суботу, 3 вересня 2022 р.

Леонід Ушкалов. Моя шевченківська енциклопедія: із досвіду самопізнання

До книги входить близько 300 невеликих есеїв від А до Я  про світ ідей та образів Тараса Шевченка.

Шевченко постає тут людиною, яка тонко й трепетно відчуває природу, мистецтво, життя в усіх його проявах: від побуту до метафізики. 

«Америка», «Балет», «Бог», «Віолончель», «Внутрішня людина», «Груди», «Декорація», «Душа», «Золота середина», «Кава», «Любов», «Німфа», «Повітря», «Ресторан», «Серце», «Тютюн», «Україна», «Фантазія», «Щастя», «Янгол» – ці та інші гасла дозволяють створити напрочуд цікаву, глибоку й незвичну візію Шевченка. Тим паче що автор розглядає поета в широкому контексті української та світової культури. А ще, вдивляючись в образ Шевченка, він пробує осягнути свій власний духовний досвід. Тому це «Моя Шевченківська енциклопедія»,- говорить Леонід Ушкалов.

"Мою Шевченківську енциклопедію" я вважаю вдалим своїм проектом. Якщо такий чудовий поет і перекладач, як Дмитро Чередниченко, каже, що це його настільна книга, то лише заради того її варто було б написати. Або для того, щоб надихнути нашого живого класика Івана Драча на такі епічні рядки:
«А Ушкалов випив шкалик,
Пострілявши вчених галок,
Про Шевченка він все знає,
Новизна так новизна!»

Сам автор рекомендує книжку найперше освіченим і незакомплексованим людям.
Запитуйте у бібліотеці на Шевченка,14, або читайте тут:

Довідка: Леонід Володимирович Ушкалов (5 листопада 1956 — 25 лютого 2019) — український літературознавець, автор надзвичайної ерудиції, любитель несподіваних поєднань та порівнянь, перекладач, поет, словом, людина дуже універсальна.

Доктор філологічних наук. Професор кафедри української та світової літератури Харківського державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди, автор понад двох десятків книжок, серед яких «Нариси з філософії Григорія Сковороди», «Світ українського бароко», «Григорій Сковорода і антична культура», «Григорій Квітка-Основ’яненко», «Моя шевченківська енциклопедія», «Що таке українська література». У 2017 році його книгу «Ловитва невловного птаха: життя Григорія Сковороди» було визнано книгою року у номінації «Біографія» на «Форумі видавців» у Львові.

Ушкалов Л.Моя шевченківська енциклопедія: із досвіду самопізнання/ – Харків; Едмонтон; Торонто: Майдан, Видавництво Канадського Інституту Українських Студій, 2014

Немає коментарів:

Дописати коментар