Сторінки

субота, 30 квітня 2016 р.

Готуємося до Великодня разом з бібліотекою.

Великдень — це, мабуть, саме  світле і довгоочікуване  свято. Причому, як для віруючих, так і для тих, хто не вірить в Бога . За торжеству з нею може зрівнятися хіба що світський Новий рік, і то лише частково. Пасха воістину свят свято і торжество торжеств. До неї готуються заздалегідь, задовго до її настання. У віруючих для цієї мети є тривалий пост, званий Великим. У людей нерелігійних — матеріальна сторона справи. Але і ті, й інші прагнуть зрадити великоднього торжества найбільшу пишність і прикрасити його з усією розкішшю, належною нагоди. Давайте і ми долучилимся до цієї радості. 
Юнацький відділ Центральної міської бібліотеки ім. Т.Г. Шевченка  запрошує ознайомитись з книжковою виставкою: " З Великоднем". До вашої уваги: книги та періодичні видання, які розкажуть про обряди та історію святкування  Великодня. 


Найцікавішою є книга О.Г. Соломченко "Писанки", яка надихне кожного користувача розписати та підготувати крашанки та писанки, задекорувати пасхальний кошик та вербові гілочки. 


В бібліотеці філії № 6 до святкування Великодня готувалися заздалегідь. Маленькі читайлики з г готували декоративні писанки, вирізуючи з паперу форму яйця, а потім розмальовували, чи вишивали  український орнамент. А вже напередодні Свята вони власноруч підготували Великодній кошик. 


А дорослі читачі принесли  свої великодні рушники, обмінювалися рецептами паски.



 

пʼятниця, 29 квітня 2016 р.

На етнографічні оповідки до бібліотеки

На етнографічні оповідки "Писанка Дніпропетровщини" до Інтернет-центру Центральної бібліотеки для дітей завітали учні 4а класу колегіуму № 16. Презентація, яку підготувала бібліотекар Табакова І. М., познайомила дітей з особливостями писанкарства в нашій області.


 "Родзинкою" саме нашого регіону є писанки, прикрашені петриківським розписом. Але місцеві майстрині працюють також в інших техніках. Діти побачили і традиційні писанки, крапанки та дряпанки, і менш розповсюджені бісерки та солом'янки. А ще у нашій бібліотеці з'явилася дуже цікава книга "Писанки Катеринославщини". Її авторка - Юлія Датченко, писанкарка та співробітниця Дніпропетровського історичного музея. Тож діти познайомилися і з цією книгою. 













А наостанок переглянули цікаві великодні мультики "Загублена писанка" і "Чарівне яйце".

Майстер - клас з декупажу крашанок пройшов в Центральній бібліотеці.

Напередодні світлого свята Великодня в Центральній бібліотеці ім. Т.Г.Шевченка  для студентської молоді пройшов майстер - клас  з декупажу яєць.


Це дивовижна техніка, завдяки якій можна декорувати самі різні речі, прикрашати їстівний продукт. Зовсім скоро настане найсвітліше свято в році - Великдень. Символ його фарбоване яєчко, але в останні роки господині вигадують нові способи прикраси, умільці виготовляють декоративні великодні яйця. Декупаж можна застосувати в першому і в другому випадку - розповідала завідувачка абонементом центральної бібліотеки Тетяна Некрасова.


Для декупажу можна взяти будь-яку тришарову серветку з квітковим візерунком або з зображенням: зайчика, морквини, метелика. Виріжте фрагмент, відокремте шар з малюнком. Розбавте ПВА водою і пензликом приклейте мотив до яйця.
При декупажу вареного яйця відразу починайте наносити вирізаний мотив. Замість ПВА візьміть сире яйце, розбийте, відокремте білок від жовтка. Пензлик умочіть у білок, прикладіть мотив до яйця і наклейте його.
За легендами, незабаром після вознесіння Христа на небо Свята Марія Магдалена прибула до Риму для проповіді. В ті часи, приходячи до римського імператора Тиберія, було прийнято підносити йому подарунки. Багаті обдаровували коштовностями, а бідні приносили що могли.
Марія Магдалена, що мала лише тільки віру в Ісуса, піднесла імператору куряче яйце зі словами: «Христос Воскрес!». Тиберій, переконаний, що не може ніхто воскресати з мертвих, зауважив: це так само неможливо повірити, як в те, що біле яйце може стати червоним. Не встигнувши вимовити до кінця, яйце стало змінювати колір, перетворюватися в червоне. Фарбовані яйця служили символом Воскресіння Ісуса і очищення - продовжила розповідь Тетяна Іванівна.


