субота, 19 жовтня 2024 р.

Як бібліотекам працювати в епоху штучного інтелекту

Часто виникає потреба швидко створити зображення для заходу, але не вистачає фантазії, часу чи можливостей. На допомогу бібліотекарям приходить штучний інтелект (далі – ШІ), який використовує передові алгоритми для автоматичного генерування візуального контенту з урахуванням індивідуальних потреб і стилю. Тобто ШІ допоможе безплатно згенерувати зображення, яке ми собі уявляємо, лише за допомогою декількох ключових слів (промтів).

Днями мої колеги ділилися власним досвідом використання можливостей нейромереж та штучного інтелекту для створення бібліотечного медіаконтенту: віртуальних виставок, аватарів, презентацій.
Організатор тренінгу  "Штучний інтелект в роботі бібліотекаря" завідувачка організаційно методичним відділом Лілія Шушура.

Секретами та лайфхаками створення презентацій за допомогою штучного інтелекту з використанням інструментів платформи «Wepik» поділилася завідувачка відділу комплектування та обробки літератури Наталія Чуфещук.

За допомогою «Wepik» і я швиденько створила презентацію "Лікуємо мистецтвом". Ось декілька файлів з 18, що згенерував ШІ. 





Але ще треба попрацювати над презентацією: світлинами, текстом, шрифтом, розміщенням картинок, фоном, індивідуальністю презентації, оживити її тощо.

А цю презентацію зробила Ірина Соболева


Досвідом роботи з безплатними популярними сервісами для генерації автентичних зображень афіш, буктрейлерів, постерів, стікерпаків поділилася завідувачка відділу обслуговування Ірина Соболева.

Adobe firefly beta створює растрові або векторні зображення високої якості з обмеженою кількістю генерацій (до 25 генерацій у місяць). Розуміє українську мову, а також розпізнає український прапор, тому зручно використовувати для генерації патріотичних зображень. Можна оформити текст цікавими шрифтами для назв виставок, заголовків.


Звісно, в безплатних версіях програм ШІ доступно не так багато функцій, як у платних версіях, але і цього достатньо для створення цікавого візуального контенту.

Ось ще декілька безплатних зручних і корисних сервісів для генерування зображень:

Leonardo AI Є можливість переглядати історію генерацій зі збереженням усіх налаштувань, обрати кількість зображень для генерації (від 1 до 8), регенерувати та вдосконалювати окремі ділянки зображення. Промт краще формулювати англійською мовою. На день доступно 150 токенів (монет, які оновлюються кожних 12 годин). Генерація за одним запитом «коштує» 16 токенів

Lexica Art графічна нейромережа, що вміє створювати яскраві зображення в стилі диджитал  артів. Безплатна версія дозволяє створювати 16 зображень кожні 24 години. Розуміє українську мову.

А ось так в бібліотеках Солом'янки використовують ШІ


Бібліотекарі  докладно обговорили плюси та мінуси ШІ, питання дотримання авторського права, навіть згенерували зображення бібліотеки майбутнього.

А корисним бонусом для учасників стала добірка корисних сервісів ШІ з обробки звуку, відео, зображень та генерації тексту.

Попереду знайомство з чат-ботами ChatGPT, Gemini, Microsoft Copilot, Perplexity та Claude.

Немає коментарів:

Дописати коментар