пʼятницю, 17 січня 2014 р.

Презентація відеопроекту «Шевченкіана Дніпродзержинської родини».



16 січня у Дніпродзержинській центральній бібліотеці імені Тараса Шевченка відбулася презентація ювілейного відеопроекту «Шевченкіана Дніпродзержинської родини», приуроченого до 200-річчя від дня народження Великого Кобзаря.
Учасників заходу привітав заступник міського голови, директор департаменту молоді та спорту міської ради Сергій Павлюк.

Сергій Павлюк
 У Дніпродзержинську за дорученням міського голови Станіслава Сафронова розроблено план заходів щодо відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка», – наголосив Сергій Павлюк. Заступник міського голови зазначив, що у 2013 – 2014 роках з нагоди визначного ювілею вже проведено чимало заходів у дошкільних закладах, загальноосвітніх школах міста. Але головні урочистості ще попереду. Так, у Дніпродзержинському академічному музично-драматичному театрі імені Лесі Українки відбудеться прем’єра вистави, присвяченої життєвому і творчому шляхові Кобзаря, та святкова концертна програма.
Сергій Павлюк висловив вдячність центральній бібліотеці, яка першою з-поміж культурних закладів міста провела урочистості із вшанування Тараса Шевченка в ювілейному 2014 році, та закликав усіх небайдужих городян долучитися до міських святкових заходів.
Директор Дніпродзержинської центральної бібліотечної системи Тетяна Герасюта зазначила, що центральна міська бібліотека цього року також відзначає ювілей – 80 років, 75 з яких заклад носить ім’я Шевченка. «Проект «Шевченкіана Дніпродзержинської родини» – особливий для нас. Його мета – показати Шевченка людиною, близькою кожній українській родині. І нашим завданням було знайти зв’язки, що поєднують Кобзаря з кожною родиною нашого міста. Ми знайшли людей, які склали справжню Шевченкіану Дніпродзержинська, та розпочали створення фільмів», – сказала Тетяна Герасюта.

Тетяна Герасюта
 Учасники презентації переглянули фільм «Тарас Шевченко в моєму житті» – першу частину проекту. У цьому фільмі провідний бібліотекар читального залу Катерина Молчанова поділилася спогадами про копію відомого полотна живописця Костянтина Трутовського «Шевченко з кобзою над Дніпром», з якою пов’язані декілька поколінь родини Молчанових.
Цикл «Шевченкіана Дніпродзержинської родини» складається з десяти частин. Його героями стали Андрій Яловий – видавець, завдяки якому побачили світ унікальні видання творів Кобзаря, Валентина Снітько – автор ряду вишивок за творами Шевченка, колекціонери Віктор Рижих, Артур Вакуленко та Борис Мельниченко, краєзнавець Любов Алексієвська – дослідниця всього, що пов’язане з іменем Шевченка в топоніміці Дніпродзержинська, Надія Васильєва – майстриня, яка створила у техніці валяння з вовни унікальні картини, присвячені Кобзареві, та скульптор Гарнік Хачатрян, який яскраво втілив тему Шевченка у своїй творчості.
Заступник голови міської ради ветеранів Ніна Циганок розповіла, як пов’язане ім’я Шевченка з її родиною. В центрі історії був і залишається «Кобзар» 1935 року видання – справжня родинна реліквія. Цьому також буде присвячено один із фільмів проекту.

Ніна Циганок та Тетяна Герасюта
Директор центральної бібліотечної системи Тетяна Герасюта закликала кожного мешканця міста поділитися своєю історією та висловила впевненість, що дніпродзержинська шевченкіана поповниться новими цікавими сторінками. Також Тетяна Герасюта повідомила, що з 1 лютого Центральна міська бібліотека розпочинає конкурс – поетичний батл «Шевченко – the best». Конкурс триватиме протягом місяця. Нагородження переможців відбудеться на початку березня, в рамках урочистостей до 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка, які пройдуть у міському театрі.
Презентацію продовжила концертна програма, яку представили студенти Дніпродзержинського обласного музичного училища


та учні дитячої музичної школи № 5











 


Немає коментарів:

Дописати коментар