Даруючи пасхальне яйце один одному, ми сповідуємо віру в своє Воскресіння. У сучасному суспільстві крашанки фарбують у різні кольори, розписують, прикрашають бісером, декорують стрічками і квітами. Фантазія з оформлення безмежна! Незвичайно ніжне яєчко, будь воно їстівним або сувенірним, приємно не тільки отримати, але і подарувати.

четвер, 28 квітня 2016 р.

Великодні паски: перевірені рецепти пасок, поради.




Паски великодні: кращі рецепти
При випічці пасок необхідно пам’ятати наступні поради для приготування:
  • Тісто для паски не повинно бути рідким (паски розпливуться і будуть плоскими) і не повинно бути густим (паски будуть дуже важкими і швидко зачерствіють).
  • Тісто має бути такої щільності, щоб його можна було розрізати ножем, і воно до ножа не прилипало, а при діленні пасок не треба було б підсипати борошна.
  • Тісто для паски місять як можна довше, щоб воно зовсім відставало від рук чи від столу.
  • Тісто має підходити три рази: перший раз підходить опара, другий раз – коли додані всі продукти, втретє – коли тісто укладено у форми.
  • Пасхальне тісто не любить протягів, а любить тепло, тому паски повинні підходити в теплому місці при температурі 30-45 градусів.
  • Форму для випічки пасок заповнюють тістом лише наполовину, дають піднятися до 3/4 висоти форми, а потім ставлять у духовку.
  • Готові до випічки паски змащують яйцем, збитим з 1 ст. ложкою води, і маслом, посипають горішками, великозернистим цукром і сухарями.
  • Щоб паска піднялася рівно, перед випіканням в її середину встромляють дерев’яну паличку. Через певний час паличку виймають. Якщо палочка суха, значить паска готова.
  • Випікають паску в зволоженій духовці (для цього в низ ставлять ємність з водою) при температурі 200-220 градусів.
  • Маленькі паски масою менше 1 кг випікають 30 хвилин, середні масою 1 кг – 45 хвилин, великі масою 1,5 кг – 1 година, величезні масою 2 кг – 1,5 години.
  • Якщо паска починає зверху пригорати, то її прикривають сухим папером.
  • Готову паску виймають з духовки, кладуть на бік і залишають в такому положенні, поки дно не охолоне.
Паска звичайна: рецепт приготування

Рецепт приготування паски звичайної
  • 7 склянок борошна,
  • 1/2 склянки молока,
  • 100 г дріжджів,
  • 20 жовтків,
  • 1 склянка цукру,
  • 2 склянки розпушеного масла і трохи солі.
Майже всю муку змішати з 1/2 склянки молока, залити дріжджами, розведеними в невеликій кількості молока, розмішати і поставити в тепле місце. Коли опара підніметься, додати в неї 20 яєчних жовтків, розтертих до білого зі склянкою цукру і двома склянками молока, потім додати трохи солі і додати борошна до належної густоти тіста, після чого замісити і дати вдруге піднятися.
Потім тісто вибити якомога краще, покласти у форму, заповнивши її до половини, дати тісту піднятися в формі, після чого приступити до випікання.

