середу, 16 вересня 2020 р.

Музеї Нідерландів очима бібліотекарки

Наталія Бохан знайомить нас з популярними музеями Нідерландів.



Музей Ван Гога в Амстердамі  це історія нідерландського художника-постімпресіоніста Вінсента Ван Гога (1853-1890), що  почалася в Голландії та закінчилася у Франції. Музей зберігає найбільшу в світі колекцію його творів.













Гог — напевно, найтрагічніший герой своєї епохи, який зробив революцію в живописі, хоча його мрії та стали реальністю тільки після смерті. Біографія і найголовніші картини («Соняшники», «Іриси», «Їдці картоплі» і «Пшеничне поле з воронами») - все це тут.
Сьогодні його полотна входять в список найдорожчих картин світу.



Ще в музеї можна послухати лекції (наприклад, про аналіз картин під мікроскопом).Закачуй в смартфон додаток Touch Van Gogh - він розповість про особливості найзнаменитіших картин, приховані під фарбою.

Крім того, в музеї представлені роботи його сучасників: Поля Гогена, Жоржа Сера, Поля Сіньяка, Клода Моне, Анрі Тулуз-Лотрека, Пабло Пікассо.

Королівська галерея Мауріцхейс — музей в місті Гаага. Відомий як невелика збірка творів голландських майстрів 17 століття. Невелика, але всесвітньо відома колекція знаходиться в будівлі сімнадцятого століття в самому центрі Гааги. 




У затишних залах музею на постійній експозиції знаходяться такі шедеври, як  «Бик» Поттера.


«Дівчина з перловою сережкою» Вермеєра


«Урок анатомії доктора Тульпа» Рембрандта, 


«Щегленок на стіні, освітленій сонцем» Фабріціуса





Харлем ні в чому не поступається сусідньому Амстердаму - тут є свої канали тюльпанові поля та музеї.

У Харлемі знаходяться два відомих музеї, які мають у своєму розпорядженні багаті колекції творів мистецтва.

Музей Тейлора створений в 1784 році на гроші багатого мецената Пітера Тейлора. У 12 виставкових залах виставлені роботи Мікеланджело, Рафаеля, Рембрандта, Гольциуса, Лоррена, природничо-наукові колекції.

Музей Франса Халса представляє картини знаменитого уродженця Харлема Франса Халса та інших видатних майстрів фламандського живопису. Розташований в історичній будівлі колишньої богадільні (XII століття).


 










Немає коментарів:

Дописати коментар