середа, 31 липня 2024 р.

День подруги

1 серпня в багатьох країнах святкують день подруги. Не важливо, що ця дата не відмічена червоним кольором у календарі та не завжди припадає на вихідні. 

Головне, що в цей день тисячі дівчат знаходять час, щоб відсвяткувати його разом зі своїми найкращими подругами.

Виникло це свято у США, а за короткий час розповсюдилося в багатьох державах по всьому світу. Прийшло воно й до України, де дівчата придумали свої ритуали та способи його відзначення.

Про жіночу дружбу ходить безліч легенд. Одні вважають, що її зовсім не існує, інші не уявляють і дня без своєї подруги. І дійсно, вона дуже відрізняється від чоловічої. Не дивно, що літератори не змогли обійти цю цікаву тему.

Почитаємо?

Елена Ферранте "Моя неймовірна подруга"

Хто така Елена Ферранте? Нам нічого невідомо про цю популярну письменницю, навіть її справжнє ім’я. Аж ось нарешті українською вийшов її роман, що став літературною сенсацією. Історія двох найкращих подруг, Елени та Ліли, у яких різні стартові позиції, але однакове бажання досягти успіху. Дівчата, ставши дорослими жінками, продовжують своєрідне змагання. В Італії 1950-х років для жінки було небагато можливостей для самореалізації, тож Елена і Ліла зробили різні ставки. Хто ж буде першою?

Ліян Моріарті "Велика маленька брехня"

І книжка, і знятий на її основі серіал, мають приголомшливий успіх. Три жінки, їх дружба та їхні особисті маленькі, але дуже темні, таємниці про колишніх чоловіків, матерів, дітей. Здається, нічого особливого — ми часто брешемо собі та іншим, сподіваючись, що чергова «брехня на благо» спростить наше життя і нікому не завдасть шкоди. Проте це не той випадок. Велика маленька брехня може коштувати комусь життя.

Марта Холл Келлі "Бузкові дівчата"

Події, описані у цьому романі про Другу світову війну, викликають гнів, обурення та відчай. Йдеться про найстрашніші, найганебніші її сторінки: медичні експерименти нацистів над людьми, а особливо боляче від того, що при цьому одні жінки катували інших. Але траплялось і так, що саме жінки боролися за те, щоб військові злочинці отримували заслужене покарання, а жертви — не були забутими. Кароліна Феррідей — нью-йоркська аристократка взялась витягти із забуття історії полонянок табору «Равенсбрюк», серед яких була смілива Кася Кужмерик. Герта Оберхойзен, лікарка-нацистка, згідно з вироком Нюрнберзького суду, повинна була відсидіти у в`язниці 20 років. Але завдяки знайомствам, вона вийшла на волю через 5 років і навіть продовжила медичну практику. Завдяки Касі та Кароліні її жертвам вдалося домогтися правосуддя.

Софі Кінселла «Шопоголік»

Головна героїня цієї книги просто жити не може без шопінгу. І через цю свою слабкість їй часто доводиться викручуватися з різних ситуацій і брехати, а потім, коли брехня випливає назовні, згоряти від сорому.

Чи зможе головна героїня справитися з собою? Авторка настільки яскраво описала образ головної героїні та  її відносини з подругами, що багато дівчат пізнають в ній себе.

Немає коментарів:

Дописати коментар