понеділок, 21 серпня 2017 р.

«Як скласти родовід сім'ї?» розглядали на засіданні краєзнавчого товариства "Кам'янське - Дніпродзержинськ".

17 серпня у Центральній бібліотеці ім. Т.Г. Шевченка відбулося засідання краєзнавчого товариства "Кам'янське - Дніпродзержинськ". 




Тема: «Як скласти родовід сім'ї?».  На особистому прикладі підприємець та відома у місті людина Олег Мороз поділився досвідом збору інформації про своїх родичів.


Подорослішавши, Олег Миколайович почав серйозно цікавитися, хто він та звідки. Це питання стало настільки важливим, що він зайнявся збором будь-яких даних про своїх рідних, які і допомогли О. Морозу у цій на перший погляд нескладній справі. Першими помічниками стали бабусі, які на відеокамеру розповідали усе, що пам’ятають. Потім, у письмовій формі, усі родичі викладали свої спогади.



Збір необхідної інформації завжди починається з опитування родичів, а також знайомих, які можуть знати якісь важливі деталі з історії вашої родини:
прізвища й імена;
місця народження і роботи;
роки життя і одруження;
періоди військової служби та навчання;
соціальний статус.
Також О. Мороз збирав родинні данні в архівах: фотокартки, документи та інші відомості.
Щоб швидко скласти родовід, слід дотримуватися інструкції:
Проведіть опитування. Розпитайте у родичів і знайомих, сусідів, які знають вашу сім`ю, про місця проживання, станової приналежності, місцях роботи, навчання предків. Можливо, вони згадають зовнішній вигляд (якщо немає фото), характер, звички і т.п. Цінність проведення опитування очевидна. Ви дізнаєтеся про ініціалах, датах народження, смерті, але і в той же час зрозумієте, якою людиною був ваш прадід.
Опитування краще проводити на диктофон. Записати ви можете не все, заслухавшись розповіддю.
Вивчіть сімейні архіви. Фотографії, щоденники, листи і навіть записки можуть вказати вам на родичів, про яких ви не знали. Всі папери можуть допомогти вам визначити, ким були за професією ваші предки, як вони жили, в який час.
Складіть приблизне генеалогічне дерево, таблицю, розподіливши отримані відомості на дві гілки або колонки - материнська і батьківська лінії. Вносіть всі дати народження, ініціали.
Вивчіть довідники, що знаходяться в архівному держфонді. Документи, розташовані в архіві, допоможуть вам визначити стан, до якого належали ваші родичі, займану посаду. Ви також дізнаєтеся, чи був предок нагороджений, чи мав почесне звання. Крім того, у фонді можна відшукати нові відомості у вигляді аудіо або відеозаписів, фотографій.
Щоб звернутися до фонду, слід мати дозвіл від муніципалітету, саме адміністрація повинна направити вас в певний архів - спочатку обласної, потім до федерального.
Зверніться до бібліотеки вашого району. Там зазвичай надають пошукову літературу, архівні документи, газети та інші інформаційно-довідкові видання.
Відвідайте місцеві музеї, в них можуть виявитися нові відомості про ваших рідних.
Зверніться до архівознавець, пошукачам, бібліографам, історикам.
Члени краєзнавчого товариства мали нагоду ознайомитися з книгою «Історія одного українського роду», яка вмістила у себе максимально детальний родовід.

Корисні програми, сайти і книги для складання родоводу - чи можна скласти онлайн?

Перерахуємо сайти, які допоможуть із складанням, оформленням генеалогічного древа:

Центр генеалогічних досліджень (ЦГІ). На цьому сайті - rosgenea.ru створена унікальна колекція документів, довідників, списків обліку по службі, землеволодіння, прописку, хронології, станам, географічними показниками. Спілкування проходить на форумі, де зареєстровані користувачі зможуть вам підказати щось нове.
У так званої сімейної соціальної мережі - familyspace.ru - ви зможете не тільки знайти загубилися родичів, а й поспілкуватися з людьми, які можливо знали ваших предків. На сайті є в електронному вигляді міські та військові довідники, які допомагають у створенні онлайн-родоводу.
Схожий проект соціальної мережі - genway.ru. Можна ознайомитися з історичними фактами, визначити значення прізвища, поспілкуватися зі знайомими, які могли знати родичів, а також створити своє дерево в онлайн-режимі.

А ось деякі безкоштовні програми, які допомагають оформляти і складати родоводи:

Древо життя - genery.com. Можна створювати дерево, обчислити ступінь споріднення, зберегти дані, фото, відео та іншу інформацію про життя, діяльності родичів.
сімейна літопис - Складання родоводу дуже барвисто у вигляді дерева. Є можливість зберегти фото та інші документи. Сайт: the-family-chronicle.com.
GenoPro - створення родоводу в графічному, табличному вигляді. Сайт: genopro.com.
Family Tree Builde - Створення свого сімейного сайту, родоводу таблички. Сайт: myheritage.com.

Можуть допомогти наступні бібліотеки:

russian-family.ru
petergen.com
knigafund.ru

Немає коментарів:

Дописати коментар