неділю, 3 травня 2020 р.

ПанікиNET: карантин не вирок - лише виклик

Бібліотекарі намагаються зрозуміти з якими проблемами зіткнеться наше суспільство, точніше вже зіткнулося... Все змінилося. І це не просто виклики, це інший світ, в якому нам доведеться працювати та жити.





Бібліотекарі активно шукають нові форми спілкування з користувачами. Намагаючись зберегти зв'язок з ними,  вони завзято взялися дистанційно  читати дітям, зустрічатись з авторами книжок онлайн, проводити тренінги й вебінари, конкурси, публікувати цікаву інформацію, віртуальні виставки, мультимедійні презентації тощо.


"Цікавість до нових форматів збільшилася, але азарту після двох місяців карантину становиться все менше. Онлайн-події почали робити всі, конкуренція зросла, аудиторія розпорошилася. Охоплення аудиторії – це взагалі така ефемерна річ, адже точно ніхто не зможе сказати, яке охоплення онлайн-події, бо ж хтось лишається протягом усього стріму, хтось вмикається на кілька хвилин, а хтось просто поставив лайк чи натрапив на допис у стрічці. Прийшло відкриття, що анонси, події у фейсбуці, розсилки підписникам працюють, але мінімально"- пише Тетяна Терен і я з нею згодна.

Який кінцевий підсумок усіх наших активностей онлайн: лайки, поширення, коментарі? Що нам робити під час вимушеної ізоляції? Карантин скасував усі живі контакти. Це так. Але залишився інтернет, скайп, вайбер,  соціальні мережі, телефон нарешті.

Бібліотекарям Кам'янського також необхідно було нормалізувати режим дня і завдання під себе: бути там, де користувач, утримати й підтримати його.
Ми не претендуємо на оригінальність, лише ділимось тим, через що пройшли.

Ми намагаємось весь час:
  • вчитися та випробовувати нові інструменти;
  • робити те, що вміємо краще за інших;
  • вирішувати проблеми користувачів;
  • шукати досвід в інших галузях;
  • залучати до співпраці своїх користувачів;
  • вибудовувати комунікацію, якій довіряють;
  • створити безпечне місце, що підтримує, де можна отримувати правдиву інформацію та сповнений життя контент.

Над чим працюють бібліотекарі Кам'янського?  Ось декілька наших бібліотечних онлайн активностей.

Мобільна бібліотека.

Завдяки зусиллям відділу комплектування та обробки літератури бібліотеки на Шевченка запрацювала Мобільна бібліотека #читаюдехочу 

Усі книги в «Мобільній бібліотеці» – це електронні файли, які зберігаються на сайті бібліотеки, скористатися якими зможе будь-хто, у кого є смартфон або планшет. Ви можете завантажити електронну книгу, щоб читати її будь-де навіть без інтернет-з'єднання. Для читання книги рекомендуємо мобільний додаток FBReader.
http://lib.kam.gov.ua/…/libdn…/files/files/books/Leopard.fb2

 

Щоб завжди мати під рукою підбірку улюблених видань, достатньо завантажити їх у свій смартфон чи планшет з "Мобільної бібліотеки". Вхід вільний. Та й книги завжди будуть залишатися на вашому пристрої — як паперова книга у домашній бібліотеці.
http://lib.kam.gov.ua/…/files/files/books/kimnata-dongiu-em… 
http://lib.kam.gov.ua/…/…/files/books/divchyna-u-potyagu.fb2  http://lib.kam.gov.ua/…/files/files/books/Gastarbayterki.doc

Карантин спілкуванню не заважає. Наші любі "Бібліознайки" -  найменші чиатайлики центральної бібліотеки для дітей, перший раз вийшли на онлайн-конференцію майже як дорослі.
(Довідка:"Бібліознайки" - клуб для дошкільнят.Тут вони навчаються читати, малювати, грати, майструвати, товаришувати.)

На онлайн занятті розмова йшла про  ляльковий театр, про улюблених ляльок, дивились презентацію та навіть зробили руханку. Діти, як завжди надихають, а батьки допомагають.




