понеділок, 31 серпня 2020 р.

Голландія очима бібліотекарки

Виявляється засідання квітникарів і садівників, що відбулось днями у бібліотеці на Шевченка м. Кам'янське онлайн не гірше за зустріч наживо.




Керівниця клубу, бібліотекарка відділу абонемента, журналістка Алла Беленко за допомогою колеги Наталії Бохан розпочала новий проект "Голландія очима бібліотекарки". Наталія погодилась бути нашим гідом і розповісти про традиції, звички, менталітет голландців.




 

Наталія відразу попередила, що тема нашого засідання грішить неточністю. Бо Голландія — це лише дві з 12 провінцій на заході країни Нідерланди. Так, відтепер країна тюльпанів (з 1 січня 2020) називається Нідерланди.

Перше знайомство з країною Наталія розпочала з квітів. Запросила нас на прогулянку  парком Кекенхоф. Цей унікальний парк квітів являє собою справжню квіткову феєрію з мільйонами тюльпанів, нарцисів та гіацинтів. Виставка квітів триває протягом 9 тижнів на рік і змінюється щотижня: червоні, рожеві, золотисті, жовті тюльпани, дивовижні гіацинти та квітучі сакури ... Таке диво неможливо передати словами! 






Кекенхоф був заснований як реклама продукції голландських селекціонерів, де вони могли показати свій товар, а парад платформ — реклама Кёкенофа.

Незважаючи на романтичну назву, Кекенхоф перекладається як банальне "Кухонний город". Воно відсилає нас до далекого XV століття, коли в Кекенхоф вирощували не квіти, а приправи для графської кухні.


  
 



Тюльпан став "обличчям" Нідерландів за досить дивними обставинами. Родина тюльпанів не має нічого спільного з Нідерландами, в кінці XVI століття вони з'явилися в країні вперше. Як і всі східні дива, квітка була оточена великою кількістю легенд і відразу стала бажаним об'єктом. Ажіотаж підігрівав дефіцит, бо тюльпани розмножуються досить повільно, найрідкісніший сорт, Semper Augustus, наприклад, може давати діток раз в декілька років.

Плюс до всього зіграв роль жарт природи. Якийсь вірус заразив цибулину, та став причиною мутації в хорошому сенсі слова — в результаті з'являлися квіти унікального кольору й форми. Таких квіток могло існувати тільки 10-15 на всю країну.



В результаті тюльпаноманії в Голландії розвинулася галузь квітникарства, а Нідерланди стали відомі як країна тюльпанів. 

Голландці висаджують в Кекенхоф майже 7 мільйонів (!) цибулинних щорічно. За два місяці квіти встигають змінитися тричі, відповідно змінюючи і вигляд парку, що має 32 га площі.


Цього року через коронавирус Королівський парк квітів Кекенхоф  проводить тури своїми володіннями онлайн.

"Якщо люди не можуть приїхати в Кекенхоф, ми привеземо Кекенхоф до людей!» - написане на офіційному сайті парку.

Парк відкриється віртуально через онлайн-канали. А це значить — красиві фотографії Keukenhof 2020 року, пояснення від садівників та інших людей, які продемонструють, наскільки парк красивий.

Кекенхоф 2020 онлайн:

Чекаємо на нову зустріч з Голландією — Нідерландами!

Немає коментарів:

Дописати коментар