пʼятницю, 27 вересня 2019 р.

День українського кіно в бібліотеці на Шевченка

"Якщо вибирати між красою й правдою, я вибираю красу" (Олександр Довженко)



Днями в клубі інтелектуального кінобібліотеки на Шевченка м.Кам'янське надихалися творчістю Олександра Довженка — творця українського поетичного кіно.

"Слов’янство поки що дало світові в кінематографі одного великого митця, мислителя й поета – Олександра Довженка"(Ч. Чаплін)


Зачаровував колорит українських пісень, аромат яблук, які так любив великий український режисер.





Керівниця клубу Наталя Бохан для перегляду обрала фільм "Україна в огні" про події Другої світової війни та запросила до перегляду та обговорення читачку, філологиню, членкиню Національної спілки журналістів України, кандидатку філологічних наук, доцентку кафедри української літератури Дніпровського національного університету ім.Олеся Гончара, театрознавицю Валентину Галацьку.

Валентина звернула увагу на дуже тонкий й зворушливий аспект зустрічі — наявність всюди червоних яблук. Згадала семантику фільму Довженка "Мічурін", про бажання митця мати яблуневий сад, що з'явився лише по смерті Олександра. Його розбили позаду кіностудії, що зараз носить його ім'я





Обговорювали болючі теми й на той час, й на сьогодні:патріотизм, зрадництво, кохання, плинність часу,-"О час! Великий, мудрий художник! Ти несеш на своїй палітрі не тільки сивизну нашу, чи задерті кирпи, чи короткозорість нашу, чи випадкові часом ознаки наших геройств, а щось незмірно більше, глибше і велике, що складає в блакиті майбутнього блискучої краси трагедійний портрет безсмертного нашого народу"

Довідка:

 Олександр Петрович Довженко
Дата народження: 29 серпня (10 вересня) 1894
Місце народження: хутір В'юнище (Сосниця)
Дата смерті: 25 листопада 1956 (62 роки)
Місце смерті: Передєлкіно (Підмосков'я)
Національність: українець
Мова творів: українська, російська 
Рід діяльності: письменник, режисер, кінодраматург, художник, актор, поет, драматург, публіцист, дипломатична робота
Жанр: кіноповість, оповідання, п'єса 
Найкращі твори: «Зачарована Десна», «Україна в огні»

Немає коментарів:

Дописати коментар