суботу, 16 травня 2020 р.

Вони збагатили культуру Європи:скульптор Гарнік Хачатрян

"Він як Гоген, у своїй самотності на Таїті творив шедеври мистецтва, у майстерні своєї самотності творить чудеса у граниті, бронзі, залізі. У своїх витворах Гарнік Хачатрян сягнув найсокровенніших глибин природи і розкрив її прекрасні і жахні таємниці" (Світлана Пелих).

Гарнік Хачатрян член Національної Спілки художників України, заслужений художник України— автор пам’ятників Т.Г.Шевченку, Жінці-матері, меморіалу загиблим воїнам Карнаухівського плацдарму, пам’ятного знаку на місці трамвайної трагедії (1996 р.) у м.Кам'янському. Почесний громадянин міста, Лауреат загальнонаціональної програми „Людина року” (1995 р.), рейтингового конкурсу "Світоч Приднепров'я", ім'я скульптора занесено до «Золотої книги України — 2000», лауреат премії ім.Вадима Сідура.
 
 Пам’ятник Жінці-Матері в центрі міста.


Пам'ятний знак жертвам трамвайної трагедії


Карнаухівський плацдарм нагадує нам про подвиг воїнів, які в 43-му пішли на вірну смерть, прийнявши на себе весь ворожий вогонь біля села Карнаухівки. 



Шевченківська тематика близька скульптору. Обравши Україну своєю другою батьківщиною, він живе її життям. І поезію Шевченка і його, як особистість, він сприймає всім серцем. Тож по-своєму зображує монументальний пам’ятник, виконаний в бронзі і встановлений біля театру ім. Лесі Українки.

«Втомився, сів на камінь трохи перепочити. Зосереджене, втомлене від життя обличчя, міцно стиснуті кулаки. Здається, під отими насунутими на самі очі бровами народились його „Думи мої, думи мої, лихо мені звами!.. ” Як точно передав цей стан поета майстер. На Дніпропетровщині його пам’ятник Кобзарю вважається одним з кращих. 



Його скульптурна портретна галерея обширна і різноманітна. З неї він починав. Вона ввібрала в себе образи творців і трудівників, вчених і артистів, студентів і воїнів, людей знайомих скульптору, з якими він спілкувався, знав в різних життєвих ситуаціях, людей незнайомих, які звернули на себе уваги митця окремими деталями голови, виразом очей, що може допомогти відтворити той чи інший характер. Портрети Висоцького, Параджанова, Стуса, Азнавура. 





Гарник Хачатрян винайшов новий модерновий спосіб виготовлення скульптури - з чорного металу. Його груба фактура дає можливість виготовляти незвичайні ажурні речі. В майстерні немало цих потрясаючх фігур: „Козак Мамай”, "Звіздар”, "Родина,” "Собачка”, "Двірник”, "Ностальгія» .



Скульптурна робота «Людина з мітлою», яка і була визнана кращою й отримала гран-прі художньої виставки «Всеукраїнське трієнале скульптури. Київ 2011»



Архітектурно-скульптурна композиція «Голгофа»


15 вересня 2013 року у Кам'янському відбулось урочисте відкриття Соборної площі, головним елементом якої став монумент «Голгофа», аналогів якого в Україні немає.

Пагорб діаметром 20 м і заввишки 3,3 м. Висота хреста — 9 м. Вага хреста — 2 тонни. Висота скульптури — 4,5 м. Вага скульптури — 960 кг. Вага тернового вінця на голові Спасителя — 6 кг.

Композиція складається з пагорба, що символізує Голгофу, та найбільшої в Україні 9-метрової статуї Спасителя. Скульптуру відлили з бронзи на дніпропетровському підприємстві «Південний машинобудівний завод ім. О. М. Макарова».



Тема геноциду близька і зрозуміла скульптору. Голодомор на Україні він зобразив в кількох варіантах і в кожному відчувається присутність автора, який переживає за долю країни, розділеною у нього рікою на дві частини, які з’єднує обмотаний навколо дріт. В ньому ж заплуталось і пшеничне колосся. Справжня філософія. Комісія ж обрала інший пам’ятник, виконаний в граніті з виснаженою матір’ю і мертвим немовлям на руках. Шестиметровий монумент встановлено на Запорізькому шосе, як символ насилля і його наслідків.

Немає коментарів:

Дописати коментар