пʼятницю, 23 березня 2018 р.

«Світ відкривається щодня» (95 років від дня народження О. Буценя

Прекрасний дитячий поет і письменник Олег Буцень писав для молодших школярів і для малюків, які самі ще не вміють читати, а тільки слухають надруковане з уст дорослих. І в тому, і в іншому випадках основною темою його оповідей є тема постійного відкриття світу, що оточує і хвилює дитину. Підростаючи, вдивляючись в навколишнє,дитина невтомно звертається до старших з запитаннями: що означає це або оте? Чому влаштовано так, а не інакше? Відповідаючи малюкові, іноді навіть без особливого бажання, ми не завжди задумуємося над тим, що ці, поки що надто простенькі,нехитрі питання ,ставить перед малюком світ сьогодні,щоб завтра,уже перед дорослим,поставити питання незрівнянно складніші.

Вихователь Бурлакова О.В. дошкільного відділення НВК №13,що має художньо-естетичний напрямок у роботі,запросила бібліотекаря філії №4 Карпанову Світлану Олексіївну на заняття з художньої літератури та мовленнєвого спілкування в старшу групу №3.Діти познайомилися з біографією Олега Буценя та його творами зі збірки «Так чи не так?».

В цих оповіданнях – низка різноманітних випадків,коли стикаються несхожі думки й погляди . Кожний такий випадок підводив малюків до того чи іншого питання. Хто більше любить птахів – той,хто тримає їх у клітках,чи той,хто випускає на волю?Чиї айстри – того, хто дістав насіння, чи того,хто посадив і виростив їх. Разом з бібліотекарем діти міркували над заданими автором ситуаціями,роздумували над вчинками героїв оповідань. Вони мали змогу немов подивитися збоку на себе,на свій,ще зовсім маленький досвід. Письменник, як тонкий,вдумливий педагог,мав на меті:будити дитячі роздуми,привертати їх до суттєвого.

Також бібліотекар прочитала коротеньке оповідання «Як приходить весна» в якому ,як і у нас зараз,розгулялась наостанку зима.
Творам Олега Буценя притаманні простота й прозорість,сердечність і щирий оптимізм,м’який гумор. В кожному оповіданні автора є щось нове,цікаве,воно чомусь повчає,від чогось застерігає. Ще Олег Буцень закликає пильніше придивлятись до навколишнього світу, і того,хто уважний,справді чекають несподівані й прекрасні відкриття.


Немає коментарів:

Дописати коментар