Бібліотекарі весь час тримають своїх читачів у тонусі на сторінках:



 
  Прочитати можна тут: http://loveread.ec/view_global.php?id=15284

 




Прочитати можна тут: http://loveread.ec/view_global.php?id=2336






#абонемент #питаннядня








Бібліотекарі запропонували читачам приділити трохи уваги улюбленій книзі, або останній прочитаній та взяти участь у КОНКУРСІ НА НАЙКРАЩИЙ ВІДГУК.

Учасникам конкурсу потрібно було лише  написати про свої емоції,  думки, що виникли під час або після прочитання, про відчуття, які вирують  в серці, коли ви згадуєте  книжку та залишити  свої відгуки у коментарях...і отримати приз.

Авторські пішохідні екскурсії онлайн. Для цього достатньо мобільного телефону або  фотоапарату.

Досвід першого Всеукраїнського онлайн-марафону місцевих експертів Google, що включав майстер-класи, інтерактиви та виступи лідерів думок туристичної сфери України, де нам вдалося побувати, надихнув. Разом з експертами зробили в
исновок: внутрішній туризм, зелений туризм будуть  пріоритетним цього літа й майже восени. І тут нам рівних немає.

Туристичні фірми нашого міста налаштовані  лише на зовнішній туризм, а бібліотека на Шевченка разом з членами краєзнавчого товариства "Кам'янське-Дніпродзержинськ" вже понад п'ять років проводять авторські краєзнавчі й ботанічні пішохідні екскурсії містом:"Розарій", "Рослини нашого парку", "Рослини бібліотечної клумби", "Кам'янська набережна", "Кам'янське водосховище", "Верхня колонія", "Піски", "Самишина балка" тощо.

Під час карантину відбулися дві пішохідні екскурсії, авторами яких стали члени краєзнавчого товариства  Любов Алексієвська та Володимир Дзюба.

 Дивись тут:: https://www.youtube.com/watch?v=oS-hEm7fzhw

Засідання читацьких клубів  онлайн.

Краєзнавче товариство "Кам'янське-Дніпродзержинськ", клуб інтелектуального кіно, клуб квітникарів і садівників "Маєток"  вже існують понад 10 років, мають постійних членів, бібліотекарі знають їхні інтереси,   вони популярні у Кам'янському. Тут нам також немає конкуренції. Тому перенести засідання цих клубів в онлайн було не важко. Звісно, поки без традиційного чаювання.

Скайп-спілкування.

Усім,  кому була потрібна наша підтримка, або просто потеревенити сам на сам, скайп нам був на допомогу.

Персональний бібліотекар. Він допоможе підібрати книгу, доставити додому, почитає онлайн,  знайде аудіозапис.
 
Валентина Опанасівна Пустовойт під опікою бібліотекарів юнацького відділу бібліотеки на Шевченка.

Сектор краєзнавства підготував для кам'янчан багато цікавинок: "День в історії Кам'янського", "Знай наших", відеофільми про місто, світлини тощо.

Майже щодня публікувались під хештегом #пізнайКам'янське матеріали про видатних людей нашого міста, уривки з нової книги Олександра Слонєвського та Олега Мороза "Белые пятна истории Каменского-Днепродзержинска", краєзнавчі інтерактивні ігри, поезії місцевих авторів, матеріали про життя Кам'янського під час окупації 1941-1943 р.тощо. 

Карантинний щоденник: відео, фоторепортажі з місць вимушеної ізоляції наших читачів.

Цікавий досвід членкині краєзнавчого товариства Зінаїди Бублей. Вона щоденно надсилає нам із Шульгівки свої  відеозамальовки, що надихають, а ми їх публікуємо за #шульгівкафільм.


Та й бібліотекарі  на сторінці "Бібліотека на Шевченка" повідомляють про власний антикарантинний досвід: дачні антидепресанти, бібліотечні антидепресанти, #панікиNET тощо.

Чекаємо на закінчення карантину. Бережіть себе.

м. Камянське, бібліотека на Шевченка.

Немає коментарів:

Дописати коментар