неділю, 10 вересня 2017 р.

День журавля в бiблiотецi.

Осінь… Ви, мабуть, бачили в синьому небі рівний трикутник  зграї журавлів, що збираються відлітати  у теплі краї.Журавель - птах знаменитий. В казках,байках,легендах, піснях часто згадується журавель. У багатьох народів цей птах - символ вірності,щастя, довголіття.

У другу неділю вересня  відзначають Всесвітній день журавля, щоб привернути увагу до збереження рідної природи, відвернути загрозу зникнення цих птахів. В Україні існує 2 види журавля - сірий та степовий. Самку ще називають журавка або журавлиця. Курликання журавлів чутно за кілька кілометрів. У цих  птахів  трахея дуже довга і біля кілю грудної кістки утворює петлю, яка слугує резонатором, посилюючи голос у багато разів. За один день журавель здатен пролетіти до 800 км. 
Журавлів природа наділила довгим життям. Відомий випадок, коли білий журавель (Grus leucogeranus) прожив у  неволі 83 роки, при  чому  у  78 років ще вивів потомство. Тому немає нічого дивного, що у японській міфології журавель є символом довголіття. 
 
Навколо дзьоба у журавля розміщені терморецептори, що дозволяють виявити, який бік яйця недостатньо зігрітий. Яйця  можуть  багато годин залишатися у гнізді без нагляду, оскільки ембріони дуже стійкі до холоду .
Дітей  дитсадка  «Незабудка» 

та  школярів  СШ  21 бібліотекарі  бібліотеки  на бульварі Героїв  провели еко - стежинками «Веселики-журавлики». 

Їм  розповіли багато цікавого про особливості життя цих птахів , вивчили народні  прикмети, пов’язані з журавлями, прослухали їх курликання, милувалися їхніми танцями,розфарбували  орігамі - птахів, розгадували загадки, переглянули  аудіоказку «Лисичка та журавель» та склали по ній пазли.

Немає коментарів:

Дописати коментар