четвер, 21 лютого 2019 р.

Міжнародний день рідної мови:думаємо, читаємо, розмовляємо українською

Бібліотеки Кам'янського розпочали реалізацію нового бібліотечного проекту "У-мовний рефлекс: думаємо, читаємо, розмовляємо українською".

Мета проекту - залучити кам'янчан до користування українською мовою на рівні мовного рефлексу за допомогою різноманітних активностей: мовних акцій, квестів, презентацій книжок, зустрічей з авторами, конкурсів, авторських бібліотечних проектів: "Українська література: перезавантаження", "Літературні вибори", "#101 точка читання" тощо.

Вікна бібліотеки на Шевченка приваблюють різноманітними цікавинками:
Українські письменники про кохання

                            
#інформпідвіконня


Куточок української літератури у відділі абонемента



Два рази на місяць бібліотекар відділу абонемента Андрій Енбулатов запрошує на БібліоБранч:дослідження текстів, логічні ігри, психологічні вправи, зустрічі з авторами




Спеціальний гість - поетка з Полтави Світлана "Aira" Оленець.

У бібліотеці-філії №2 запрошують читачів на тижні кольорової книги


На творчих зустрічах з письменницями з Дніпра Еліною Заржицькою та Ольгою Рєпіною побували учні СЗШ№6, НВК "Гармонія", студенти медичного коледжу.
На літературно-музичне свято "Мови рідної краса", що відбулося у центральній бібліотеці для дітей, завітала малеча з дитячого садочку #13.



В день рідної мови говорили про багатство, красу і можливості української мови. З'ясували, що гумор в нашій мові займає провідне місце. А оповідання на "П" показує багатство мови - "Павучок Пилипко поліз по павутинці привітати подругу. Підповз, привітався, приязно поспілкувався..."


У бібліотеці-філії №7 розумники й розумниці  6-В класу КЗ СЗШ№25 зустрілися на мовознавчих сходинках «Пароль – українська мова». Нелегкими виявилися сходинки: морфологічні шаради, ігри «Розкодування», "Мозковий штурм" та «Будиночки літери - мандрівниці». Але з усіма завданнями діти впоралися. Перемогла дружба.



Завідувач бібліотеки-філії №8 Тетяна Гончар розпочала другий сезон проекту «Бібліо-гейм від читача до волонтера»  бенефісом учня 7 класу СЗШ №42 Єгора Обухова. 



Єгор ділився враженнями від детективних історій українських письменників Андрія Кокотюхи, Богдана Жолдака, Олеся Ільченко, Наталки та Олександра Шевченко. 
Бібліотекарі бібліотеки-філії №4 запросили учнів 4б класі НВК№13 на скоромовний батл. Спочатку була розминка - всі охочі взяли участь в іграх: «Впіймай звуки», «Визнач слово» і «Скажи лагідно» . 


Намагалися швидко і без зупинки промовити скоромовки. Робили кумедні помилки, смішно перекручували слова і звуки. 



Веселилися. А коли один із хлопчиків проскоромовив придуману ним скоромовку: «Горила горіла коли курила» - сміху було!




У бібліотеці-філії №2 знайомилися з українською літературою минулих років:творами Карпенко-Карого, Квітки-Основ'яненка, Коломійця, Кочерги, Нечуя-Левицького, Уласа Самчука, історичними романами Павла Загребельного. І хоча ці книги не нові й не вбрані в яскраву обкладинку, та на забуття не заслуговують, бо це наша класика, яка не має строку давності.
"Не все яскраве — краще"- говорили читачі. Цього дня одні читачі згадали давно знайомі книги, а інші відкрили для себе нові.

Для того, щоб збагатити свій словниковий запас, потрібно багато читати. Ця прописна істина не новина для тих хто багато читає. 


Учасники клубу «За покликом душі», що в бібліотеці-філії №9 давні знавці та шанувальники української літератури. Протягом життя, у кожного свої спогади про прочитане та своє відношення до української книги. Але всі єдині в одному, що без книги гарною українською мовою життя не було б таким яскравим та різноманітним.


Проект триває. У бібліотекарів Кам'янського ще багато цікавинок!

3 коментарі:

  1. Навіть імені гості на афіші не вказали, оце так повага!

    ВідповістиВидалити
  2. Дякую за коментар.Авторку ми дуже поважаємо.Афішу супроводжувала додаткова інформація такого змісту: БібліоБранч з Андрієм Енбулатовим.Спеціальний гість - поетка з Полтави Світлана "Aira"Оленець.Інформації про авторку надали достатньо.Запрошую Вас на зустріч.

    ВідповістиВидалити
  3. Обов'язково завітаю!

    ВідповістиВидалити