Паска домашня: рецепт приготування

Рецепти приготування паски домашньої, фото
  • 1 кг борошна,
  • 50 г дріжджів,
  • 1,5 склянки молока,
  • 10 жовтків,
  • 3 білка,
  • 250 г цукру,
  • 200 г вершкового масла,
  • 100 г родзинок,
  • 3 ч.ложки ванільного цукру,
  • 1 г солі.
В 1/2 склянки киплячого молока заварити 100 г борошна, швидко розмішавши до отримання еластичної маси.
Одночасно дріжджі розвести в 1/2 склянки теплого молока і змішати зі 100 г борошна, залишити на 10 хв.
З’єднати перші дві суміші, накрити і поставити для підйому на 1 годину і більше.
Потім жовтки, цукор, сіль стерти в однорідну масу, збити до білого.
У дріжджову суміш додати цю однорідну масу, додати 750 г борошна, вимісити тісто і поставити на 2 години для підйому, попередньо вливши невеликими порціями тепле рідке вершкове масло; дати тісту підійти вдруге.
Після вторинного підйому тіста осадити його до первісного стану, додати в нього 2/3 склянки родзинок, попередньо обвалявши його в борошні, і дати тісту втретє підійти. Випікати у формах 45 хвилин.

Паска заварна: рецепт приготування

Рецепт заварної паски, фото
  • 9 склянок борошна,
  • 1/2 палички дріжджів,
  • 10 яєць,
  • 1/2 склянки цукру,
  • 3/4 склянки топленого масла,
  • 1,5 склянки молока і сіль за смаком.
Півтори склянки борошна заварити півтора склянками гарячого молока, розмішати. Коли охолоне, влити 1/2 палички дріжджів і дати піднятися. Потім 10 жовтків розтерти до білого з 1/2 склянки цукру, збити білки в піну, і те, і інше покласти в тісто, дати тісту ще раз піднятися. Влити 3/4 склянки розпушеного масла, всипати решту борошна, вибити якомога краще тісто, покласти його у форму, промазану зсередини маслом, дати тістові піднятися і пекти.

Паска на вершках: рецепт приготування

рецепт приготування паски на вершках, фото
  • 5 склянок пшеничного борошна
  • 100 г свіжих дріжджів
  • 1,5 склянки вершків
  • 250 г вершкового масла
  • 8 жовтків
  • 1 склянка цукру
  • 0,5 склянки очищеного від плівок мигдалю
  • 0,5 склянки родзинок
  • 0,5 порошку ванільного цукру
  • 0,5 склянки цукатів
  • 1 ч. Л. солі
Приготувати опару: в злегка підігрітих вершках розвести дріжджі і половину борошна. Поставити опару в тепле місце. Поки опара підходить, розтерти до білого жовтки з цукром, з’єднати їх з розтертим дочиста маслом. Ізюм перебрати, вимити й обсушити. У готову опару ввести розтерті жовтки з маслом, родзинки, нарізані цукати, подрібнений мигдаль. Масу добре розмішати, всипати сіль, борошно, що залишилося, ванільний цукор. Все добре вимісити на столі, укласти у велику миску (фаянсовий або емальований) і поставити в тепле місце на 60-80 хвилин – до збільшення в об’ємі в 2 рази. Після цього тісто ще раз вибити на столі і вдруге поставити в тепле місце. З готового тіста сформувати невеликі булочки і покласти кожну у форму з високими стінками. Форму попередньо змазати маслом, її дно і стінки вистелити промасленим папером. Тісто у формі має займати 1/3 по висоті. Поставити форми з тістом в тепле місце на 60-80 хвилин. Випікати паску при температурі 200-220 градусів протягом 60-70 хвилин. Коли верх паски потемніє, потрібно накрити його зверху кружечком паперу. Під час випічки паску не можна трясти, інакше вона може осісти. Готову паску обережно викласти з форми на м’яку підстилку, застелену папером і серветкою. Остиглу паску змастити зверху тонким шаром глазурі. Глазур, що залишилася, викласти в паперовий конусний кульок, у якого відрізати ножицями кінчик. Видавлюючи глазур, акуратно нанести малюнок на паску. Таку паску можна прикрасити цукатами, мармеладом, помадкою.

