четвер, 7 лютого 2013 р.

Названо переможців президентської премії "Українська книжка року".

Держкомтелерадіо визначило найкращі видання 2011-2012 років.
       Як повідомляє прес-служба відомства, 31 січня в Державному комітеті телебачення і радіомовлення відбулося засідання Комітету зі щорічної премії Президента України "Українська книжка року".
       Так, у номінації "За видатні досягнення у галузі художньої літератури" премію присуджено книзі поезій Леоніда Череватенка "Закляте залізо". 


       Всього у цій номінації було представлено 19 художніх творів класичної або сучасної української прози, поезії, українських перекладів художньої літератури.
         У номінації "За вагомий внесок у розвиток українознавства" переможцем серед 27-ми претендентів визнано видання "Опішнянська мальована миска другої половини ХІХ - початку ХХ століття" (автор-упорядник - Олесь Пошивайло, видавництво - Національний музей-заповідник українського гончарства).
         Альбом присвячено найбільшій і найкоштовнішій у світі колекції глиняних мальованих мисок, виготовлених гончарами селища Опішного Полтавської області.
         У номінації "За сприяння у вихованні підростаючого покоління" нагороджено книгу Петра Саса і Генуте Керкіне "Хотинська битва 1621 - битва за центральну Європу". 


         Це масштабний міжнародний проект, створений за участю української і литовської сторін. В альбомі вперше в Україні опубліковано фрагменти воєнних щоденників самих учасників Хотинської битви, фото маловідомих експонатів з музейних фондів Туреччини, Польщі, Литви, України тощо.
        Загалом же у конкурсному відборі взяло участь 69 видань із 49 видавництв та видавничих організацій України. Щорічну премію Президента України "Українська книжка року" започатковано у 2009 році. Її метою є відзначення авторів, видавництв та видавничих організацій, які зробили значний внесок у популяризацію української книги та розвиток вітчизняної видавничої справи.

Немає коментарів:

Дописати коментар