субота, 29 липня 2023 р.

Карнаухівську зливану кашу визнали культурною спадщиною України

Традиція готувати карнаухівську зливану кашу започаткована ще з часів заснування селища козаком Семеном Карнаухом у 1737 році. 

На в’їзді до селища стоїть Стела з гербом Карнаухівки, де зображений засновник селища Семен Карнаух з казаном заливаної каші, що символізує гостинність та доброзичливість карнаухівчан.

Назву «зливана каша» отримала завдяки тому, що готувалася гуртом. Історія її приготування розпочалася із символічного відзначення закінчення весняних польових робіт у травні. Збиралися  на природі, на левадах, у різних куточках селища, зносили у складчину продукти, танцювали та співали народні пісні, заряджаючи страву позитивною енергією.

Рецепт карнаухівської зливаної каші

Інгредієнти:

(продукти наведені у рецепті, розраховані на казан ємністю 10 літрів)

Вода -близько 8 л

Сало – 0,3 кг

Гуляш- 0,3 кг

Фарш курячий- 0,3 кг

Картопля -1,0 кг

Пшоно-1,0 кг

Рис- 01,0 кг

Олія- 200 мл

Яйця- 10 шт

Цибуля-0,3 кг

Спеції- за смаком

Приготування:

Під великим казаном з водою розводимо багаття і залишаємо закипати. У цей час промиваємо пшоно та рис, засипаємо в киплячу воду, додаємо сіль, усе ретельно перемішуємо. 

Додаємо до казана з пшоном та рисом заздалегідь відварену та товчену картоплю й залишаємо все разом умлівати на повільному вогні.

На розігріту пательню виливаємо олію, додаємо курячий фарш та гуляш, дрібненько порізане сало та цибулю, ретельно перемішуємо й смажимо до готовності.

У страву  додаємо добре обсмажене на пательні м'ясо зі шкварками, додаємо яйця та суміш спецій. Все ретельно змішуємо й доводимо до повної готовності.

Джерело:

Наші українські кулінарні шедеври. Збірка КЗ "Дніпропетровський обласний методичний центр клубної роботи та народної творчості".-Дніпро, 2022 

4 коментарі:

  1. Відповіді
    1. Дійсно, чудова каша. Куштували! Але повторити сама не змогла, треба їхати до Карнаухівки - особливе місце...

      Видалити
  2. Доводилось скуштувати- дуже смачно! Рекомендую .

    ВідповістиВидалити