Паска з цукатами – рецепт

фото, рецепт приготування цукатної паски
  • 4 склянки пшеничного борошна
  • 70 г свіжих дріжджів
  • 1 стакан молока
  • 200 г вершкового масла
  • 6 яєць
  • 0,5 склянки цукру
  • 0,5 склянки апельсинових цукатів
  • 0,5 склянки дрібного ізюму
  • 0,5 порошку ванільного цукру
  • 1 ч. Л. солі
Приготувати тісто опарним способом: розвести дріжджі в невеликій кількості молока, половину борошна з’єднати з теплим молоком, додати дріжджі. Коли тісто підніметься, покласти в нього борошно, що залишилося, яйця, цукор, цукати і родзинки, ванільний цукор, сіль. Все ретельно вимісити. Дати тісту піднятися 2-3 рази. Готове тісто викласти (1/3 по висоті) у форму для паски або в каструлю з високими стінками, вистелену промасленим папером, і поставити на деякий час до збільшення обсягу приблизно до середини висоти форми. Після цього поставити форму в нагріту піч (духовку), випікати при температурі 200-210 градусів. Готову паску покрити глазур’ю.

Паска з цукровою глазур’ю – рецепт

Фото і рецепт паски в глазурі цукрній
  • яйця 2 шт.
  • жовток 3 шт.
  • цукор 350 г
  • цукор 1/2 склянки
  • масло вершкове 90 г
  • рослинне масло 1/2 склянки
  • сметана 50 г
  • молоко 2 склянки
  • дріжджі свіжі 100 г (сухі – 30 г)
  • борошно 700 г
  • родзинки 100 г
  • цукати 50 г
  • горіхи 50 г
  • ванільний цукор 2 пакетики
  • сіль за смаком
  • Глазур: яйця (білок) – 2 шт., Цукрова пудра – 140 г, трохи лимонного соку, харчові барвники.
Яйця і жовтки збити з цукром, додати сметану, розтоплене вершкове масло, олію, сіль, ванільний цукор.
Молоко тепле розтерти з дріжджами сирими (якщо дріжджі сухі, їх змішують з борошном) влити молоко в яйця, всипати борошно. Місити тісто до тих пір, поки воно не відставатиме від рук.
Поставити тісто в тепле місце.
Форму змастити маслом, викласти тісто, щоб воно заповнило 1/3 об’єму форми і поставити в тепле місце. Коли тісто підніметься, поставити в розігрітий до температури 170-180 ° С духовку. Випікати 40 хвилин.
Приготувати глазур. Підфарбувати в різні кольори. Змастити верх білою глазур’ю і розфарбувати кольоровою з паперового корнетика. Можна написати в центрі ХВ і зробити будь-який малюнок навколо, або свіжу глазур посипати кольоровою «локшиною» з карамелі. Можна залити паску шоколадною глазур’ю, а прикраси і написи зробити кольоровою глазур’ю.

Паска шоколадно-лимонна: рецепт приготування

Фото і рецепт приготування шоколадно-лимонної паски
  • борошно 2,5 склянки
  • дріжджі сухі 2 пакетики
  • яйця 8 шт.
  • цукор 1 склянка
  • мигдаль подрібнений 1 стакан
  • шоколад гіркий 1 плитка
  • ром або коньяк 0,5 склянки
  • вино червоне сухе 0,5 склянки
  • масло вершкове 2 ст. л.
  • цукати апельсинові 0,5 склянки
  • лимон 1 шт.
  • кориця мелена
  • гвоздика мелена 0,5 ч. л.
  • для глазурі:
  • порошок какао 3 ст. л.
  • яєчні білки 3 шт.
  • цукор 0,5 склянки
Дріжджі розвести в теплій воді (приблизно 1 склянка), додати борошно, замісити тісто і поставити на 2 години в тепле місце. Коли тісто підніметься, ще раз ретельно вимісити. Білки відокремити від жовтків. Білки збити, а жовтки розтерти з цукром. Шоколад натерти на дрібній тертці. Віджати сік лимона.
У тісто додати жовтки з цукром, мигдаль, шоколадну крихту, вино, ром, лимонний сік, апельсинові цукати, корицю і гвоздику і ретельно перемішайте. Ввести збиті білки. Форму для випічки (для кексу або алюмінієва каструля) змастити вершковим маслом, викласти тісто (важливо, щоб тісто не доходило до країв посуду, так як паска підніметься), поставити в розігріту духовку (160 градусів) і випікати 60-90 хвилин. Для глазурі: охолоджені білки збити міксером до міцної піни, додати цукор і какао, все ретельно перемішати. Готову паску змастити глазур’ю.

