вівторок, 22 січня 2013 р.

День соборности Украины.


 День соборности Украины  отмечается в соответствии с указом Президента Украины № 42/99 от  21 января 1999 года.

В январе 1918 года была создана Украинская Народная Республика (УНР), а на территориях, входивших в состав Австро-Венгерской империи, была образована Западно-Украинская Народная Республика (ЗУНР). В декабре 1918 года лидеры двух государств в Фастове подписали предобъединительный договор.  22 января 1919 года этот договор, вошедший в историю как Акт «Злуки» (Велика Злука) — акт объединения украинских земель, был обнародован в  Киеве на Софийской площади.

Этот государственный праздник символизирует единство украинских земель. И хотя государству в то время не удалось сохранить единство и независимость, Акт «Злуки» стал реальным воплощением вековой мечты украинцев о своем суверенном государстве.

Единой Украина пробыла недолго: тяжелое экономическое и военное положение, взаимное недоверие политиков привели к катастрофе. Уже через несколько месяцев после провозглашения Воссоединения большевики захватили Киев, Восточную Галичину оккупировали поляки, а Закарпатье — Чехословакия.

И хотя Акт «Злуки» 1919 года оказался декларативным, идея соборности продолжала жить. И 22 января 1990 года миллионы тогда еще советских украинцев выстроились в живую цепь от Киева до  Львова, отмечая День соборности.


                        Тиждень книжкової моди.

Весь цей  тиждень Перший Національний оголошує тижнем книжкової моди. З 22 по 25 січня о 09:05 в ефірі телеканалу  виходитиме програма "Про головне. Тиждень книжкової моди". Щодня ведучий Олесь Терещенко спілкуватиметься з гостями в студії на тему української книжки та Всеукраїнського рейтингу "Книжка року – 2012". Щоденні випуски програми дадуть глядачам Першого унікальну можливість бути в курсі всіх новини, які стосуватимуться цієї важливої події у сфері українського книговидання.
"Щорічний Всеукраїнський рейтинг "Книжка року", який визначає найкращі книжки на українському видавничому ринку, є дуже важливим. Саме він допомагає читачам зорієнтуватися у величезній кількості авторів і творів, а також пропагує серед українців процес читання. А всебічне висвітлення подій та новин відбору найкращих книжок 2012 року на Першому Національному є ще одним кроком до виконання надзвичайно важливого соціального завдання – популяризації читання в Україні, адже останнім часом діти і молодь стали набагато менше часу проводити у товаристві хорошої книги. Я сподіваюся, що програми, які вийдуть в ефір Першого протягом тижня з 21 по 25 січня, який ми оголосили тижнем книжкової моди, спонукатимуть нашу багатомільйонну аудиторію більше читати, – сказав генеральний директор Національної телекомпанії України Єгор Бенкендорф.
Нагадаємо, що Всеукраїнський рейтинг "Книжка року" був заснований у 2000 році, коли Центр рейтингових досліджень "Еліт-Профі" здійснив перше в українській книжковій історії презентативне експертне опитування "Книжка року – 99". Результати книжкового рейтингу висвітлювалися у пресі, найбільше у культурологічних часописах "Сучасність", "Критика", "Київ", "Радуга", "Слово і Час", "Четвер", "Українська культура", та в ілюстрованих виданнях "Гранд", "ПіК" та інших. Опитувальні експертні листи містили перелік видань, розподілених у 14 номінаціях, які відповідали основним секторам книжкового ринку. Усього в рейтингу взяли участь 235 кращих книжок, виданих в Україні у 1999 році.
Тоді опитування переконливо довело: якісна українська книжка є. Якісна – під усіма оглядами: і за талановитістю текстів та перекладів, і за дизайном та мистецькими принадами в усіх секторах книжкового ринку.
25 січня 2013 року буде оголошено лауреатів уже XIV Всеукраїнського рейтингу "Книжка року", до номінацій якого увійшли твори, видані у 2012 році. Цього року кращих визначатимуть у таких номінаціях: "Красне письменство", "Жанрова література (детектив/пригоди/фантастика/любовний роман/історичний роман/молодіжна проза/автобіографії)", "Зарубіжна проза/есеїстика/драматургія", "Поезія/афористика", "СОФІЯ" (українська та зарубіжна гуманітаристика).

Не пропустіть одну з найважливіших книжкових подій року – долучайтеся до тижня книжкової моди на Першому Національному!

Немає коментарів:

Дописати коментар