вівторок, 13 жовтня 2020 р.

Козацька слава не поляже, а за себе розкаже

День захисника України — свято, що відзначається в Україні 14 жовтня у день святої Покрови Пресвятої Богородиці водночас з Днем Українського козацтва.


Свято Покрови Божої матері тісно пов'язано з козаками, адже саме вона була їх заступницею і покровителькою.

З давніх часів козаки вважалися справними, сильними воїнами, тому не дивно, що в сучасній Україні обрали саме цей день для вшанування всіх захисників нашої держави.

Завжди до цих дат ретельно готується колектив центральної міської бібліотеки для дітей.
Вони  презентували книги на будь-який вік, на будь-який смак: про козаків, вояків УПА, захисників Незалежної України.




Бібліотекарки бібліотеки   філії №7  за допомогою книг, ігор, загадок, вікторини познайомили малят  ДНЗ «Незабудка" з побутом, звичаями та традиціями козаків. 


З пластиліну ліпили козацькі човни — чайки, розглядали козацьку зброю, «побували» на козацькій Січі, звичайно віртуально, розглядали житло козаків - курені, приміряли справжнісінький одяг козаків тощо.


А потім відвідали краєзнавчу вітальню — музей, де пригостилися варениками. 



У бібліотеці - філії №8 підготували чудову книжкову виставку — "Козацька слава не поляже, а за себе розкаже". Різноманіття книг про козаків вражає.



Книги допомогли учням 4-го класу ліцею №19 /20   пройтися шляхами наших славних пращурів. Здивовані  слухали пісні та легенди про походи козаків. Сьогодні вже важко сказати, що є правдою, а що вигадкою, але ідея козацтва щільно переплелася з історією українського народу, і сьогодні козак – це не той, хто одягнений у шаровари, козак, це перш за все воїн за духом, який бореться за свободу і справедливість.


Виявляється історію країни можна пізнавати граючись. Наприклад в історичне лото. Весело, пізнавально й не нудно.


Діти розділились на дві команди. Кожна команда отримала купу слів, із яких треба було відібрати тільки ті, які мають відношення до козаків.
За допомогою «Козацької абетки» пояснювали значення незрозумілих слів. Діти проявили винахідливість і кмітливість, як це робили справжні козаки.


Бібліотекарки бібліотеки — філії №3 радіють книжкам дніпропетровської дитячої письменниці Еліни Заржицької -«ЛЕГЕНДИ ПРО КОЗАКІВ» та «ЯК КОЗАК У МОРСЬКОГО ЦАРЯ СЛУЖИВ». Її герої — хоробрі козаки: брава козачка Стеша, звитяжні січовики — стають до бою зі злом і долають смертельну небезпеку. Діти із задоволенням читають їх, а тим хто не може сам — почитає бібліотекар.


Козацькі випробування. В юнацькому відділі в запеклому історичному бою зійшлися команди істориків, літературознавців, правознавців — учнів 8-го класу Гімназії №6.

Вони спробували дослідити історію козацтва, їхні традиції. І в них все вдалося. Відтепер вони знають що означає слово "козак", хто входив до складу козаків, які завдання вони виконували, яку правову систему вони мали тощо.

Немає коментарів:

Дописати коментар