Паска по-польськи: рецепт приготування

3313
  • 1,5 кг борошна,
  • 1 склянка молока,
  • 2 склянки вершків,
  • 50 г свіжих дріжджів,
  • 10 яєць,
  • 800 г цукру.
Склянку гарячого молока, гарячі вершки і борошно ретельно розмішати, дати масі охолонути до температури парного молока. Додати розведені в невеликій кількості молока вспінені дріжджі і два яйця, перемішати і, прикривши тісто серветкою, поставити в тепле місце для бродіння. Коли тісто підніметься, додати решту жовтки, розтерті до білого кольору з однією половиною цукру, і білки, збиті з іншою половиною цукру в густу піну.
Масу обережно перемішати (зверху вниз), додавши решту борошна і дати тісту піднятися вдруге. Потім тісто ретельно вибити, покласти у змащену маслом і пропилену борошном форму, заповнивши її до половини. Дати тісту ще раз піднятися. Випікати до готовності при температурі 180 градусів.
Тісто для паски має бути дуже добре вимішаним. Для цього тісто вивалюють на стіл або дошку і б’ють до тих пір, поки на поверхні не з’являться бульбашки.

Паска з апельсиновою цедрою – рецепт приготування

Фото і рецепт приготування паски із апельсиновою цедрою
  • 750 г борошна,
  • 1 склянка молока,
  • 60г дріжджів,
  • 180 г цукру,
  • 180 г вершкового масла,
  • 5 жовтків,
  • 2 яйця,
  • 1 столова ложка родзинок,
  • 1 столова ложка апельсинової цедри з варення
Розмішати дріжджі з невеликою кількістю теплого молока, 1 чайною ложкою цукру, 1 столовою ложкою борошна і поставити для бродіння. Яйця, жовтки і цукор збити на водяній бані, поки не загусне, а потім, збиваючи, остудити. Теплу масу влити в борошно, додати забродивші дріжджі і тепле молоко.
Старанно вимісити тісто. Воно повинно відставати від рук і стінок миски. Поступово додати розтоплене вершкове масло, родзинки і подрібнену апельсинову цедру.
Тісто добре вимісити і залишити для бродіння. Коли тісто збільшиться в об’ємі в два рази, його потрібно перекласти в змащені жиром і посипані борошном форми. Коли тісто підійде ще один раз, паску можна змащувати і випікати. Випікають паски при температурі 180 градусів протягом 40 хвилин. Готову паску покривають глазур’ю і посипають дрібними карамельними кульками.

Паска з родзинками – рецепт

Фото і рецепт паски із родзинками (ізюмом)
  • Борошно пшеничне 1 кг,
  • дріжджі 50 г,
  • цукровий пісок 100 г,
  • 3 яйця,
  • вершкове масло 125 г,
  • родзинки 100 г,
  • цукати 50 г,
  • товчений кардамон,
  • кориця,
  • 3 ст. ложки молока.
Замісити з вечора досить круте тісто: борошно, 1,5 склянки теплої води, дріжджі, 2 яйця, вершкове масло, цукровий пісок, промиті родзинки, дрібно нарізані кубиками цукати, товчений кардамон, корицю. Все ретельно вимісити, покрити рушником і залишити до ранку підніматися. Потім викласти тісто на стіл, довго місити, потім розділити на дві частини, посадити в змащені маслом невисокі форми, дати піднятися. Коли паски досить піднімуться (поверхня покриється суцільними бульбашками, і від дотику тісто «заходить ходором»), розтерти одне яйце, змішати з молоком, змастити паски, посадити в духовку і випікати близько 40 хвилин.

