Сторінки
неділя, 30 липня 2023 р.
Літо, давай!
Я вже розповідала вам про роботу кам'янських публічних бібліотек влітку. У кожній бібліотеці є свій стиль і напрямок діяльності, завдяки чого жодна бібліотека не схожа на іншу. Минає липень. Що новенького презентували бібліотекарки?
Карнаухівські бібліотекарки завзяті травниці та прихильниці здорового способу життя і своїх користувачів до цього залучають. Проводять зустрічі на фоні книжкової виставки «Азбука здорового життя» з кандидатом медичних наук Денисом Фільчуковим та лікаркою — дієтологом Оленою Дьяконовою. Вони популярно розповідають про сумісність харчів та їхній вплив на організм, про важливість води й фізичних навантажень та індивідуальний підхід до всіх рекомендацій.
Назву чудову обрали М'ЯТА
Розробили логотип!
субота, 29 липня 2023 р.
Унікальне онлайн сховище Олександра Волока
«Опис Дніпровського заводу» 1908 року тепер доступний для ознайомлення всім охочим завдяки досліднику з Дніпра Олександру Волоку, який зробив дууже якісний контент з можливістю закачати оригінальний файл і розпакувати його як ZIP файл. Ми вже зробили це!
Описание Днепровскаго завода Южно-Русскаго Днепровскаго металлургическаго общества : чертежи. - [Б. м.] : Изд. Южно-Русскаго Днепровскаго металлургическаго общества, 1908. - [56] л. : ил.; 33 см.
Карнаухівську зливану кашу визнали культурною спадщиною України
Традиція готувати карнаухівську зливану кашу започаткована ще з часів заснування селища козаком Семеном Карнаухом у 1737 році.
На в’їзді до селища стоїть Стела з гербом Карнаухівки, де зображений засновник селища — Семен Карнаух з казаном заливаної каші, що символізує гостинність та доброзичливість карнаухівчан.
Рецепт карнаухівської зливаної каші
Інгредієнти:
(продукти
наведені у рецепті, розраховані на казан ємністю 10 літрів)
Вода -близько
8 л
Сало – 0,3 кг
Гуляш- 0,3 кг
Фарш курячий-
0,3 кг
Картопля -1,0
кг
Пшоно-1,0 кг
Рис- 01,0 кг
Олія- 200 мл
Яйця- 10 шт
Цибуля-0,3 кг
Спеції- за
смаком
Приготування:
Під великим казаном з водою розводимо багаття і залишаємо закипати. У цей час промиваємо пшоно та рис, засипаємо в киплячу воду, додаємо сіль, усе ретельно перемішуємо.
Додаємо до казана з пшоном та рисом заздалегідь відварену та товчену картоплю й залишаємо все разом умлівати на повільному вогні.
На розігріту пательню виливаємо олію, додаємо курячий фарш та гуляш, дрібненько порізане сало та цибулю, ретельно перемішуємо й смажимо до готовності.
У страву додаємо добре обсмажене на пательні м'ясо зі шкварками, додаємо яйця та суміш спецій. Все ретельно змішуємо й доводимо до повної готовності.
Джерело:
Наші українські кулінарні шедеври. Збірка КЗ "Дніпропетровський обласний методичний центр клубної роботи та народної творчості".-Дніпро, 2022
неділя, 23 липня 2023 р.
неділя, 16 липня 2023 р.
субота, 15 липня 2023 р.
неділя, 9 липня 2023 р.
субота, 8 липня 2023 р.
Бібліотека на Шевченка має доступ до хмарного сховища NextCloud
Завдяки ініціативі SUCHO - Saving Ukrainian Cultural Heritage Online Бібліотека на Шевченка м. Кам’янське має безоплатний доступ до хмарного сховища NextCloud від SUCHO - Saving Ukrainian Cultural Heritage Online!