме тобі й те, що можеш робити найкраще за інших, або шукай того, хто зробить цю роботу за тебе.

По-друге, серед бібліотекарів багато колекціонерів. Колекціонують сов, котів, cобак, порцеляну, ляльки, листівки, краватки, хустки, книжки, цеглини, квіти тощо. Бібліотека сама має цікаву колекцію книжкових раритетів.

По — третє, у нас вже є досвід. Бібліотекарки відділу абонемента декілька років тому об'єднали біля бібліотеки міських колекціонерів в клубі "Багатель".

Перше засідання присвятили  колекціонуванню старовинних книг. Зокрема, присутні почули розповіді про найдорожчі книги у світі: «Божественна комедія» Данте, написана на аркуші паперу розміром 80 на 60 см. бенедиктинським ченцем Габріелем Челані є одною з найбільш незвичайних в світі книг. Всі 14 000 віршів легко читаються неозброєним оком, а якщо подивитися на лист з певної відстані, то можна побачити барвисту карту Італії. На цю працю Челані витратив чотири роки.


"Лестерський кодекс" - зошит наукових записів, зроблених Леонардо да Вінчі


"Птахи Америки" - книга природознавця та художника Джона Джеймса Одюбона, що містить ілюстрації найрізноманітніших птахів США. Вперше вона був опублікована як серія у розділах між 1827 та 1838 роками, в Единбурзі та Лондоні  та є найдорожчою антикварною книгою.


Бібліотекарка Алла Гузовська презентувала   "Шевченкіану" - зібрання нашої бібліотеки, що  стосуються життя і творчості Т.Г.Шевченка, зокрема  зібрання  "Кобзарів", виданих в різні роки і в різних містах.

 Продемонструвала колекцію антикварних книг, якими ми пишаємося.






На завершення всіх запросили взяти участь в аукціоні за всіма правилами. Нехай це була гра, але лоти були справжніми:шовкова хустка, книги, листівки, прикраси й торгувалися по — справжньому.





Наступна зустріч буде ще цікавішою. Ірина Головко презентуватимемо колекцію шовкових хусток. Зустріч відбуватиметься офлайн з виходом у прямий етер.

Немає коментарів:

Дописати коментар