Паска з лимонною цедрою

Рецепт паски із лимонною цедрою, фото
  • 500 г борошна,
  • 150 г цукрового піску,
  • 250 г вершків або молока,
  • 6 жовтків,
  • 40 г дріжджів,
  • 100 г вершкового масла,
  • ванільний цукор або ванілін,
  • терта цедра одного лимона,
  • 50 г родзинок,
  • 50 г мигдальних горіхів,
  • жир для змащування форми,
  • цукрова пудра з ваніліном,
  • щіпка солі.
Для глазурі: 2 білки збити з 200 г цукрової пудри до отримання густої, повітряної маси і додати за смаком сік лимона.
Борошно просіяти через сито. Ізюм промити теплою водою і обсушити. Мигдаль обшпарити, очистити і подрібнити. Приготувати опару з 100 г борошна, вершків і дріжджів, розтертих з половиною цукру і залишити її для бродіння. Жовтки розтерти з цукром, що залишився до отримання повітряної маси, додати решту борошна, опару, дрібку солі, ванільний цукор або ванілін. Тісто місити до тих пір, поки воно не стане легко відставати від рук і стінок миски. Поступово додати розтоплене вершкове масло, родзинки, лимонну цедру і підготовлений мигдаль. Тісто викласти у змащену жиром і обсипану борошном форму (до 1 / 3 об’єма) і залишити в теплі для бродіння. Коли тісто підніметься, паску можна ставити в нагріту духовку і випікати до готовності. Готову паску посипати цукровою пудрою з ваніліном або полити глазур’ю.

Паска царська – рецепт приготування

Царська паска - фото і рецепт приготування
  • Дріжджі 50 г,
  • вершки 3 склянки,
  • пшеничне борошно 1200 г,
  • вершкове масло 200 г,
  • цукровий пісок 200 г,
  • 15 жовтків,
  • товчений кардамон (10 зерен),
  • 1 товчений мускатний горіх,
  • шинковану мигдаль (50 г),
  • 100 г цукатів,
  • 100 г родзинок,
  • товчені сухарі 1 ст. ложка.
Розвести дріжджі у склянці вершків і поставити з них густу опару, додавши половину пшеничного борошна. Коли опара підніметься, ввести в неї розтерті з вершковим маслом і цукровим піском яєчні жовтки, додати решту борошна, 2 склянки вершків, товчений кардамон, товчений мускатний горіх, шинкований мигдаль, дрібно нарізані цукати і промитий, висушений ізюм. Добре вибити тісто і залишити підніматися на півтори-дві години. Потім знову вимісити тісто, покласти у змащену маслом і обсипану товченими сухарями високу форму. Наповнити форму до половини, дати тісту знову піднятися до 3 / 4 висоти форми і поставити в духовку з несильним жаром.
Паски з такого здобного тіста краще випікати в невеликих формах.

Паска шоколадна -рецепт приготування

Фото і рецепт приготування шоколадної паски
  • 400 г борошна,
  • 50 г свіжих дріжджів,
  • 1,5 склянки молока,
  • 15 яєць,
  • 500 г цукру,
  • 100 г порошку какао,
  • 1-2 чарки рому,
  • 1/2 склянки червоного вина,
  • 100 г житніх сухарів,
  • 100 г апельсинових цукатів,
  • 1/4 чайної ложки меленої кориці,
  • 1/4 чайної ложки меленої гвоздики,
  • 1/4 чайної ложки кардамону,
  • сіль за смаком.
Розчинити дріжджі в невеликій кількості молока, змішати з борошном і поставити для бродіння в тепле місце. Потім додати в тісто жовтки яєць, розтерті з цукром дочиста, какао, ром, червоне вино, мелені, просіяні житні сухарі, дрібно нарубані апельсинові цукати і всі прянощі.
Масу перемішати і поставити в тепле місце для бродіння. Коли тісто підніметься, додати збиті в густу піну білки, сіль за смаком. Потім покласти тісто в рясно змащену маслом і посипану борошном форму. Коли тісто підніметься, додати збиті в стійку піну білки і сіль за смаком. Покласти тісто в рясно змащену м’яким маслом, підпилену борошном форму. Коли воно підніметься у формі, випікати паску при температурі 180 градусів до готовності.
Пряні добавки для паски потрібно дрібно змолоти в кавомолці і просіяти через дрібне ситечко.

