понеділок, 30 травня 2016 р.

Засідання краєзнавчого товариства "Кам'янське - Дніпродзержинськ", яке присвячене поверненню місту історичної назви

26 травня відбулося  засідання  краєзнавчого товариства  "Кам'янське - Дніпродзержинськ", яке присвячене поверненню місту історичної назви Кам'янське. 
Запрошеним гостем на цьому засіданні був Ігор Олександрович Кочергін - український історик, краєзнавець, голова Дніпропетровської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, кандидат історичних наук, доцент.


Вітав кам'янчан з поверненням історичної назви, жалкував, що таке не вдалося у Дніпрі. Вважає, що це пов'язано з малою інформативністю мешканців та стислими термінами перейменування. Тим не менш, вважає сучасну назву обласного центру компромісною. Трошки цитат: "ми не забудемо 20 століття, але повертаємо пам'ять і про 19, і про 18-те століття", "маніпуляція свідомістю дає владу над масами" - це добре розуміли совєти, тому найбільша хвиля перейменувань відбулася у 20-ті роки. Ще вирували в Україні числені повстання, ще лилася кров, був голод 22-го року, розруха, а комуністам треба було "назвами замаркувати простір". 
Наступним доповідачем став Олександр Юлійович Слоневський, який прочитав уривки з різних глав своєї нової книги. Книга, звісно, присвячена історії Кам'янського і планується до друку до Дня міста. Читання проходило в супроводі перегляду історичних світлин. 


Закінчилися збори ще одним переглядом фотографій вже з коментарями і спогадами учасників стосовно побаченого. Дуже вразила та розчулила тяглість поколінь - на світлинах були прабабусі, дідусі, батьки присутніх на засіданні містян. Багато світлин передано з приватних архівів кам'янчан. 

Олена Залевська

Немає коментарів:

Дописати коментар