четвер, 18 серпня 2022 р.

Фільм, якого жахаються диктатори

Фільм Чарлі Чапліна "Великий диктатор", що  і сьогодні волає до мужності в часи, коли не можна мовчати, днями переглядали та обговорювали  у бібліотеці на Шевченка.


Жорстка пародія на "фюрера" увійшла в історію як перший великий антифашистський художній фільм.

Те, що великий комік узявся за таку важку та делікатну тему, здивувало багатьох. Але це рішення було із категорії неминучих.

"Немає нічого смішніше у світі для мене, ніж високопоставлені хвальки та вискочки, — пояснював Чаплін свою кінематографічну концепцію в ту пору, коли Гітлера ще не всі сприймали як всесвітню загрозу.

"Звичайно, якби я знав тоді про справжні жахи німецьких концтаборів, я не зміг би зробити "Диктатора", не зміг би сміятися над нацистами, над їхньою жахливою ​​манією знищення", - вже після війни Чаплін зізнавався у своїй автобіографії.

Європейська прем'єра "Великого диктатора" відбулася у Лондоні 16 грудня 1940 року – у розпал німецьких бомбардувань, однак глядачі колишнього Радянського Союзу змогли побачити його лише наприкінці 1980-х років.

Обговорення далося важко. Одні говорили про своєчасність фільму, інші, про те, що є теми над якими не можна сміятися. Люди почули одне одного — і це головне.

Немає коментарів:

Дописати коментар