Див.: http://kolizhanka.com.ua/velykodni-pasky-perevireni-retsepty-pasok-foto-porady/

середа, 27 квітня 2016 р.

Родом з Великобританії: до року англійської мови в Україні.

24 квітня у бібліотеці-філії 7 відбувся цікавий захід - «Родом з Великобританії» майстрині-рукодільниці , волонтера бібліотеки - Ольги Васильєвої . 

 
Власне, цю подію можна було б також назвати творчою зустріччю, адже пані Ольга показала свої нові роботи з різних видів англійського рукоділля в техніці королівської вишивки (English royal embroidery), в’язання(Knitting) макраме(Makrame), печворку(Patchwork), кардмейкингу(Cardmeyking), квілінгу(Quilling), виготовленню дорсетських ґудзиків (Dorset buttons), стрингарту(StringArt) та ін. 


Зробила екскурс до історії зародження та розвитку рукоділля Великобританії. Фільм про музей Вікторії та Альберта в Лондоні, найбільший у світі музей декоративно-прикладного мистецтва яскраво доповнив цю розповідь. Це не перша зустріч майстрині з читачами бібліотеки. До цього було знайомство з особливостями рукоділля Японії та Франції. Вона із задоволенням розкриває секрети техніки рукоділля інших країн. 

 
Майстер- клас з квілінгу дав можливість гостям доторкнутись до одного з найстаріших і в той же час модного зараз рукоділля - квілінгу.


 Не зважаючи на те , що більшість видів паперових виробів прийшло до нас зі Сходу, батьківщиною перших робіт в техніці квілінгу, які збереглися, вважають Середньовічну Європу ХІVXV ст. А виготовляли їх монахи й монахині. Адже в ті часи папір використовувався в основному для виготовлення рукописів та книг, а головним осередком знань та письменності якраз і були монастирі. Смужки паперу, які залишались після обрізання краю сторінок , не викидались, бо папір в ті часи був дуже дорогим матеріалом. Якраз ці обрізки стали основою для перших шедеврів в техніці квілінгу. Монахи декорували деталями з паперу з позолоченим краєм ікони та церковні книги, прикрашали ними кулони, скриньки, ковчеги, створюючи повну ілюзію того, що це ніжне мереживо зіткане із золота.
І хоч на майстер-класі паперові смужки були не позолочені,але від цього задоволення було не меншим .


вівторок, 26 квітня 2016 р.

Чорнобильська трагедія очима дітей.

Урок-реквієм "Чорнобильська трагедія очима дітей"  тільки-но пройшов для учнів 2-г класу СЗШ № 30 в бібліотеці - філії № 5.


Радіус зони відчуження — 30 кілометрів, період піврозпаду цезію — 30 років, взимку радіаційний фон зменшується приблизно на 30%, а вага арки над Саркофагом — 30 тисяч тонн і символічно, 26 квітня 2016 року минає 30 років з часу того злощасного вибуху на ЧАЕС.
Юлія Задорожня, завідувач філії, розповідала дітям про катастрофу та її наслідки для всього людства.


Фотоальбом "Ймення зорі - Чорнобиль" видавництва агенства "Чорнобильінтерінформ" 1996 року продемонстрував нам ілюстрований матеріал фотографів, які з ризиком для свого життя та здоров'я теж виконували свою роботу в зоні вибуху:


Завдяки Інтернет-технологіям ми переглянули фільми "Секунды до катастрофы", "Тайны Чернобыля" та відеоролик "Чорнобильська трагедія очима дітей".


 Малеча 2 класу виявила бажання приєднатися до конкурсу малюнків. "Намалювати свої враження від почутого на уроці буде вашим домашнім завданням",- зробила оголошення бібліотекар.

Квітнева школа методистів.

20 і 21 квітня на базі Центральної Бібліотеки міста пройшла чотирнадцята квітнева школа для методистів бібліотек Дніпропетровської області на тему «Організаційно-методична робота: складові успіху в умовах викликів сучасності». Два дні підряд переймали досвід роботи нікопольських бібліотекарів представники 36 населених пунктів нашої області.

