понеділок, 1 липня 2024 р.

Вишиваємо рушник-оберіг Кам'янського

У Кам’янському триває особливий культурний проєкт «АРТтерапія – лікуємо мистецтвом», що охопив майже все місто.

Викладачі мистецьких шкіл міста, бібліотекарі, керівники творчих гуртків працюють на спеціальних локаціях в різних частинах міста, допомагаючи мешканцям боротися зі стресом в складних умовах сьогодення.

Щотижня  всі охочі мають можливість долучитися до активностей  з образотворчого мистецтва, малювання аквареллю, фототерапії, отримати психологічну підтримку тощо.
Арттерапія, в основі якої лежать ідеї Фрейда та Юнга, це не стільки лікування, скільки розвиток у людини властивої їй креативності, гармонізація та розвиток особистості, що допомагає  у  розв'язанні проблем.

Під час культурної акції майстри з вишивки Костянтин Диденко з Бахмута, кам'янчанка Ольга Громова разом з бібліотекарями, відвідувачами локацій  вишивають рушник-оберіг міста.


Ескіз рушника довжиною три метри розробила кам'янська майстриня Алла Маврешко. Вона вже має досвід у подібних проєктах, взявши участь у створенні унікального Рушника Національної Єдності!

Довідка: Рушник довжиною 9 метрів вишивали майже півтори тисячі майстрів протягом 2007-2008 років


Перший стібок як і годиться зробив міський голова Андрій Білоусов. "По-перше, як очільник міста, що символічно, і, по-друге, як чоловік. Це має принести удачу",-  поділилася начальниця управління культури Кам'янської міської ради Жанетта Сокуренко.


А потім рушник вишивали  усі охочі. У вишиванні вже взяли участь 135 кам'янчан і гостей нашого міста.

Рушник подорожує  локаціями міста.  На кожній локації вишивальників зустрічають бібліотекарі бібліотеки на Шевченка, бібліотеки на проспекті Нескорених, бібліотек на Пузирьова та Стовби й допомагають охочим  впоратися з непростим, але таким дивним і приємним заняттям.

Майданчик ліцею №16







Майданчик перед відділенням ЦНАП на Соцмісті



Локація на майданчику кінотеатру «МИР»



Спільними зусиллями ми створюємо справжній символ-оберіг Кам’янського!

Вишитий рушник до кінця війни зберігатиметься в кабінеті міського голови. А після війни його передадуть в музей історії міста.




Загальномистецька акція з відновлення ментального здоров'я містян та гостей нашого міста розпочалася у  травні й триватиме до вересня.

Арттерапія – методика, яка є напрямком психотерапії, використовується не так давно, але стрімко розвивається і вже довела свою ефективність. Метод включає безліч підвидів, включаючи прикладне мистецтво.

Тримаємось!