суботу, 20 лютого 2016 р.

Пам'ятаємо. Шануємо. Перемагаємо.

Останнім часом співпраця Центральної бібліотеки для дітей та гімназії № 11 стала ще більш активною. І дуже важливим напрямком у цій співпраці є національно - патріотичне виховання школярів. До того ж в історії України нам весь час доводиться відкривати нові сторінки. Протягом тижня відбулися два заходи, присвячені одним з найважливіших та найтрагічніших сторінок становлення української нації.



Історична подорож "Жертовний шлях в і'мя України" познайомила підлітків з подіями початку ХХ століття. Тоді у Києві відбулося підписання історичного документу, який об'єднав Українську народну республіку та Західноукраїнську народну республіку в єдину державу. І хай цей "Акт злуки" залишився декларативним, а сама республіка проіснувала недовго, але народ ніколи не втрачав надію. На екрані перед молоддю оживали світлини київського майдану 1919 року та демонстрації у Калуші, "живі ланцюги", які єднали Україну з 1990-х років, фото патріотів, які у 70-х роках ХХ століття створювали підпільні націоналістичні організації.Та найбільш вражаючою виявилася історія Героя України Олекси Гірника, який  в 1978 році висловив "протест проти російської окупації на Україні, проти русифікації українського народу" ціною власного життя. 
Друга зустріч з гімназистами відбулася напередодні Дня пам'яті Героїв Небесної Сотні. На інформ-досьє "Небесна Сотня - то в серцях вогонь" зібралися учні 7-х та 11-х класів. Бібліотекар ЦДБ розповідала старшокласникам про події осені 2013 - зими 2014 років. Презентація "Майдан. Хроніка подій" супроводжувала цю розповідь.



 Мирні протести проти зміни європейського курсу України змінилися спочатку поодинокими сутичками з міліцією та "тітушками", а потім справжніми бойовими діями. Пригадали імена перших полеглих на Майдані, в тому числі нашого земляка Сергія Нігояна. Побачили страшні кадри палаючого Будинку профспілок. Говорили про священників Михайлівського Златоверхого собору, які давали прихисток у стінах монастиря протестувальникам.



Слухали відому пісню гурту "Ляпис Трубецкой" "Воины света", на фоні якої розгорталися на екрані найяскравіші події історії Майдану. 

Немає коментарів:

Дописати коментар