 
На початку семінару до бібліотекарів області звернулись заступник міського голови Ольга Коник, начальник відділу культури та туризму Лариса Білоцерківська, ініціатор та організатор квітневої школи методистів, завідуюча відділом наукової організації та методики бібліотечної роботи ДОУНБ Ірина Луньова, директор КЗК «ДОУНБ» Надія Тітова. 


Далі перейшли до насиченої програми квітневої школи. На гостей з різних куточків області чекали консультації фахівців, обмін досвідом, робота з інноваційними технологіями, участь у творчих конкурсах, екскурсі до краєзнавчого музею, могили кошового отамана війська запорозького Івана Сірка та визначними місцями міста Нікополя.
21 квітня  відбувся круглий стіл-дискусія «Роль  методичної служби у реформуванні бібліотечної галузі в умовах адміністративно-територіальної реформи». Модераторами були Н. М. Тітова, директор КЗК «ДОУНБ», та Т. О. Абраїмова, заступник директора з наукової роботи КЗК «ДОУНБ».
Від Дніпродзержинської ЦБС на квітневій школі була присутня методист Лілія Шушура.


Потім була робота в групах. Методисту Дніпродзержинської  ЦБС з групою дісталося завдання «Нікопольські зустрічі: бібліотека в житті мешканців міста». Це було експрес-опитування на вулицях м. Нікополя. 


Закінчилась школа для методистів ворк-шопом «Я – методист», який провела Н. В. Спаріхіна, завідуюча відділом методико-соціальної роботи та  сприяння соціалізації молоді КЗК «Дніпропетровської обласної бібліотеки для молоді ім. М. Свєтлова». 

  
  Зустріч методистів області залишила в серці кожного учасника заряд енергії на цілий рік. 

Чорнобильській катастрофі - 30 років.

Людство прагне Всесвіт осягнути.
І себе у ньому зрозуміть.
А тривожне „ бути чи не бути?”
Страшно над планетою висить.
На землі, у домі вселюдському,
Протиріч і негараздів тьма.
Будьмо,люди, обережні в ньому.

Іншого житла у нас нема.

У зв’язку з 30-ю річницею аварії, що сталась 26 квітня 1986 року на Чорнобильській атомній електростанції, та з метою збереження живої пам’яті про цю катастрофу і самовідданих людей, які втратили своє життя й здоров’я в рукотворному атомному пеклі, рятуючи мільйони інших, та формування ощадливого ставлення до природних ресурсів, в бібліотеці - філії №4 для учнів 8-А і 8-Б класів НВК№13 пройшла година пам’яті "Чорнобильській катастрофі - 30 років".












 Аварія на Чорнобильській атомній електростанції (ЧАЕС) спричинила найбільшу в історії людства техногенну соціально-екологічну катастрофу. Сотні тисяч квадратних кілометрів радіоактивно забруднених територій, багатомільярдні економічні втрати, сотні тисяч евакуйованих та переселених людей, сотні тисяч учасників ліквідації наслідків на ЧАЕС – поламані долі, втрачене здоров’я і життя, – все це лише деякі з довгого переліку наслідків аварії. Говорили з дітьми про трагедію не лише мовою цифр і фактів, а й за допомогою поезії, використовуючи фотоматеріали , що засвідчують сьогоднішній стан у Зоні.


 Здійснили Віртуальну екскурсію до міста - привиду Прип’ять та самої ЧАЕС. Побачили ручного сома Гошу , який живе в охолоджувальному каналі Атомної станції. Саме такі живі , емоційно насичені, відверті розмови з молоддю допомагають сформувати небайдуже ставлення до людської біди і землі , де ми живемо.
В бібліотеці - філії №3 пройшла година пам'яті «Чорнобиль: 30 років потому». 
Читачів ознайомили з книжковою викладкою 


та переглянули відеоролік «Чорнобильська катастрофа».




В юнацькому відділі Центральної міської бібліотеки пройшла година пам'яті "Чорнобиль - хроніка важких тижнів" для студентів міста.

 















Молоде покоління не має права забувати цю страшну трагедію. Ми повинні знову і знову усвідомлювати всю відповідальність за свої дії перед нащадками.