середу, 6 вересня 2017 р.

Японський символ щастя і миру виготовляли в бібліотеці.

Цьогоріч виповнюється 25 років з часу встановлення дипломатичних відносин між Японією та Україною.З метою активізації двостороннього співробітництва, зміцнення зв'язків між Україною та Японією президент оголосив 2017 рік Роком Японії в Україні.
У рамках проведення у 2017 році Року Японії в Україні в бібліотеці  юнацького відділу оформлено постійнодіючу тематичну виставку художньої літератури, фотоматеріалів, присвячених японській історії, культурі, традиціям. 



Крім того бібліотека проводить багато заходів , які присвячені цьому року.
5 вересня до учнів СШ №6 був проведений захід  «Загадкова Японія» та майстер – клас з орігамі.
Японія - це країна з дуже давніми й непорушними традиціями, що чітко дотримуються й досі. Так залишилися традиційними японський костюм, літературна японська мова, національний інтер’єр, церемонія чаювання, театр «кабукі» і величезна кількість інших оригінальних звичаїв. І це все — в оточенні надсучасних нанотехнологій! Ось таке унікальне поєднання традиційного й сучасного суспільства, чого не зустрінеш у будь-якій іншій культурі . Унікальним також є ставлення японців до природи — воно сповнене глибоко споглядання і романтики. Цей народ захоплюються натуральною красою пейзажу, квітів, моря, яку здавна оспівує у віршах. У Японії існують навіть спеціальні церемонії споглядання природних явищ – розповідала бібліотекар юнацького відділу Лариса Лощенкова.



Майстер – клас з орігамі провела керівник гуртка Будинку творчості дітей та юнацтва Людмила Самоірова. Вона зазначила, що орігамі (у перекладі з японського «складений папір») - древнє мистецтво складання різноманітних фігур з паперу без застосування ножиць і клею. Існує багато версій, де саме зародилася техніка орігамі. Імовірно в Стародавньому Китаї, де була винайдена папір, але точно можна сказати що, отримало свій розвиток і стало цілим видом мистецтва в Японії.З давніх часів орігамі грало саму різну роль у житті японців, спочатку його використовували як прикраса весільних церемоній і ритуальних дійств. Довгий час технікою складання паперу володіли тільки представники вищих станів. І тільки після Другої світової війни орігамі вийшло за межі Сходу і стало доступно кожному.



Людмила Андріївна провела майстер-клас з виготовлення японських журавликів у техніці оригамі. Всі знають, що в країнах Сходу його вважають символом щастя, дружби та любові. Люди вірять, що коли зробити тисячу фігурок цієї пташки, а потім подарувати їх своїм друзям, то обов’язково здійсниться найзаповітніша мрія.



Журавлик щастя, відомий тим, що він дає надію на краще життя, на здійснення бажань. При виготовленні  журавликів діти були дуже щасливі та захоплені роботою. У свої вироби вони втілювали свої мрії про мирне життя в Україні.



Немає коментарів:

Дописати коментар