неділю, 21 лютого 2016 р.

День рідної мови в бібліотеках міста Дніпродзержинська.



У школі №13 проводився літературний конкурс до Міжнародного дня рідної мови. На цей захід  запросили працівників філії №4. Біліотекарі пришли в гості не з порожніми руками . Вони підготували огляд "Мовні багатства на сторінках нових книжок" .
По - перше : книжки українських видавництв , українських авторів і зарубіжних письменників в українських перекладах. Книжки яскраві , і вірші , і казки і пригоди на будь який , навіть, вибагливий смак. Коротко розповіли про кожну з них . Діти зацікавлено прослухали , і дехто відразу визначився з вибором. Всі , хто обрав книжки для читання , сфотографувалися разом напам'ять .Домовилися , що, прочитавши книжки , діти розкажуть своїм товаришам на уроках позакласного читання , чим вони були їм цікавими. 


До Дня рідної мови провідний бібліотекар бібліотеки - філіалу № 5 Какуша Ганна підготувала лінгвістичний диліжанс "Рідна мова. Крапка. Українська". Цей захід протягом тижня з 15 по 19 лютого відвідали учні 3 - 4-х класів СЗШ № 29 та дитячого протитуберкульозного санаторію.

Сьогодні на Землі налічується близько 6 тисяч різних мов - унікальних і неповторних. Майже половина з них находиться на межі зникнення. Для підтримки мовного та культурного різноманіття та багатомовності та з метою збереження мов від вимирання ХХХ сесія Генеральної конференції ЮНЕСКО проголосила про Міжнародний день рідної мови, який з 2000 року відзначається 21 лютого.
Невеликим екскурсом в історію створення цього свята розпочинала заходи Ганна Борисівна.
А далі її маленькі гості намагалися дати відповіді на такі питання: "Що ж таке рідна мова?", "Чи для кожного рідна мова однакова?", "Що потрібно робити, щоб рідна мова була чистою, красивою, культурною?".


Зрозуміти, наскільки добре для свого віку діти знають рідну мову, допомогли різноманітні конкурси, якими бібліотекар розважала малечу.
Школярі складали українські прислів'я та приказки з окремих слів, які їм були надані,

вставляли у вірші необхідні слова за змістом, а не за римою, 


брали участь в конкурсі на кращого скоромовця


та разом з викладачами розповідали усмішки, байки та анекдоти.


На закінчення заходів діти знайомились із сучасною українською дитячою літературою та дивилися українські мультфільми.


Напередодні свята в дитячій бібліотеці-філії №8 пройшов поетичний зорепад «Ти до рідної прислухайся мови».


Завідувачка бібліотеки Тетяна Гончар ознайомила дітей з книжково-ілюстративною виставкою «І звучить, як пісня, українська мова». На виставці представлені твори українських поетів, які возвеличували українську солов їну мову й нашу неньку – Україну.



З уст читачів - учнів 3-Б класу СЗШ №20 звучали поетичні рядки та пісні про рідну мову: Т.Г. Шевченка, Л. Українки, В Симоненко, В. Сосюри, Д. Білоуса.


Рідна українська мова – це наша мала Батьківщина, де ми вперше почули мамину колискову, пізнали світ.


Рідна українська мова – це мова нашого народу, ми повинні дорожити і вірно служити ій, бути патріотами своєї держави.



Вітаємо вас, друзі, з Міжнародним днем рідної мови. Не забувайте свого коріння та плекайте рідне слово!

Немає коментарів:

Дописати коментар