суботу, 12 листопада 2022 р.

Новини від Клари Карлівні

Доброго ранку, мої любі! Найкраща новина цього тижня! 11.11 звільнили ХЕРСОН! Обов'язково  відвідаю це чудове місто!


Причепурилася та злітала на восьму шалену «Переможну Бібліокухню». 


Пригостилася краєзнавчим борщем від пані Еліни Заржицької, надихнулася ідеями від пані Наталії Склярської (вже плануємо виставку дитячого малюнку в стінах залізничного вокзалу), брала участь у вікторині «Вправний бібліокухар» але… книжка відправилась до Софіївської бібліотеки. Треба ще повчити українських пісень, не змогла за емодзі відгадати пісню. А ви вгадали?

За браком  часу не встигли детальніше поговорити про щастя по-скандинавськи, по-англійськи, по-українськи.

«Що не так зі скандинавами? Правда і міфи про найщасливіших людей» 

"О, так! Я знаю, що ви скажете - скільки ми вже читали всіляких книжок про скандинавів та їх звичаї? Хюге, люке, лагом, сісу. Багато ж вже знаємо, чи не так? Але автор - який до речі, британець, а в Данії опинився волею долі - розкаже таке, про що ми, можливо, ще й не скоро б довідалися. І про хюге, і про закон Янте, і про folkelig Майкл Бут розкаже абсолютно нові цікаві факти.

Книжка (мало того, що просто нереально гарненька), дуже круто структурована. Кожній країні - свій розділ, поділений ще на маленькі підрозділи. Орієнтуватися легко, бо ці маленькі глави ще й мають назви - “Щастя”, “Черевички від Беттіни”, “”Ельфи” і це все без жодної картинки чи фото!

Яке воно - те місто Осло - “з якого вже ніхто не повертається таким, яким був раніше”?
Як змінило “нафтове багатство” норвежців та Норвегію загалом?
Чому у Фінляндії так важко сказати “я тебе кохаю” і для фінів це велика відповідальність - набагато більша ніж для американців, котрі кажуть це на кожному розі, живому і не живому?
Чому шведи такі сором’язливі та мовчазні - це невихованість чи щось інше? Та що спільного у Швеції та світу, описаного Гакслі?

Ще потішив факт, що на кожних двох фінів випадає одна лазня, що більше ніж статистика по автівках.(Тимченко Анастасія). 

А тут вже про нас, про українців.


«Секрети українського щастя» розкриває Ірина Мацко.

Насправді з переліку книг Ірини Мацко, а їх є уже двадцять, книга «Секрети…» перша, яка написана в жанрі нон-фікшн.

Вона дослідила магію традицій, обряди, коди наших предків, цінності українців, народні прикмети, а також розкрила «душу українця»: віру, пісню, мистецтво. Авторка подала рецепти страв, які додають нашому життю смаку. В цьому розділі вона розповідає в тому числі і про рослини, як про живих охоронців затишку; про дрібниці, які насправді є «ду­шею дому»; не забула пані Ірина і про домашніх улюбленців.

Тут є про «Затишні міста України», «Затишок вечірнього міста». Також додала до цього списку місця сили в Україні: куди поїхати, щоб відновити внутрішню гармонію. Навіть є укладений авторкою невеличкий словник «Затишних слів», куди входять «10 колоритних українських слів», «Підказки для щасливого життя», «П’ять чуттів щастя українців», «Експрес-рецепт українського щастя».

І на  сам кінець  ласувалися десертом аквареллю керівниці школи акварелі, що існує на базі бібліотеки на Шевченка м. Кам'янське, Анастасії Пустовойтенко.
Насолоджуйтесь!


А ось ця робота Анастасії дісталася переможниці конкурсу, 
що влаштувала авторка



Па, па, мої любі! До зустрічі!
Ваша Клара Карлівна лише з добрими новинами з бібліотеки на Шевченка!

Немає коментарів:

Дописати коментар