неділю, 22 лютого 2015 р.

10 причин читати сучасну українську літературу.

 

  1. Попри існуючий стереотип про вітчизняні виробництво: кіно, одяг, продукти тощо – у нас є надзвичайно якісні приклади літературної творчості. Яскраво демонструє якісну сучасну літературу письменник і журналіст Андрій Курков. Його книги стають бестселерами за кордоном, а на Батьківщині прізвище автора не знає більшість “потенційних читачів”…
  2. Це весело. Наприклад книги Карпи чудово підходять для таких дивних дівчат, як я. Вони ніби дають зрозуміти, мовляв, “ти не одна така дивна, все норм, у світі є тобі подібні”. Або книга Вадима Денисенка “Декілька історій про кохання”. Я традиційно даю її читати усім друзям-родичам-знайомим просто для того, щоб вони так само як я сміялися до сліз в маршрутці чи в черзі. Бо головна тема там зовсім не кохання, а життя, причому у найвеселіших і найбільш філософських його проявах. Українці, як ніхто інший уміють сміятися від душі. Тому наші автори уміють одночасно смішити читача і змушувати задуматись над життям простими історіями з життя.
  3. Хлопці можуть справляти враження на дівчат, розповівши, що ЧИТАЮТЬ, а тим більше, що їм відомі такі прізвища як Любка, Винничук, Шкляр і тд.. Ви не уявляєте, як збуджують дівочу уяву розумні начитані хлопці, які можуть не лише цитувати статуси з соціальних мереж, але й поговорити про творчість Жадана та Іздрика.
  4. Аналогічна причина для дівчат (якщо вам пощастить зустріти розумного хлопця, ви зможете підтримати розмову про ці твори).
  5. Наша література найбільш близька нам психологічно. Ми не завжди розуміємо якихось вчинків героїв книг іноземних авторів. У них інші умови життя, інші звички, інша ментальність, імена врешті-решт! А в книгах наших письменників ми легко впізнаємо себе, щиро сміємось чи плачемо. У Василя чи Марічки є така ж хата в селі, як у наших бабусь, у них такі самі звички, традиції і свята. Ці книги рідні.
  6. Вчить нас історії. Я переконана, що такі книги як “Чорний ворон” Шкляра чи “Танго смерті” Винничука сформували в мені справжнього патріота. Хтозна ким би я виросла, не прочитавши цих книг. Коли ми знаємо справжню історію своєї держави у нас з’являються аргументовані причини її любити і ненавидіти ворогів. Коли ближче знайомишся з героїзмом своїх предків, розумієш, що тим, що ми маємо зараз – завдячуємо лише їм. В такі моменти в серцях з’являється гордість за те, що ти українець. Як же мене веселили історії про те, як російські “панночки” коли заселилися у Львів під час окупації міста, були наскільки дикими, що купували нічні сорочки львів’янок і носили як сукні.
  7. Для розвитку внутрішнього ринку. Це вигідно і економіці держави і нам, бо ми не платимо дорожчу ціну за розмитнення товарів і переклад. Саме тому я купую українське і рекламую українські книги, тому що хочу, щоб мені було з ким потеревенити про улюблені твори і разом сміятися чи захоплюватися сюжетними лініями і героями.
  8. Якщо вам сподобається творчість якогось автора ви без перешкод можете з ним побачитись і поговорити: на презентації нової книги, на читаннях у соціальний мережі facebook. Де завгодно. Це більш вірогідно, ніж побачитись з Деном Брауном чи Паулом Коельо.
  9. Книга написана відразу українською. Це не переклад з англійської, французької чи польської, тому не так сильно втрачається суть, яку хотів донести автор. Є слова, які можуть зрозуміти лише українці і не треба доплачувати за переклад при купівлі книги.
  10. Улюблені вірші можна послухати в музичному оформленні, як повноцінну пісню. Так, вірші Жадана покладено на музику і створено дуже популярний проект “Жадан та собаки в космосі”, який вже гастролює Україною. Іздрик пішов ще далі і, обробивши електронною музикою свої твори, виконує їх у стилі “реп” на своїх читаннях.
Бонуси:
  1. Поезію простіше вчити напам’ять;
  2. Словами з твору можна освідчуватись в коханні;
  3. У книжковому магазині у відділі сучукрліт, як наркоман радіти кожному новому товару;
  4. Відчувати себе інтелігентом;
  5. Розвивати свою українську літературну мову;
  6. Коли до вас приходять гості і бачать на поличках такі книги, то ви піднімаєте свій інтелектуальний рівень в їхніх очах.

Українська книга є!

Немає коментарів:

Дописати коментар