пʼятниця, 10 травня 2024 р.

9:0 на користь бібліотеки: оновлення бібліотечних фондів під час війни

Бібліотеки – це, насправді, теж зброя. Це той простір, який дозволяє формувати національний дискурс (Василь Кметь)


Бібліотечні фонди є важливим інформаційним ресурсом держави і в період збройної агресії вони потребують особливої уваги а також розвитку і захисту, зокрема і від поширення ворожих інформаційних впливів.

Шляхи оновлення бібліотечних фондів під час війни:

Розіграші та акції або як отримати книги для бібліотеки через соціальні мережі.

Отримання книг для своєї бібліотеки можливе шляхом участі у регулярних розіграшах, які організовують видавництва та інші читацькі спільноти на своїх сторінках у соціальних мережах. Ми уважно стежимо за книжковими розіграшами та акціями, і це дає успішний результат.

Бібліотека на Шевченка успішно пройшла відбір у проєкті на отримання "Валізки з книжками", ініційований Goethe-Institut Україна!

Всього 250 бібліотек України отримали валізку з книжками.

Окрім книжок у наборі є  сенсорні іграшки, розмальовки та посібник від відомих психологів та психотерапевтів про те, як розмовляти з дітьми про війну, вміти їх підтримати та пояснити складні речі простою мовою. 

Крім цього влаштовуємо власні акції, публікуємо інформацію про них на сторінках бібліотек у фейсбуці, звертаємось з листами до книжкових крамниць і  видавництв.

В 2022 році в Камянському стартував проєкт #військочитає — програма інтелектуального озброєння суспільства та запрацювала Пересувна бібліотека. Завдяки ГО «Реформація» і видавництву «Наш формат», вона налічувала 155 книг. Це була в основному мотиваційна література. Та книги швидко вичитуються. Тому ми звернулись до інших видавництв, блогерів з проханням долучитись до акції «Задонать книжку для військових!».

50 листів-300 книжок!

Ми отримали книжковий донат від видавництв: «Старий Лев», «Віхола», «Основи», «Видавництво 21», «Діскурс». Потужний донат зробила компанія ПАТ «Укрнафта». 

Відділ абонемента  продовжив акцію «Задонать книжки бібліотеці». Видавництво RM (Рідна мова), блогери і читачі прикрасили наш тиждень національного читання чудовими книжковими подарунками.

Літературне волонтерство для збагачення бібліотечного фонду.

Волонтерство у вигляді дарування книг допомагає збільшити різноманітність бібліотечного фонду, водночас підсилюючи взаємодію між бібліотекою та громадою. Та для дарування книжок бібліотекар повинен створити привабливі умови: розпочати кампанії в соціальних мережах та місцевих ЗМІ, запрошуючи людей приносити або надсилати книги для бібліотеки, організувати авторські заходи в бібліотеці, де автори можуть представити свої твори та подарувати їх читачам.

Протягом 2023 року бібліотеці подарували 341 книжку.І це були не тільки видавництва до яких ми звернулись: "Рідна мова", "Віват", "Наш формат", "Віхола", "Лабораторія" тощо. Це були подарунки від наших друзів та читачів зі Львова, Запоріжжя, Кривого Рога, Кам'янського.

У 2024 році бібліотечний фонд поповнився 168 новими сучасними подарунковими виданнями.

Дякуємо Тарасу Шмігеру, Діані Фазліч, Тетяні Бондаренко, Джульєтті Оганесянц, Наталії Чуфещук, Сергію Злючому, Юрію Єрмакову, Євгену Безус, Людмилі Охрименко, Ганні Іванової, Ганні Трегуб, Ірині Іваськів, Яні Ловчинської тощо.

Такі речі сприяють створенню позитивного клімату, який спонукає людей дарувати свої книги для збагачення бібліотечного фонду.

Від макулатури до книг

Щороку бібліотека актуалізує свої фонди вилучаючи застарілі й зношені видання. За виручені кошти в цьому році придбали нові сучасні книги. Але зважаючи на ціни книжкового ринку, співвідношення зданих- придбаних книг катастрофічне!

Придбання новинок для бібліотеки є важливою стратегічною ініціативою з кількох причин: актуалізація фондів, підтримка сучасних авторів, стимулювання читацької активності.

Можливість користувачів бачити та читати нові видання створює позитивне враження від бібліотеки як важливого та сучасного культурного центру в спільноті.

Співпраця з  державними установами.

Бібліотеки Кам'янського завжди долучається до всіх ініціатив Українського інституту книги(УІК). Цього разу ми серед 1400 бібліотек по всій Україні, що отримали книги  в межах проєкту Польська книжкова полиця. 

Бібліотека на Шевченка отримала комплект із 20 книг для створення книжкової полиці польської літератури.

Факт: пілотний проєкт «Польська полиця в Україні» ініціювали Міністерство культури та національної спадщини Польщі (МКіНС РП) і Міністерство культури та інформаційної політики України. 

Наступного року планують Німецьку полицю, потім Австрійську, а далі, сподіваємось, ще з десяток інших. Бібліотеки будуть наповнюватися перекладами українською мовою.

Книги від Українського центру вивчення історії Голокосту

340 бібліотек країни, серед них  бібліотека на Шевченка, отримали видання Українського центру вивчення історії Голокосту!

Ця ініціатива спрямована на важливу мету — вивчення, усвідомлення та пам'ять про трагедію Голокосту, а також на підтримку освіти та виховання поколінь з поглибленим розумінням історії та гуманітарних цінностей. Деякі видання мають електронний формат, який можна завантажити із сайту організації.

Бюджет участі 2024


Бібліотечний проєкт "Книга - це зброя: оновлення книжкового фонду як інструменту культурного спротиву" підтримала велика кількість кам'янчан. Саме завдяки нашим друзям і читачам вже скоро до бібліотек надійдуть більше як 1000 примірників нової сучасної літератури.

Доступність бібліотечного фонду для користувача


Засоби розкриття фонду бібліотеки мають різні методи й технології:

Електронний каталог є ефективним засобом розкриття бібліотечних фондів. Основні переваги: швидкий доступ, можливість використовувати різні фільтри для пошуку, актуальність інформації, зручність у використання,

В 2016 році Кам’янські бібліотеки стали учасниками регіонального проєкту Дніпропетровської області «Електронний каталог». Загалом, електронні каталоги сприяють ефективному використанню та розкриттю бібліотечних фондів за допомогою сучасних технологій.

На 1.01.23 «Електронний каталог» ЦБС м. Кам’янського налічує 8731 записів. Усі видання краєзнавчого фонду занесені до електронного каталогу.

Читання – одна з активностей, що доступна всім під час війни. Це момент стабільності, яка нагадує, що життя триває.

Немає коментарів:

Дописати коментар