понеділок, 2 листопада 2015 р.

Проект "Міняю бібліотекаря": спогади і враження. Частина четверта.

Наступним пунктом нашої бібліотечної мандрівки стала бібліотека-філіал № 13. Колектив її складається з трьох бібліотекарів. У бібліотеці розроблено кілька цікавих проектів, наприклад, проект «МНС: молоді, небайдужі, сміливі». Це «служба бібліотечного порятунку». В рамках проекту проводиться цикл заходів «Один вдома». Допомагають у цій роботі волонтери – Львівський велопатруль. У бібліотеці працює «Арт-майданчик», проходять «Дні творчості». 



Завжди на тих, хто відчув потяг до прекрасного, чекають різноманітні природні матеріали, і діти можуть творити «маленькі шедеври» у будь-який час. 

Є у бібліотеці і сімейна програма, девіз якої «Читає родина – виграє дитина». Багато уваги приділяється краєзнавчій роботі, проводяться міні-екскурсії, відомі львівські екскурсоводи навчають малих читачів бібліотеки своїй нелегкій, але такій цікавій роботі. 


На порозі Обласної бібліотеки для дітей зустріли нас дві дівчинки з маленьким сірим кошеням, якого підкинули до дверей бібліотеки. Долею малого знайди стала опікуватися директор пані Лариса. Коли кошеня було влаштоване, вона провела для мене екскурсію відділами бібліотеки. Не дивно, що у місті Лева в Обласній бібліотеці багато речей пов’язані саме з левами. Тільки тут можна побачити «Леотеку». 

Для читачів молодшого віку бібліотекарі збирають фігурки левів, іграшкових левів, історії про левів, показують вистави з левами, а для старшого віку розроблено краєзнавчий напрямок, пов'язаний з левами: пошуки львівських левів, вулиці, площі, пам’ятники левам. 
Бібліотека також бере участь у різних конкурсах на отримання грантів. Так, нещодавно виграли інтерактивну дошку, за допомогою якої проводять для дітей різні заходи, тренінги тощо. Приміщення бібліотеки не дуже велике, тож працівники багато зусиль докладають, щоб у ньому біло зручно і комфортно різним категоріям користувачів. Мами з немовлятами можуть скористатися пеленальним столиком. 


Для діток, які трохи старші, є тренажер – бігова доріжка. Для тих, хто прагне тиші та усамітнення, є «Книжковий закапелок».

 Це місце також слугує для тихого спілкування, в тому числі і з психологом. До речі, психолог працює у бібліотеці на півставки і проводить консультації як для дітей та підлітків, так і для батьків.
 Ще у бібліотеці працює «Ляльковий абонемент» - видача іграшок додому. Багато заходів, які проводить бібліотека, пропонують самі батьки. Наприклад, «Полярна вечірка», на яку приводили справжніх собак хаскі. У бібліотеці існує «агенція НББ – невгамовні бібліотечні бабусі». Співпраця невгамовних бабусь з бібліотекою взаємовигідна. Починався проект з навчання людей старшого віку комп’ютерній грамотності, а тепер вони навчають малих читайликів тому, що самі добре вміють. Інтернет – центр має свої «фішки». Хочеш отримати зайву годину роботи за комп’ютером – пройди «Квест по сайту бібліотеки».

 Потрібен пароль від Wi-Fi – відгадай його (а для цього потрібно звернутися до книг з різних відділів бібліотеки).
У читальному залі було багато відвідувачів як малих, так і дорослих. А ще там багато різних настольних ігор, в які із задоволенням грають дітлахи.




 І велика робота інших відділів, які не помітні користувачам, але без яких б не змогла працювати бібліотека. 

Немає коментарів:

Дописати коментар